Friday, August 9, 2019

Musim Buah Bakal Berakhir Tidak Lama Lagi...

Hi korang...

Sekarang kalau korang perasan musim buah dah tinggal hujung- hujung je kan..so weekend SA di penuhkan dengan aktiviti ambil buah kat kampung..kali ni pergi 2 kampung sekaligus..satu sebelah abah dan of course sebelah mak jugak..punya banyak buah amik sampai x tau mana satu nak makan..knowing SA yg x berapa makan buah seperti rambutan dan manggis sebab takut batuk..so makan sikit je la. Jangan tak makan langsung kan..

Gambar kat bawah ni masa kat kampung sebelah abah..Makcik SA call bg tau buah dh masak dan dh penghujung...so balik la kami ke Rantau sekejap..


Mampu makan buah kat bawah rumah?


Asyik sungguh makan buah Serengkuh


sape amik gambar ni? Dania la as usual


Buah serengkuh tu buah apa?


Abah guna tangga je nak amik buah tu sebab pokok x tinggi


Ni la dia buah serengkuh...adik badik dokong..bezanya bentuk buah ni bulat dan dan banyak biji...


Rambutan dan masak ranum..xde sape yang balik ambil...


Vlog di kampung Rantau


Gambar kat bawah ni buah- buah kat kampung mak kat Kuala Pilah


Buah Langsat


Buah manggis





SA x makan sangat buah manggis..manis dia yarabbi..x tahan SA..sebiji je la SA rasa..bukan x nak maka ..SA ni lain skit pesen..kalau makan manggis ke rambutan ke mudah batuk..x sanggup kalau batuk..pecah dada rasanya...lepas ni kita tunggu la musim buah kembali tahun depan...eh masih ikut musim ke buah buah ni semua?

10 comments:

  1. Serengkuh tu mesti rasa sama macam dokong ke? First time dengar ni.

    ReplyDelete
  2. Seronoknya makan buah bawah rumah mcm tu kak. Buah fresh baru petik pulak tu kan.

    ReplyDelete
  3. wow, first time dengar nama serengkuh. banyak gilaaa buah2an kak... terliurnya tengok.

    sukalah tengok akak bersahaja je dalam gambar2 tu haha

    ReplyDelete
  4. ambooi SA. mkan buah tak memandang den.. hahaha seronok dpt makan buah2an sendiri. Kuala Pilah kek mano?

    ReplyDelete
  5. meriahnya buah walaupun SA kata dah hujung2 musim. Seronok makan buah2an tempatan especially dalam keadaan kat kampung.

    ReplyDelete
  6. Tengok kat thumbnail ingatkan buah dokong. Sebiji betul rupanya ya. Serious tak pernah jumpa buah serengkuh. First time dengar ni 😂

    ReplyDelete
  7. Serengkuh tu saya tak pernah dengar lagi. Dokong tu pernahlah. Kalau buah-buahan tempatan ni, saya minat durian. Buah lain tu kurang sikit.

    ReplyDelete
  8. rugi kalau tak try smua buah-buahan ni..ssh nak dapat dan lama plk nak tunggu musim..:)

    ReplyDelete
  9. Fulamak POS sini kak.. rmbutan nampak rnum betul

    ReplyDelete
  10. sedap nyer. buah2an tempatan :)
    terbaik kan.
    bak kata upin ipin, malaysia ni ada byk musim.
    kalah 4 musim luar negara tu. one of them is musim buah.
    this few days nak suruh asben beli cempedak. goreng.
    weekend makan. ari tu kat umah mak mertua, tak puas makan.
    ramai anak buah, mak usu nyer ni hah kena beralah :) hu hu hu hu hu...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah