Wednesday, August 7, 2019

Keputusan Follow Up Di KPJ Seremban Specialist

Hi korang...

Hari ni SA tak kerja..ada follow up dengan Dr Marina untuk masalah perut dan darah tinggi SA. Alhamdulillah tekanan darah tinggi SA semakin pulih tapi tetap kena makan ubat dosage rendah sampai bila-bila..once dh kena darah tinggi memang kena amik la..itu mmg SA notice..sampai je kat KPJ tadi lepas verify GL, terus daftar kat klinik dan kena amik darah dan dan urine...lepas tu bersapau SA kat situ menunggu time jumpa doc..pagi macam biasa doc akan round ward dulu...


Tunggu turn amik darah dan urine...SA no 4023

Lepas amik darah SA pi Gloria Jean's Coffees untuk sarapan...amboiii..mengada sarapan sampai kat situ...alaaa sesekali kan..lagipun takde cafe kat KPJ..then SA order Classic Hot Chocolate dan Tuna Mayo...gambar Tuna Mayo x amik plak sebab dh lapar...


Lepas tu lepak lagi sampai kul 10 pagi..then tunggu la kat klinik Dr Marina sampai la turn...kat bawah ni keputusan check up SA..cuma 2 perkara tu la kena titik beratkan. Bad Cholesterol dan Uric Asid sedikit tinggi


Uric acid tu patut range antara 143- 405 tp bacaan SA 461...naik skit la..lepas ni kena kurangkan seafood dan kekacang


Bad Cholesterol tu sepatutnya dalam badan cuma 2.6 tp SA nyer naik 3.1...

So SA kena amik banyak makanan berkhasiat...jaga pemakanan, no fast food..kurangkan daging merah dan banyakkan makan sayur serta buah-buahan..elakkan buah yg ada asid macam limau or orange..sebab gastrik dan gerd SA. 

Jumpa lagi next appointment bulan 10 nanti.....

8 comments:

  1. sama samalah kita menjaga pemakanan unutk kesihatan ;)

    ReplyDelete
  2. Jom kak.. Kita sama2 jaga kesihatan kita kak...

    ReplyDelete
  3. Susahnya kita nak makan sihat. Tapi la ni cuba banyak makan lebih sayur dan buah.

    ReplyDelete
  4. nampaknya kena jaga pemakanan untuk stabilkan uric asid dan kolesterol

    ReplyDelete
  5. saya pernah 2x reading BP tak bagus. sebabnya stress kat tempat kerja dengan kerja yang berlambak2 sampai masa tido pun teringat apa lagi nak dibuat. Hadoiiii.

    Kurangkan coffee, makanan berminyak as advised by Doctor...alhamdulillah. Tapi dah umo 40 ni memang kena jaga-jaga jelah kan.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah