Monday, August 26, 2019

Nasi Ayam Permintaan Bonda...

Hi korang....

Sabtu lepas SA balik Seremban dari Sungai Buloh...ingatkan Mak Abah dah masak sebab SA sampai dah tengahari kan...rupanya tak masak lagi sebab mak teringin nak makan nasi ayam...sebagai memenuhi permintaan mak SA ajak la abah terus ke pasar besar Seremban..masa tu dah pukul 12.30 dah...alahaiiii....sempat ke tak nak masak ni...sure lambat ni karang kan..tapi mengenangkan mak..lupakan aje la kalau lambat sikit ke...alas la perut skit ngan apa2 yang patut...ada benda kelakar jadi masa kat pasar...SA dah beli ayam bagai dan dah beli sayur- mayur untuk nasi ayam..rupanya kat hujung pasar tu mak ngan abah pun beli sayur yang sama, salad,timun, tomato bagai..daun sup..semua diorang beli dan nak jadi citer SA pun dah beli benda yang sama...haaaaa...hambekkkk...berdouble dah penuh fridge ngan salad, timun dan tomato bagai...ingatkan diorang tak turun dari kereta...aduhaiiiii.....sabar jer la...Mak la tu..excited sangat nak buat nasi ayam....

Process agak lama gak la..mana nak rebus ayam seekor tu kan...hahaha...korang tengok hasil dah siap jer la ye....


Ayam part yang sedap..paha, tigh ngan kepak ayam...


Apesal pecah plak gambar ni...x kira nak letak gak..ni bahagian dada ayam semata...


Nasi ayam


Timun dan tomato


Salad..


Sup ayam


Cili ni mak yang buat...mak buat cili ni sodap...


Kicap..

Alhamdulillah..seronok tengok mak makan selera sangat..dah hari- hari lauk ikan katanya...jemu dah makan ikan..so lega la skit..nasib baik sedap...eh...puji diri sendiri plak..hahaha..sape nak puji kan....memang takde plan pun nak buat nasi ayam...dan dan tu je buat...ikutkan takde la susah mana pun...cuma renyah nak rebus ayam dan goreng tu je la...minggu depan dah masuk bulan September..bulan yang bermakna buat anak dara SA selain bulan kelahiran tapi bulan PT3 dia...30hb Oktober nanti dia akan menduduki exam...so kena la SA layan dia extra sikit...kalau boleh tak nak dia stress....


13 comments:

  1. Memamng nampak sedap pun cilinya tu Mrs.A suka cili yang jenis-jenis cenggitu tak cair sangat tak pekat sangat

    ReplyDelete
  2. Mesti guna cili besar kan cili tu sebab merahnya nampak lain.

    ReplyDelete
  3. nama nasik ayam mcm simple nampak nak prepare.. nak sediakan bahan2 semua tu mmg renyah sbb banyak proces. Alhamdulillah, sampai jugak hajat mak SA nak makan nasi ayam

    ReplyDelete
  4. part isi dekat tulang memang sedap sebab kelluar air tulang rasa manis2

    ReplyDelete
  5. Lapar nya tengok gambar nasik ayam... Sy tak makan lagi 😭

    ReplyDelete
  6. kebetulan memang aida nak buat nasi ayam esok.
    beli whole leg 3 ketul je, SA.
    sebab kami ber4 kan. simple simple ajer lah :)
    muai ekk bila buat sendiri. sedap pun sedap.

    ReplyDelete
  7. Lapar pulak tengok Nasi Ayam Kak SA ni.. Adeh!! Sesekali layan selera tekak mak memang bagus... Bila lagi kan nak happy kan mak kita

    ReplyDelete
  8. Sedap pulak tgok nasik ayam ni.

    ReplyDelete
  9. hahahahaha kelakor pulak part gambar blur tu...mungkin dia jadi corrupted masa akak transfer

    sedapnya nasi ayam, dah lama sangat tak makan...buat sendiri memang puas hati bole makan ayam banyak2

    ReplyDelete
  10. Baru makan nasi ayam kat kenduri tahlil tadi.

    ReplyDelete
  11. Sedap nampaknya nasi ayam SA nie.. seronok kan bila tengok Mak makan selera macam nie..

    ReplyDelete
  12. sedapnya!! ayam tu mnyelerakan betull..

    ReplyDelete
  13. sedapnya nasi ayam.. menyelerakan..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah