Sunday, February 2, 2020

Menu Lunch 1 Feb 2020

Hi korang....

Macam sekejapan aje kan kita dah ada kat bulan February untuk tahun 2020, pejam celik je dah bulan February dh...so entry semalam SA dh share makan kenduri jiran depan rumah .alaa yang gambo kambing bakar tu...tak baca lagi? ermmm....kalau blom baca bleh baca kat SINI ha..

Semalam kan adik lelaki SA dari Muar balik ke sini...ingat malas nak masak kan..tapi dia balik bawak 2 ekor ikan Jenahak ngan ayam whole leg..so maknanya memang kena masak la walau dh makan kenduri depan rumah...so SA decided masak ikan jenahak dan duat ayam bakar untuk anak-anak je...walau masak..tapi makannya pukul 6 petang.masing-masing dah kenyang kan...


SA dh marinated sebelum pi kenduri..


sejam lepas tu baru masuk oven..setkan time api atas bawah dengan suhu 200°c


Dah siap masak...


untuk ikan jenahak adik lelaki SA tu mintak masak lemak cili api...terpedas skit...


then goreng sayur kobis cina je


Settle masak semalam..tak lama mana pun..SA bab masak lauk ni dh sap sap sui dh...bukan nak bangga ke apa..sebagai anak sulung menggantikan mak yg dh kurang sihat..kena la banyak memasak..nak buat canr..dah level mak-mak...umur pun tahun ni dh 42 tahun..so dia nyer emosi tu lebih ke arah dh matang kan...masak memasak ni dh jadi kegemaran...sikit-sikit nak masak...sebab tu kalau kerja SA bawak bekal...xde makna nak segan ke apa ke kalau bawak bekal..jimat pun jimat..kan? haaa..esok nak bawak bekal apa alak pi keja ni....petang kang la fikir....

17 comments:

  1. Eh eh sebaya lah kita SA :)
    Ye betul, lebih kepada rasa tanggungjawab sementelah mak PH pun dah uzur w/pun air tangan tu tak sama tapi nilai kasih sayang tu tetap ada, dicurahkan dlm masakan hehe

    ReplyDelete
  2. ayam tuuu sedap nampak. masak ni kena ada minat jugak kan..
    kalo mcm ct ikut mood hahah.. suka je nak masak tp terbit malas tu huurm..

    ReplyDelete
  3. Alahai sedapnya semua lauk kak SA masak..

    Saya tag akak Tau http://www.mamapipie.com/2020/02/beeha-mencari-bloglist-baru.html

    ReplyDelete
  4. ayam tu sangat menggoda la kak..klu dkat mmg dah tumpang sekaki..:)

    ReplyDelete
  5. bila puasa tgk lauk2 ni..trus lapar

    ReplyDelete
  6. terliurnya nengok ayam bakar akak tu... sedap naw-naw nengoknya

    ReplyDelete
  7. suka nya gulai lemak ikan tu...

    ReplyDelete
  8. tetiba rasa nak buat jugak ayam bakar dalam oven gitu..

    mana kak SA ni? belum update blog lagi ri ni..tertunggu2 kita...haha

    ReplyDelete
  9. Eh menggoda betul nampak ayam bakar tu kak SA.

    ReplyDelete
  10. Masak memasak memang menyeronokkan. Tapi bak kata ibu leya.. Leya bab masak ade mood rajin die.tapi bab berkemas, sentiasa nak bersih.. Hari2 mood kemas. Hihihi.. Otomen yang lelaki pun g kerja bawal bekal, kak.. Xde nye nak malu sekarang ni.. Hehe..

    ReplyDelete
  11. Kalau datang blog SA nie memang lapar je.. hahaha.. semua makanan sedap-sedap..

    ReplyDelete
  12. aida ada sekor ayam dlm freezer.
    plan nak buat ayam golek hi hi...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah