Monday, February 17, 2020

Yeay!!! Berjaya Buat Kuih Sagu Mata Ikan..

Hi korang..

Entah apa yang sampuk SA semalam ntah..SA nak test buat kuih paling senang iaitu kuih sagu mata ikan...heyyyy..seronok betul sebab sennag giler dan gerenti menjadi ..SA buat seloyang je takut x habis kan....

Alhamdulillah...seronok...jadi cantik...cukup gedik dia...versi ni SA x buat manis manis sangat..korang pun tau kan SA ni cut sugar..balik dari econsave SA terus rendam sagu mata ikan tu..cuci dulu dan tapis..lepas tu rendam dalam satu jam....lepas dh 1 jam SA masukkan dalam loyang, then letak sirap serta gula..SA x tambah air sebab masa rendam tu dia dh kembang dan still ada air lagi..bila dh letak gula, gula tu akan cair kan...


masa ni dh letak sirap dan gula


Ni selepas dh kukus dalam 20-30 minit


Dah siap..dah sejukkan dan ddah gaul dengan kelapa putih yg dh letak garam skit....


Jadi kan?

Nanti boleh belajar buat kuih lain plak...haaa..punya la semangat nak belajar buat kuih kan....SA nak belajar buat kuih puteri ayu tu...tapi kena cari bekas dia tu kan....slow2 la belajar..dulu mak SA pandai buat macam-macam kuih...sekarang dh x sihat..kena la SA sendiri yang belajar...dia suruh SA buat popia basah..alahai...susah tu nak buat kulit dia lagi..bukan boleh guna kulit yg dh sedia ada kat kedai....nanti la SA google lagi erk....

16 comments:

  1. suka kuih sagu ni..tp tkpernh buat....suka yg lembik2

    ReplyDelete
  2. senang banget nak buat kuih ni ya.. lebih kurang step mcm buat sagoo gula melaka. slurrppp sedapnyaaa

    ReplyDelete
  3. jarang tgk org buat kuih ni kaler hijau ke,oren ke, kuning ke..

    ReplyDelete
  4. mudah buat dah sedap... cantik rupa kejadiannya kak

    ReplyDelete
  5. ya Allah. sedap nye, SA.
    kuih kegemaran asben aida ni.
    pepun kuih tradisional memang kegemaran dia la.

    tahniah!!! cantik rupa paras kejadian.

    ReplyDelete
  6. Kitorang panggil habuk-habuk. Suka yang warna coklat letak gula Melaka.

    ReplyDelete
  7. yeah...rindu nak wat kuih... tapi x leh lagi sbb rumah lum settle kemas...

    ReplyDelete
  8. Fiza tak pernah lagi try buat sendiri. Hehe... Mudahnye 😊

    ReplyDelete
  9. My favorite kuih ni SA. Ada lagi tak, mai sepiring :p

    ReplyDelete
  10. Sedapnya.. Kok ado layi sila pos kek den kak.. Hahaha

    ReplyDelete
  11. Sedapnya SA.. Kak Sue suka juga kuih nie tapi nak buat tu takut kat rumah nie Kak Sue sorang yang makan.. teringin pulak haa..

    ReplyDelete
  12. lama betul sy x buat kuih ni... sy rebus terus then sejukkan dlm peti ais... keje nk mudah kannnn hehehe

    ReplyDelete
  13. Cantiknya kejadian kuih akak tu.. Merah mengancam..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah