Saturday, March 28, 2020

Kebun Mini Pak Zain Sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan

Hi korang...

Sihat ke tu? tengah buat apa? SA tengah stress betul..otak dah mula nak tepu sepanjang 11 hari berkurung ni..rasanya tahun ni paling teruk la keadaan Malaysia kan...besar dugaan kita semua atas kesilapan manusia yang pentingkan diri sendiri. Mereka yang buat masalah kita semua pun dapat tempiasnya. Korang stay cool ye...layankan aje lah moment untuk bersama keluarga...memang cuti yang paling tak best istilahnya kan. 

So hari ni SA rajin skit nak up satu dua entry untuk blog ni..semalam langsung takde satu entry pun yang SA publish sebab SA sedikit stress dengan kerja masa hari Khamis. Seharian sampai malam SA settlekan bab kerja. Nak muntah mengadap kerja...nanti next 18 hari lagi x tau la macam mana....harap- harap takde lagi la sambungan PKP ni...kalau ada sambungan...x tau nak kata apa dah...SA dah biasa bekerja..bila cuti lama ni rasa macam kematu badan dah kan..hari ni SA nak citer bab kebun mini Pak Zain yang sekarang tengah subur betul pokok-pokok tanamannya. Cili, tomato, pegaga, bendi eh jom la tengok gambar yang SA sempat snap semalam...


Pokok cili..tengah lebat berbunga..ada yang dah harvest dah sebab dh masak kan


Yang ni jenis cilu burung ke apa ntah abah cakap...pun berbunga lebat dan dah berbuah jugak


Pucuk pegaga memang besar2 dan tengah rimbun...geram je tengok..jari jemari ni laju je nak petik...


Subur kan?


ni pun sama..


Daun sup tu dah 2-3 kali petik..


Pokok kunyit


Anak pokok tomato


Pokok bendi


Pokok nenas..

sayur- sayur yang abah tanam..inipun dah beberapa kali semai dan harvest dah ni...kangkung tu jadi kurus melidi tu bukan tak cukup baja ye.sebab tak cukup tanah..kalau tanam atas batas sure gemuk2 kangkung tu..


Ini je la aktiviti abah sepanjang PKP ni...abah memang jenis tak boleh duduk diam. Sebelum ni abah rajin ke sungai memancing..ada je kerja dia buat, cari pucuk paku la..cari pucuk ubi la...sebab tu start PKP ni berlangsung dia agak tak boleh terima kenyataan tak boleh keluar...puas gak SA dan adik- adik bagi penerangan kat dia. Baru- baru ni je dia ok skit..cuma dia dah start lemah2 badan la sebab takde aktiviti sangat kat rumah kan...

Bukan abah je sakit- sakit badan..SA ni yang dah biasa bergerak kesana kesini pun dah rasa sakit- sakit badan dah...penat oi bila x banyak aktiviti nak buat, nak kemas rumah dah kemas semua dah..mop rumah pun hari- hari, kadang abah mop, kadang Dania mop...kalau la kedai hardware bukak sure bleh beli cat ke apa yang patut bleh cat rumah...rindunya nak pi shopping, rindunya nak pi jalan- jalan macam dulu....

Till then...nanti SA up lagi entry ye....nak masak jap....

13 comments:

  1. Semua tanam dalam pasu. Semua tanaman untuk makan. Tak payah pergi kedai runcit kalau ada kecemasan nak sayur.

    ReplyDelete
  2. Cantikkk pokok pokok tu..bestnyaa banyak pokok.. kalau bosan,boleh try...lompat bintangg. Macam sayaaa. Hahaha. Depan tv terlompat lompat.. takpun depan cermin.. bahahaha

    ReplyDelete
  3. wah subur2 tanaman kat rumah. kat rumah saya pun ada juga mak tanam. subur2
    saya ni kena keja masa MCO ni, mmg tak sempat lah merasa stay at home kecuali hjg minggu

    ReplyDelete
  4. la tanam dlm pasu ke. menjadi betul. geram tgk

    ReplyDelete
  5. besta ada kebun mini ni..selain jadi hobi blh jimat dut belanja dapur..:)

    ReplyDelete
  6. Pucuk cili api tu SA biasa mkn tak..sedap buat msk lemak campur labu ke,keledek ke..

    ReplyDelete
  7. Allahu , seronoknya kak ana tengok kebun abah SA ni..

    ReplyDelete
  8. bestnya tgk pokok2 tu..nak2 ulam pegaga tu...meriah...

    ReplyDelete
  9. cuti-cuti kalo banyak aktivitinya, ok lagi kan...yang jadi tepu bila takde benda dah nak buat...nak keluar pun tak boleh...huhuhu

    bestnya daun sup tu boleh tumbuh dalam pasu, selama ni tanam mesti tak jadi...adeiii

    ReplyDelete
  10. saya baru berjinak2 menanam pokok..ada yang subur..yang mati pun ada jugak..huhu

    ReplyDelete
  11. baru teringat ada daun sup baru aida tanam last few days.
    nak gi tgk jap lagi.
    ntah jadik ntah tak, SA.
    ari tu beli seplastik besar.

    ReplyDelete
  12. aida concentrate tanam bayam brazil je.
    yg lain x brape pandai nak menanam dan membela nyer, SA.
    da cuba dulu, semua mati!!!!

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah