Tuesday, March 31, 2020

SA Dan Akasia MRT Part 20

Akasia WFH part 20
2-3 hari ni kakak x update pun pasal Akasia WFH kan...bukan takde citer..ada je tapi macam x berapa nak best utk kakak share kat FB, nak plak baru ni kakak kena kecam..mula-mula decided malas nak buat dh...tp si budak Adam ngan kazen dia serta korang semua naikkan semangat kakak semula...its not easy for me untuk susun ayat ye korang....idea tu kadang-kadang tiba time masak...time dalam toilet dan satu idea ni yg kakak rasa kakak patut share dengan korang iaitu keadaan Adam yang tengah kesedihan selepas baca kisah kakak koma melalui entry tahun 2010. Kisah yang sangat menyayat hati dan kakak pun dh x baca dh sebab kakak nak move on..dah lebih 10 tahun kisah kakak koma tu...kakak pun dah sihat walaupun retrograde amnesia tu masih ada..ada certain-certain perkara yg kakak x leh ingat langsung..adakala boleh ingat sikit-sikit..
Adam call kul 12 tengahari semalam...dengar sedih je suara dia...aduhai kenapa plak kan...kakak plak kebetulan kat tingkat atas...

Adam : assalammualaikum Amanda...
SA : waalaikumsalam...ye adam...
Adam : Amanda sihat? ( as usual mesti tanya kakak sihat ke x)
SA : Alhamdulillah sihat...apesal suara lemau je ni...awak sihat ke x?
Adam : Saya sihat...cuma.....cane nak cakap erk..
SA : Cuma apa plak ni...
Adam : Saya dh baca kisah Amanda masa koma 2010
SA : Aduhhhh....pi baca buat apa...
Adam : Saya bosan...nak kacau amanda takut amanda marah..so saya baca la blog amanda kisah 2010 tu...tapi part Amanda koma tu je la
SA : Dah tu? apa jadi kat awak sampai lemau je suara..
Adam : Saya terkesan dengan penceritaan tu...
SA : Then.....apa kena mengena plak awak sedih...
Adam : Sedih la amanda...sedih family awak dlm kesedihan, awak harapan family awak, Dania masa tu umur 5 tahun, awak dh bercerai, awak koma, layanan nurse, layanan saudara mara awak...saya terkesan sebenarnya..2 tahun lepas kan adik saya meninggal..pun koma jugak sebab pneumonia...
SA : Takde apa nak sedih la adam...itu bahagian saya...pengalaman hidup saya...benda dh jadi...
Adam : Tak patut benda macam tu jadi kat u...
SA : Siapa kita nak menolak qada dan qadar allah...
Adam : betul tu..itu takdir..tp kenapa amanda x saman je nurse yg layan amanda macam xde perasaan tu..
SA : Biarlah adam...kita x tau kerjaya nurse ni stress dia macam mana...i kuat sebab anak i...u baca kan macam mana abah seludup anak i bawak masuk icu jumpa i?
Adam : i baca part tu...
SA : Masa tu la semangat i nak sembuh tu kuat...allah bagi kekuatan..ikutkan doctor dah suruh abah i tandatangan borang hentikan bantuan pernafasan..sebab pada mereka i xde harapan dh...tapi abah i kuat x nak sign...
Adam : Besar dugaan u dan family u kan amanda..no wonder you sangat utamakan family u.
SA : I bukan orang senang Adam. I hanya ada family i je untuk i kuat sampai sekarang.
Adam : Tu sebab i nak kawan dengan u amanda...
SA :Eh u jgn salah faham eh...kisah i tu i abadikan dalam blog untuk kenangan, untuk anak cucu i baca bila i dh takde nanti..i x perlukan simpati sesiapa
Adam : kenapa amanda cakap macam tu...
SA : Bila i simpan kenangan tu dan i blogkan...bukan untuk i lupa dengan dugaan besar dalam hidup i Adam..tapi itu jadi batu sempadan untuk i jadikan pengajaran sekiranya i buat silap..so i akan ingat allah pernah duga i...supaya next in the future i x tersilap langkah lagi
Adam : I kagum dengan u Amanda..u kuat...kalau i kat tempat u x tau la i boleh hadapi ke tak dugaan ni
SA : itu bahagian i...dah berlaku pun...
Adam : Macam.mana la masa u koma tu kan...family u bergantung hidup dengan u...
SA : U dah baca kan? so itulah jawapannya....
Adam : Sebab tu i x sabar nak kenal u in person
SA : Alah....x payah laa...rilex-rilex sudah...
Adam : Susahnya nak dengar u kata Yes...
SA : Ntah la adam....x tau nak jawab apa..
Adam : I berdoa moga suatu hari nanti hati u terbuka nak terima i...
SA : apa? terima u?
Adam : Tak la...terima i ajak u kuar lunch
SA : Cakap biar terang eh...

Adam : terang la tu...terima i pun x salah kan...
SA : eh..eh...dia ni....agak2 la...
Adam : Nak agak macam mana?
SA : Dah la..i nak masak...
Adam : Bukan u kata dapur u hari ni tutup ke..turn adik u yg masak. (😤😤😤)
SA : I ada benda nak buat..esok2 la borak lagi...ingat i xde keja lain nak buat ke nak layan u je ha...
Adam : Okey laa.... ( buat suara sedih)
SA : I ada benda nak settlekan....nanti2 la borak lagi..
Adam : Okey...er Amanda...
SA: apa lagi.....
Adam : abaikan orang-orang negative yang hentam you macam - macam tu...she is not in your shoe...so abaikan..
SA : kalau i amik serious, i dah deactivate FB i dh..
Adam : Eh jangan la deactivate FB, kesian follower you nanti...ramai yg sayang u tau Amanda..
SA : eh..eh..mana plak u tau ramai sayang i ni..
Adam : i baca la setiap post u...the way they comment..kata2 semangat yg diorang bagi...x kan u x nampak...
SA : Kalau i nak deactivate my FB acc lama dh i buat..tp i pilih untuk positive..orang x suka i x leh nak paksa...i manusia biasa je kot..x lari dari buat kesilapan..
Adam : Betul tu amanda...
SA : Okeylah.....bye....
Adam : Bye amanda....

Sampai situ je conversation kakak ngan Adam semalam...betul gak cakap dia...abaikan negative vibes..x penting pun...thanks korang yang komen kat post kakak dan berikan semangat buat kakak selama ni...apapun #stayathome#kitajagakita dan jangan langgar perintah PKP....dekat bawah ni gambar masa kakak dalam keadaan koma tahun 2009 yang Adam tengok kat blog dan rasa sedih sangat2 tu..ye la arwah adik dia pun meninggal dalam koma so serba sikit pasti dia tersentuh...hanya gambar ni sebagai kenangan....jaga diri korang...dah babyak redzone dan dah ada tempat yg totally lockdown....jom sama-sama doakan Malaysia dan satu dunia bebas dari virus Covid-19....





8 comments:

  1. Ya, be positive. Allah uji sesuai dengan kemampuan kita.
    SA memang kuat.

    ReplyDelete
  2. Errrrmmmmm...sedih pulak baca conversation ni... Feeling kejap..

    Semoga Adam tabah menghadapi dugaan yang dilaluinya. Dan Kak SA juga yang sentiasa kuat dan positif selalu. #StayAtHome #KitaJagaKita

    ReplyDelete
  3. Setiap orang ada dugaannya kan kak... tapi dana tahu akak memang kuat dan cekal orangnya... tengokla akak sekarang

    ReplyDelete
  4. tu lah, baca gak pasal ni semalam...huhuhu...

    ReplyDelete
  5. Kita perlu kuat, Allah uji kita untuk kuatkan kita, bukan lemahkan kita. In Sha Allah ... ujian mampu diselesaikan dengan baik

    ReplyDelete
  6. Stay safe akak SA dan semua...takleh baca mende2 sedih time ni..sebak sakit dada wehhh

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah