Tuesday, March 3, 2020

Henti Sebarkan Fake News..

Hi korang...

Hp SA dari malam tadi bertubi- tubi msg masuk...pelik plak..sape plak message kan? pas tu kejap- kejap2 ringing...kejap- kejap ringing...ya allah apa hal plak...rupanya ramai kawan- kawan yang tanya pasal info palsu yang diorang dapat dari twitter, sosial media yang lain dan whatsaap..the info has been spreading every where sehingga mencipta panik...oiii...sape la punya kerja duk sebarkan berita palsu..Memang la ada mangs Covid-19 tapi bukan la staff Malakoff tapi staff Khazanah di Mercu UEM...office kami berdekatan so sapa yang bijak pandai dapat info salah pi viralkan kat twitter...cukup- cukup la tu..penat SA nak jawab phone. Office client pun kejap- kejap call...


Info Palsu di Twitter


Kalau boleh dapatkan la info yang sahih...jangan la sebarkan berita palsu macam ni...semua orang terganggu emosi kot..tetiba panik plak nanti...pelik betul bila ada yang ambil kesempatan macam ni...sampai entry ni SA type..memang phone office dan handphone SA ada je yang call...penat nak terangkan..whatsapp, fb messenger, telegram jangan cakap la...rasa nak off je handphone hari ni...

SA marah ke?

Marah la....dari malam tadi orang call sampai sekarang...mana yang forward dari group2 whatsaap tu lagi plak..Family members SA ada yang call dan- dan tu je nak tau sahih ke tak berita..siap suruh SA balik..tak payah kerja sebab diorang tau SA nyer antibodi tak kuat...kesian sedara mara iolls tau...semua panik....

Dah- dah la tu hentikan la sebar fake news ni....kami di Malakoff bekerja seperti biasa....

20 comments:

  1. Heyyyy senangnya spread fake news merata2 ya diorang ni! tak takut kena tangkap ke apa?!

    ReplyDelete
  2. sekarang ni, cepat je viral kan. tak kisah la betul ke fake ke. susah tul

    ReplyDelete
  3. berita palsu ni lah yang lagi bahaya dari COVID 19 tu kan. menyusahkan orang je.

    ReplyDelete
  4. yea..saya baru dapat info ni dari whatsapp group ofis. mmg ingt nak pm SA. Sekali nampak status SA pagi tadi..ceh..sabar je lah...sapa la punya kerja yang menyebarkan berita palsu cam ni..haih...

    ReplyDelete
  5. wahh ., fake news rupanyee.

    wak pon dh lama x singgah KL sentral ., ;p

    ReplyDelete
  6. menda tak betul ni senang sangat lak nak viral :(

    ReplyDelete
  7. Ya dapatkan maklumat daripada media rasmi macam suratkhabar atau berita TV.

    ReplyDelete
  8. btl tu..jgn sebar kalau xde bukti yang sahih..

    ReplyDelete
  9. semoga kita semua dilindugi olehnya
    vit c bagus utk kesihatan

    ReplyDelete
  10. orang sekarang ni nak cepat je sebar berita tanpa usul periksa betul ke tak..

    ReplyDelete
  11. suka betul dorang sebarkan berita palsu, kan dah jadi fitnah ...
    hiks. please la dapatkan sumber yang boleh dipercayai, lepas tu paling bosan habis semua group wasap keep on forward berita yang sama ... adeh, penuh feed wasap baca fake news.

    ReplyDelete
  12. Kadang2 susah nak bezakan yang palsu ke yang betul.

    ReplyDelete
  13. Sally kan honestly ada la jugak rasa nak msg akak tanya tapi rasa mcm tgk berita lg senang... Hahahaha

    ReplyDelete
  14. dua tanpa sempadan sekarang ni banyak yang menakutkan..

    ReplyDelete
  15. Musibah untuk 1 dunia nampaknya ni... mesej mudahnya,kena tingkatkan kebersihan diri dan tempat tinggal.
    Mesej lainnya...terlalu banyak...

    ReplyDelete
  16. Ada yang dah kena tangkap sebar fake news pun masih ramai yang tak serik-serik lagi.
    SKMM dah alert iklan macam-macam gaya pun masih!!! lagi ada sebar fake news haish! lotih

    ReplyDelete
  17. benda2 macam ni bole menimbulkan huru-hara..better follow updates kat KKM aje kannnn

    ReplyDelete
  18. Betul2...skrg ni banyak info yg palsu...
    sbb tulah kita xleh caya sgt , kalau dapat terus semak dlu...dah pasti betul baru sebarkan...

    ReplyDelete
  19. sampai hari ni, SA, masih berlegar2 byk fake news.
    aduhai.
    bikin panic, kan?

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah