Tuesday, March 24, 2020

Perkongsian Menarik Simtom Covid-19


Negara China telah memahami ‘perangai’ Covid 19 ni selepas bedah siasat yg mereka lakukan.

China mengenal pasti karekteristik Covid 19 iaitu *ia menyekat saluran pernafasan dgn membentuk mukus tebal yg menyekat pernafasan dan paru2*.

China mengenal pasti utk memulakan rawatan ubat, saluran pernafasan kena dilapangkan dulu supaya rawatan ubat dpt mendatangkan kesan.

Ini mengambil masa beberapa hari.

China rekomen semua supaya :

1) Minum segala yg panas, kopi, teh, sup, air suam & elak segala minuman yg sejuk. Minum setiap 20 minit, ini akan basuh virus masuk ke perut bukan ke paru2. Asid perut akan kerjakan virus tu.

2) Kumur mulut dgn antiseptik dan air suam sekurang2 sekali sehari. Air garam, air cuka suam dan air limau suam pun boleh.

3) Virus Covid 19 boleh melekat dkt pakaian dan rambut. Terus mandi pakai sabun bila masuk ke rumah. Jgn duduk & pegang itu ini dulu, mandi terus. Basuh pakaian yg dipakai tu terus atau jemur bawah matahari.

4) Permukaan metal/besi kena cuci betul2. Virus bertahan 9 hari kat permukaan ni. Pegang tombol pintu, pegang rail tangga terus basuh tangan dgn sabun 20 saat. Tombol dan rail tangga kat rumah dicuci selalu.

5) JANGAN MEROKOK. Ingat paru2 kena tip top nak lawan Covid 19.

6) Basuh tangan basuh tangan basuh tangan dgn sabun selama 20 saat (jgn menipu diri)

7) Makan buah dan sayur. Tinggikan juga kandungan zink dlm bdn selain vitamin C.

8) Cuba elak dari jangkit selsema walau biasa pun sbb ini boleh lemahkan pertahanan badan.

9) Bila rasa tekak dah tak berapa selesa tanda virus dah bersidai maka lakukan serangan balas dgn buat apa yg disuruh kat ATAS tu.

Ingat Covid 19 bersidai kat tekak 3-4 hari sebelum menuju ke paru2. Serang semasa ia masih di tekak!

Dah banyakkan dengar rekomen mcm ni. Jadi bolehlah kita yakini keberkesanan tindakan2 ini.

4 comments:

  1. Memang kalau rasa tak selesa dalam hidung, letak minyak pati kat keliling hidung.

    ReplyDelete
  2. Selagi boleh kita bendung, kita bendung ikut mana yang boleh. Tq share kak

    ReplyDelete
  3. saya ni kategori imunisasi rendah sebab ada resdung..mudah kena selsema or hidung berair terutama bila ada habuk tak nampak...jadi konfius kadang2 ni selsema ke alahan..

    ReplyDelete
  4. memang kena take note semua simptom ni kan.
    penting.
    ada tu yg after 2 kali cek, negatif.
    lepas tu baru keluar simptom!!!
    aduhai. tu yg jadik pembawa. ramai yg affected.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah