Monday, August 29, 2022

Billie McKay Juara MasterChef Australia 2022

Assalamualaikum...

Hi korang...

Siapa kat sini macam SA suka tengok Masterchef Australia?Dah beberapa tahun SA follow Masterchef ni...dan dah berbagai host yang ada...banyak season jugak dah kalau diikutkan...pemenangnya jangan cakap la...ada yang dari Malaysia pun...Diana Chan kalau tak salah...orang Johor...Kebanyakkan yang masuk pertandingan Masterchef ni semua ada kerjaya hebat...tapi disebabkan minat yang mendalam terhadap dunia masakan diorang sanggup berhenti kerja atau amik cuti lama...

Pagi Sabtu lepas SA dapat tengok episode separuh akhir dan akhir...SA aklau dah dapat tengok marathon Masterchef ni memang orang lain jangan pandai- pandai nak tukar channel...heheheh...x dapek de...

Jom la tengok gambar...SA snap kat tv je..x kuasa nak google gambar...



SA dah agak dah 2 jelitawan ni ke final...Billie McKay & Sarah...

Untuk final ni Billie dan Sarah akan melalui 2 pusingan...pusingan pertama adalah tema pilihan sendiri dan pusingan kedua adalah mencipta semula hidangan dari juri jemputan atau chef jemputan...pusingan pertama Sarah mendahului dan Billie sedikit gagal keran Pennacotta dia tak keras..cair semasa dihidangkan kepada juri...

Kemudian mereka dikehendaki meneruskan ke pusingan kedua dimana mereka dikehendaki cipta semula hidangan dari chef jemputan yang akan turut menjadi juri


Sarah ketika berhadapan dengan juri untuk pusingan ke 2


Sarah menyediakan hidangan terakhirnya untuk dinilai oleh juri...




Hidangan sarah...


Tiba giliran Billie...


Sebenarnya Billie menghadapi kesukaran dimana crump yang disediakan last minute berminyak...dia amik risiko buat sekali lagi di minit terakhir...risiko yang dipertaruhkan sangat berbaloi kerana hidangan Billie ini yang terpaling sama dengan hidangan chef jemputan, tiada sikit pun lain...sama sebijik


Billie ketika menyediakan hidangannya untuk dinilai oleh para juri


Hidangan Billie yang tiada cacat cela dari segi rupa, rasa dan workmanship nya....semua perfect


Saat juri mengumumkan keputusan


Kalau SA la kat tempat diorang ni confirm SA nyer jantung berdenyut berdegup laju


Tibalah saat yang dinantikan juri mengumumkan markah...


Yeay Billie menang!!!


Adat bertanding kan...mesti ada kalah dan menang


Billie disamping suami dan keluarganya


Billie menang USD250k..


Sarah menang USD30k




 

Kalau korang nak tau...

Billie merupakan peserta yang mencatat sejarah dimana dia adalah pemenang Masterchef untuk kali kedua....

Betul- betul rezeki dia kan...gigih dia ni...kalau salah dia akan buat semula walau masa adalah singkat...

Sekarang Billie mampu menarik nafas lega..sebab masa menang kali pertama sebelum ni dia didalam keadaan tidak bersedia...tapi kali ni dia dah bersedia untuk melangkah terus dalam dunia masakan...

Jumpa lagi next entry....


13 comments:

  1. Lama dah PH tak tonton MasterChef Australia ni.. awal-awal dulu je rajin tengok.

    ReplyDelete
  2. Saya dah lama tak tengok MasterChef..Dulu-dulu ada juga la tapi MasterChef Singapore, tapi tak sempat juga habiskan semua episod..

    ReplyDelete
  3. KIta tak boleh la masuk pertandingan macam ni, dahlah lembab kat dapur campur darah gemuruh lagi, hihi.

    ReplyDelete
  4. Lama x tengok Masterchef Australia, dulu rajin tengok hahaha nanti nak layan la

    ReplyDelete
  5. Aini suka tengok master chef Aussie.. tapi selalu missed..haha

    ReplyDelete
  6. lama dah x layan masterchef niii

    ReplyDelete
  7. Lama tak layan MasterChef dah..

    ReplyDelete
  8. xtgk..tp minat tgk masterchef..:)

    ReplyDelete
  9. Dah lama tak tengok Masterchef.

    ReplyDelete
  10. Kagum dia dengan. Relax je repeat buat pastry dengan crumble tu even last minute.

    ReplyDelete
  11. Saya pun suka tonton masterchef australia ni.

    ReplyDelete
  12. Bila laa nak buat Masterchef Malaysia balik ni haaa

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah