Monday, September 5, 2016

Anak Yang UPSR, Mama Yang Seram Sejuk..

Hi korang...
Hari ni anak dara aku berjuang dalam UPSR..all the best kakak Dania..seram sejuk perut mama ko nak...giler over mama ko...eh..aku rasa mak2 yang lain pun sama gak perasaan macam aku...bukan la over aku ni lagi la..dah la ibu tunggal..anak dara aku tu satu2nya la anak dara aku...pada dia je la harapan aku kan...yg buat aku geram..dia rileks je..aku memang la x tunjum kerisauan aku kan....walau baru UPSR je pun..tp korang tentu paham..as amom as a dad at the same time aku rasa tanggungjawab aku yg sangat besar untuk pastikan anak aku berjaya..nak plak dia first batch UPSR yang baru ni kan...memang agak kelam kabut gak la tgok pembelajaran dia..dengan kelas tusyen kt sekolah..ngan tusyen kat private..mmg agak padat jadual dia..dengan dugaan mak aku sakit hampir 3 bulan..banyak kelas terpaksa ditinggalkan sebab uwan sakit...boleh dikatakan hari2 ke hospital...kesian dia..tp alhamdulillah mas trial exam dia boleh buat...jauh dari target aku..malah lebih baik...moga Dania boleh buat yang lebih baik dari trial exam..amin...aku tak nak push sangat dia...janji dia boleh buat yang terbaik ikut kemampuan dia...berapa ke dia hadiahkan aku nanti..aku terima seadanya....


Ini la anak dan harta aku dunia dan akhirat..

Untuk ibubapa yang mempunyai anak yang akan menduduki peperiksaan..
Perkongsian daripada Ustaz Zahazan Mohamed

1. Hari exam ibubapa bangun awal, solat hajat, sahur, puasa & doakan utk mereka & sekalian org Islam sepanjang puasa 
2. Banyakkan sedeqah walaupun pada binatang
3. Beri anak minum air zam2 atau air masak banyak
4. Pastikan anak mendapat tidur yang mencukupi

5. Amalkan doa ayat ke 74 surah al Furqan, Niatkan utk mereka agar diberikan idea, kefahaman & kelancaran dlm menjawab

6. Beri anak keyakinan bahawa mereka mampu lakukan yag terbaik, pesan mereka untuk baca doa sebelum memulakan jawapan, berselawat bila menghadapi kesukaran & petua2 yang lain

7. Ingat ! Jangan sekali2 menjadikan anak stres dengan permintaan2 yang luarbiasa, memadailah kata2 berisi doa, motivasi & peniup semangat untuk mereka.

Antara surah yg digalakkan utk baca,

1. Surah alam nasyrah
2. Surah al Hasyr ayat 21-24
3. Surah al Rahman 1-13 

Niatkan semasa membaca surah2 ini agar anak mendapat ilmu, mudah menjawab dgn cemerlang ..


All the best kakak Dania..mama doakan kakak boleh jawab soalan UPSR dengan tenang..jangan gopoh..just take ur time..jangan terburu-buru..gunakan masa secukupnya...

Ya Allah ya tuhanku..kau berikanlah ketenangan buat semua anak2 yang menghadapi UPSR..lapangkan hati mereka untuk menjawab soalan dan mendapat keputusan yang cemerlang...
Aminnn.....


15 comments:

  1. Good luck Dania. Aunty knows YOU CAN DO IT !

    ReplyDelete
  2. all the best kakak... insyallah dpt keputusan cemerlang

    ReplyDelete
  3. Biasa memang camtu kan..Anak xde rasa apa2, mak ayah yang lebih excited dan berdebar2...

    ReplyDelete
  4. semoga dipermudahkan urusan menjawab upsr..

    ReplyDelete
  5. Good luck dear Dania
    Auntie doakan moga Dania mampu menjawab dgn baik dan beroleh kejayaan yg diidamkan

    SA gementar kan. Begitulah juga yg biasa semua ibu-ibu rasa SA.
    Kakak dah selalu merasainya.

    ReplyDelete
  6. All the best Dania.
    Samalah Mrs. A pun berdebar-debar jugak walhal anak yang ambil UPSR

    ReplyDelete
  7. good luck dania... all the best... i know i can do it

    ReplyDelete
  8. Good luck, Dania. All the best. Jangan bimbang, expectations mama Dania tak tinggi menggunung. Apa-apa pun dah tanggungjawab anak-anak untuk buat yang terbaik!

    ReplyDelete
  9. Gudluckkk kakak...wish u all the best..

    ReplyDelete
  10. Comel anak dara kak SA macam mama dia hihihihihi sama dengan anak saudara abe ekin dia periksa aritu relax jah hahahahaha budak lelaki kan

    ReplyDelete
  11. Semoga maju jaya kakak Dania! ^___^

    ReplyDelete
  12. Sama dengan anak ai..
    Bila baca entry ni, terasa diri semakin tua.. huhuhu.. eh!Tak.. ai tetap remaja purba.. kihkihkih..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah