Wednesday, September 28, 2016

Resepi Sup Cendawan Suriaamanda

Hi korang...

Hari ni nak share resepi sup cendawan yang aku masak last week...ini version aku snediri..mana tau korang takde idea nak masak kan...masak sup cendawan and goreng ikan masin...laju je makan...menu ni sesuai untuk korang yang tiba2 kurang selera makan...


Resepi Sup Cendawan

Bahan-bahan
1. Cendawan tiram ( dicarik)
2. Sawi ( satu pek)
3. Bawang merah (dihiris)
4. Bawang putih (dihiris)
5. Ikan bilis segenggam
6. Suhun ( sepeket kecil)

Cara masak
1. Didihkan air setengah periuk, masukkan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis, biarkan mendidih seketika utk dapatkan stok
2. Masukkan cendawan
3. Masukkan sawi
4. Masukkan suhun
5. Perasakan garam dan tutup api

Siap!!!
Senangkan?
Selamat Mencuba....

22 comments:

  1. senang..tiap hari mmg kene masak sup ada so hoon. Anak-anak suka tp lawankan dengan ayam goreng utk anak. Ikan masin mmg tak bagi dorang sangat

    ReplyDelete
  2. Sedappp ... Saya selalu buh brokoli, sbb bebudak nih suka ...

    ReplyDelete
  3. wahhh feveret kita ni! kalau mak buat, mesti sy ratah semangkuk sup cendawan ni tanpa nasi. hehehe

    ReplyDelete
  4. Simple tapi sedap ...semangkuk tak cukup kalu saya ni.hehe.

    ReplyDelete
  5. suka makan sayur berkuah ni. suka makan banjir banjir. hehehe. boleh jugak buat menu untuk anak anak :D

    ReplyDelete
  6. feveret niiii tapi kena kurangkan angin katanya...huhuuu tapi kalau makan kat kedai memang order la hehhehe

    ReplyDelete
  7. saya pun suka buat camni, buh black pepper banyak pun bertambah sedap

    ReplyDelete
  8. malam td masak ni sbb tgk SA post..
    sedap..
    abis semangkuk

    ReplyDelete
  9. kita memang suka cendawan.. hihi.. masak tumis dgn lada hitam pon sodap.. huhu

    ReplyDelete
  10. Cendawan oh cendawan, bila lagi SB nak buat sup begini..

    ReplyDelete
  11. Alahai.. tengok gambar sup cendawan ni mulalah tekak ni gedik nak carik cendawan.

    ReplyDelete
  12. Memang senang dan sangat mudah. Masakan ala ubian. Main terjun ja tanpa minyak.

    ReplyDelete
  13. Sup cendawan hirup gitu je pon sodap.. ^_^

    ReplyDelete
  14. sedapnyaa..kite pun suka masak camni...tapi kite makan kuah je laaa..sayur tak ambik..ekekek

    ReplyDelete
  15. Saya pun layan dgn sup cendawan ni. Sdap. Nak2 kalau dah jemu makan mknn yng berat..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah