Wednesday, September 14, 2016

Eiduladha 2016 l Sup Tulang Kegemaran Suriaamanda

Hi korang...
Ni nak citer ni...acaner Aidiladha korang? Meriah?
Aku meriah ngan makanan jer..the best part makanan memang meriah tapi tukang masak takde selera nak makan...makan jugak la tapi tak de la kemaruk makan...nak plak tak sihat berjangkit demam ngan anak dara...
Macam biasa tiap kali raya korban atau raya aidilfitri memang tak pernah fail pergi "mantai". kali ni tak belu tulang gearbox..sebaliknya beli tulang rusuk je...buat sup tulang sebab anak- anak semua suka...tahun ni harga daging lembu agak mahal skit...tapi balas dendam tak dapat makan sangat masa raya puasa lepas kan...so..kita kasi enjoy dengan sup tulang....


tulang rusuk fresh yang dah siap di potong2...


proses mereneh tulang...tak tumis guna minyak sebab daging dan lemak2 pada tulang tu dah sedia berminyak...


3 jam merebus..akhirnya masak..ni kalau ada piyuk Noxxa best ni...kejapppp je masak...


rajin skit dan up sekali ngan bawang putih dan bawang merah goreng


tak lupa daun bawang dan daun sup....

Satu menu ni aje ke?

Ish...aku dah kumpulkan banyak menu untuk tatapan korang...rajin dengan tak rajin je nak up...tapi rasanya aku kurang rajin la...nanti la..bila dah sampai kerajinan tu..sehari aku up 5 entry masakan...ok tak?

hhehehe...jangan kata hakak tak payung resepi ye....tapi sup tulang ni tak yah la aku bagi resepi...bukan korang tak reti buat pun kan?Tapi aku nak bagi tau la...Sup Tulang ke..Sup Gearbox ke, menu ni memang menu kegemaran aku sekluarga..aku percaya korang pun suka gak menu ni kan...mudah, senang dan berkhasiat..budak- budak pun suka...

Till then..selamat menikmati sup tulang ye....tapi ingat...yang ada darah tinggi tu...berpada- pada la makan...jangan main belasah je...raya- raya jugak...kesihatan tu jaga jugak...

ok?

kbai...

10 comments:

  1. sedap nih, semalam pun buat sup tulang jugak..

    ReplyDelete
  2. sedap ni kan..lawankan dengan samabal kicap cili api

    ReplyDelete
  3. Sdap hirup sup tulang.. Kita pn ada menu ni aidiladha aritu

    ReplyDelete
  4. Raya ni tak sempat lagi nak rasa sup tulang, daging korban. wuwuwuw.

    ReplyDelete
  5. sedapnya sup tulang..baru je makan semalam..hehe

    ReplyDelete
  6. Sup tulang makanan favourite dak iqy...

    ReplyDelete
  7. Sedapnya lama tak buat sup tulang la

    ReplyDelete
  8. Lama tak buat sup tulang.. Sedapnya tuu... ^__^

    ReplyDelete
  9. Tak balik kampung, dok dendiam je dekat rumah time raya haji ri tu..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah