Tuesday, September 6, 2016

Resepi Sambal Ikan Bilis Petai

Hi korang...
Hari ni nak share ngan korang resepi sambal ikan bilis petai yang aku buat semalam..ada yang mintak resepi..maaf x sempat nak buat tutorial..maybe yg nak tutorial tu korang bleh la cari kat google ke youtube ke kan..aku x free nak buat tutorial bergambar..semalam terkejar-kejar skit...


Resepi Sambal Ikan Bilis Petai

Bahan- bahan
1. Ikan bilis 100gram
2. Petai 3 papan dikopek isinya
3. Bawang putih 4 ulas - ditumbuk
4. Bawang merah 3 ulas - ditumbuk
5. Bawang besar 2 labu - dihiris
6. Belacan seinci - tumbuk
7. Asam jawa
8. Gula
9. Cili kering - blend

Cara-cara
1. Ikan bilis goreng - asingkan
2. Tumis bahan yang ditumbuk dan cili sampai naik bau dan pecah minyak
3. Masukkan asam jawa, garam dan gula
4. Masukkan bawang besar
5, Masukkan ikan bilis yang sudah digoreng tadi
6. Masukkan petai ( jangan layu sangat)
7. Siap!!!

Selamat mencuba....



18 comments:

  1. Selamat pagi....
    lewat singgah hari ini...
    nieyl suka la blog akk nie...
    sbb kdg² selalu bagi idea nak masak apa...

    ReplyDelete
  2. Sedapnya kak😂😂😂

    ReplyDelete
  3. Bestnya.. Lama tak buat sambal petai.. Tetibe lapar lak..

    ReplyDelete
  4. http://cahayacinta.com
    kalau ada petai sedap gak. skrg petai mahalkan huuu...

    ReplyDelete
  5. yum yum sedapnyer sis... mmg berselera makan dgn nasi panas

    ReplyDelete
  6. suka sambal ikan bilis tp petai xmkn..aritu wat ikan bilis goreng cili padi

    ReplyDelete
  7. Sambal ikan bilis sukalah tapi kalau dah letak petai, memang tak makanlah saya ^_^

    ReplyDelete
  8. sedap ni ... fav ...suka petai

    ReplyDelete
  9. Saya suka makan petai mentah ja..kalau masak macam ni saya kutip makan ikan bilis ja..Mak selalu marah dulu..hahaha

    ReplyDelete
  10. sementara ada petai, nak try buat la resepi ni :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  11. sedapnyaaa sambal ikan bilis tapiii kite tak makan petai..hihi

    ReplyDelete
  12. peberet suami. Bininya memang tak makan petai. Tapi suka masak mknn berasaskan petai

    ReplyDelete
  13. Sambal ikan bilis petai ekin tak letak asam jawa dan petai hihihihihi sebab sensitif sikit dengaan belacan

    ReplyDelete
  14. Ini pon sedap amat nih dapat makan mgan nasik panas2.. Tak pandang kiri kanan dah nih.. Hehe..

    ReplyDelete
  15. Dah lama tak makan menu ni sebab apa..? Takut berat badan naik punya pasal.. ekekeke..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah