Wednesday, September 7, 2016

Apabila Aura Masak Dah Merasuk Suriaamanda

Hi korang...
Stress la korang kalau aku dah up bab makanan je kat blog...aura masak dah merasuk jiwa..lama tak prektik kan...hahaha...tabah eh korang...bukan niat di hati nak buat korang terliur...aku takde bahan ni...advertorial pun kena ikut schedule..so..aku up je la apa aku masak last week utk tatapan korang....


Kari ikan merah dengan terung


Ikan kembung montel goreng berlada


Peria katak goreng berlada

Itu je 3 lauk aku masak..tapi yang laku sampai aku pun x merasa makan adalah peria katak goreng berlada tu ha....aku yang last makan..sekali tgok eh..dah abih licin...huwaaaaa...x rasa pun...patut la laku sebab aku rendam dalam air garam lama sikit..dh hiris pun aku rendam gak lagi dalam air garam...tumbuk bawang putih, bawang merah, ngan cili api, goreng ikan bilis and asingkan..tumis bahan tumbuk sampai naik bau...masukkan peria..biarkan seketika, perasakan garam pas tu last sekali masukkan ikan bilis..gaul..tutup api..dah siap...simple..aku kalau masak apa pun yg complicated aku malas nak up resepi..yg simple macam ni aku bg tau je la..senang korang nak buat...kebanyakkan aku x ikut resepi sangat..ikut sedap tekak aku je masak campak2..kekadang aku cipta resepi sendiri guna bahan yang ada..asal sedap boleh makan dah la..kalau ada permintaan repeat lagi tu mmg sedap dan kena kat tekak diorang la tu...


15 comments:

  1. Lapar balik pula tengok menu ni .. :)

    ReplyDelete
  2. akak mmg boleh bukak kedai... apa yg akak msk sume nampak menggiurkan

    ReplyDelete
  3. adehhh...dh la org tgh lapar..hehehe

    ReplyDelete
  4. Sedapnya..Kak Sue suka jugak peria tu..tapi kat rumah nie akak sorang je makan..

    ReplyDelete
  5. kita memang tak boleh dok serumah la SA..saya ni kuat makan..takut termakan banyak pulak nanti..hahaha..dah hari2 masak sedap..kan??mana boleh tahan..

    ReplyDelete
  6. perggh terasuk jiwa ku melihat kembung montel. Eh eh nama kita samalah. Hi suria

    ReplyDelete
  7. sama la kak..masak ikut sedap tekak je..mai campak2 je..hihi

    ReplyDelete
  8. phewwwww semua menyelerakan alahaiiiii lapar lak tengok gambar hehehe

    ReplyDelete
  9. Akk memang rajin masak. Jeles! Nak jadi macam akk. Pandai masak, rajin masak. Jimat kalau masak sendiri ni

    ReplyDelete
  10. Dah lah cantik pandai masak plak tu..hehehe

    ReplyDelete
  11. Sedap tengok peria tu hihihihihi lebih kurang cara kita goreng

    ReplyDelete
  12. Sayur peria ni kalau tak pahit memang sedap sgt.. Dulu tak berani gak nak makan.. Sbb takut kelat.. Tapi bila dah tau cara nak hilangkan rasa pahit tu barulah berani makan.. Hehehe..

    ReplyDelete
  13. Semua menu tu yang ai biasa makan sebelum ni, cuma sejak kekonon diet ni, dah sangat jarang ai makan..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah