Tuesday, March 20, 2018

Keunikkan Istana Satu Di Muzium Negara

Hi korang...

Kita sambung lagi cerita tahun lepas..dan ini merupakan entry terakhir...haha..lama betul nak menghabiskan cerita kembara anak beranak ni..bukan jauh mana pun area KL je kan..well sempena cuti sekolah apa kata korang bawak anak- anak korang ke Muzium Negara. Banyak sejarah dapat dipelajari oleh mereka kan...nak masuk Muzium Negara pun bukan mahal sangat..satu kepala dikenakan bayaran RM2 atau RM4 kalau tak salah..

SA terpaut dengan Istana Satu ni sebab seni binaan dia yang sangat cantik..walaupun Istana yang asal berada di Kuala Terengganu tapi yang ada di pekarangan Muzium Negara ini mirip Istana yang asal. SA dan Dania sempat bergambar kat luar je..tak dan nak masuk dalam Istana..sebab malas nak buka kasut...dulu pernah masuk sekali..Uniknya binaan Istana Satu ini langsung tidak menggunakan pelan bangunan. Namun hasilnya menakjubkan...ianya didirikan semula menggunakan kaedah pasak kayu tanpa melibatkan sebarang paku di pekarangan Muzium Negara pada tahun 1974 dan kekal hingga sekarang..


Salasilah Istana Satu


Kalau dapat rumah macam ni sebiji mesti best kan..penuh dengan seni ukir yang cantik












Kalau lah zaman sekarang nak bina rumah guna kayu Cengal rasanya memang kos mahal kan..zaman dulu kayu Cengal senang di cari..zaman serba moden sekarang macam tak logik nak buat rumah kayu macam ni...kalau boleh buat pun kos binaan sure melampau dengan harga bahan binaan sangat tinggi kan...tapi kalau dapat la buat sebiji macam Istana Satu tu..sure jadi tarikan..SA suka rumah tradisional guna kayu Cengal..tambah seni ukiran..kekalkan corak tradisional mirip rumah- rumah kayu zaman dahulu kala, tambah sedikit konsep Bali..ada kolam ikan..fountain..pokok2 bunga yang bersesuaian..mesti cantik kan...kalau la ada banyak duit...haih....dengan keadaan ekonomi sekarang rasanya mustahil kot..haha..kita mampu berangan aje la..ntah bila jadi kenyatan..lain la kalau jodoh ngan Jutawan which is lagi mustahil kan...

12 comments:

  1. Cantik... Leya macam rasa tak pernah pun singgah lagi..hehe.. Hmm..nanti bolehlah ke sana ni.. Best jugak baca sejarah negara kita ni kan..

    InsyaAllah Kak SA.. Mana tau nanti impian jadi kenyataan kan..

    ReplyDelete
  2. Cantik istana satu tu..sama taste kita SA..kalau la kaya..haih..Mmg berangan je la mampu...

    ReplyDelete
  3. Last time pergi masa kitorg belum kahwin lagi. Sekarang dah anak 2..hehe..nak kena bawa budak-budak ni ke sana la plak..tapi diorg kecil lagi, mesti tak faham apa-apa lagi kan

    ReplyDelete
  4. ai minat rumah melayu lama. Cantik. Dapat pulak tinggal dekat kampung. Bestnye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah nenek aida di Pulau Sebang masih ada yg kayu.
      serambi nyer. maintain tahan tau.
      kalau balik umah nenek, suasana kampung sgt... best.

      Delete
  5. Zmn skrg mmg kayu mahal kak..tp tu la, kalau dot buat rumah mcm ni..best ..

    Mesti sejuk je rasa

    ReplyDelete
  6. Cantiknya Istana Satu ni walaupun bukanlah Istana yang asal. Sungguh kak nak buat rumah kayu macam ni kosnya tinggi. Tak macam zaman dulu. Boleh dapat harga yang murah.

    ReplyDelete
  7. Dah lama tak berkunjung ke Muzium Negara.

    ReplyDelete
  8. cantik betul ngn segala ukiran kayu tuh.... tahan lama pulak tu... kalau skrg buat umah ngn kayu cengal entah berapa lah bajetnya yek

    ReplyDelete
  9. aida ke muzium, tapi tak ke istana ni, SA.
    zaman dulu, kalau bab kayu, memang ohsem.
    tanpa paku.
    teknik pasak.
    umah aida buat awning & loteng kayu. kayu balau aje, SA.
    beribu kos nya. kami bertahun menabung.
    kayu = indah. berbaloi la menabung. puas hati.

    ReplyDelete
  10. Kak Sue minat juga rumah kayu macam nie,rasa macam pernah masuk juga Istana Satu nie dulu..

    ReplyDelete
  11. Eh kak taste kita sama. Saya pun teringin nak rumah kayu macam Istana Satu tuh. Rumah kayu nih nampak kemas, cantik dan sejuk jer. Saya cakap kat suami saya suka rumah kayu kalau ada tanah sendiri boleh buat. Dia cakap rumah kayu paling mahal kalao vandingkan dengan rumah batu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah