Thursday, March 8, 2018

Menu Dari Dapur Suria Amanda Lagi...

Hi korang...

Bertemu lagi dari Dapur Suria Amanda, ni update masa dapur SA berasap masa mak sihat last 2 week rasanya..hehehe..sorry la..belek- belek handphone sebab storage dah penuh nak update apps tak boleh..so ada gambar ni dan rasanya tak share kat blog lagi...dari kosong je blog takde entry SA buat la entry park gambar ni semua kat sini...Korang pun boleh jer refer kat blog ni kalau tak tau nak masak apa kan...cuma kesian sesapa yang tinggal area Selangor la kan air takde..tak tau macam mana korang masak kan..SA pun tinggal area selangor gak tapi so far area umah SA blom lagi la air kena catu...harap korang yang kena catu air kat rumah tu sabar ye..bawak bertenang..SA nak tolong pun tak tau macam mana..kadang bila time air kena catu tu la macam- macam hal kan..time tu la nak kena cirit birit, time tu la nak memerut..pandai plak perut pilih time...
So berbalik pada entry ni...meh tengok gambar- gambar..korang kalau nak resepi SA sertakan sekali siap-siap resepi sebelum- sebelum ni SA share..korang rujuk situ jer la ye kalau nak cuba masak style SA..


Ikan Keli Masak Asam Tempoyak


Sambal Petai Udang Galah



Sayur Sawi Goreng


Sotong Masak Kicap


Sotong Goreng Tepung

Sambal Ikan Bilis Petai..




http://www.suriaamanda.com/2016/09/resepi-sambal-ikan-bilis-petai.html

Haaa..kalau ada yang nak resepi nak cuba masak style SA korang refer jer link yang SA sertakan tu..senang tak yah SA nak taip panjang- panjang lagi..hahaha..dasar pemalas kan...bukan malas..SA menaip entry ni dalam MRT, pas tu schedule aje..sebab tu malas nak type panjang- panjang...selamat mencuba ye pada yang nak cuba...

41 comments:

  1. uishh tak tahan tengok Udang masak sambal petai tu. Rasa macam nak berjiran dengan kak SA jew hehe

    ReplyDelete
  2. tkde air tp mmg jrg masak pn...masak ikut mood hehe...tp air tkde extend smp ahad..bertabah la..jwbnya nk kena blk umh mak la...sbb umh mak ada air...dapnye lauk2 SA..gemok2 udang galah tu

    ReplyDelete
  3. Wahhh banyaknye menu...selamat menjamu selera sA.. jemput dtg blog..

    Http://www.byshaz.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. Banyaknya nyummm. Kak SA kalau up pasal masakan memang tak pernah mengecewakan. Sedapnya ikan keli masak asam tempoyak tu. Terliur tengoknya..

    ReplyDelete
  5. sotong masak kicap tu fav. alahai buat orang teringin jelah akak ni.

    ReplyDelete
  6. Udang tu nampak menarik, tambah lagi sotong goreng tepung...Kegemaran tu

    ReplyDelete
  7. Mak aiii makanan sedap2. Nak masak takde air..tak seronok setiap kali nak p restroom cuci itu ini. Bertabahlah takde air sampai Ahad 😂😂😂😂😂

    ReplyDelete
  8. amboi kak! kita tengah diet tau. menyesal plak masuk entry ni. nampak sedapnyaaa semuaaaaa

    ReplyDelete
  9. menu wajib akk adalah udang ek...
    nieyl klu udang kalah laaa...

    ReplyDelete
  10. okay semua menu di atas nampak sedap tapi I perasan SA memang selalu buat gulai lemak cili api... i rasa menu tu walaupun 1 lauk je dah cukup makan dengan nasi panas, Boleh tak nak jadi anak angkat leh datang rumah hari hari semata mata nak makan je ni huuu

    ReplyDelete
  11. Menu kak SA kalau tak mengancam tak sah kan. Kalau takde udang,sotong, keli pun tak sah kan. Kenapa kak? Kenapa mendera hati dan perasaan org yang membaca entri ni. Nk sikit please nanti.

    ReplyDelete
  12. Masa until ternak lemak. Semuanya sedap SA . Lapar sudah bila ditenung menu diatas.

    ReplyDelete
  13. I nampak petai! My favourite ni... eheheh~

    Pandai nya you masak... semua pun nampak sedap je....

    dah rasa lapar lepas c ur post.. haha~

    ReplyDelete
  14. Ishhhhh SA nie suka sangat buat sy terliur. Ya allah nampak menyelerakan sangat udang dan sotong masak kicap tu. Nak alamat, nak dtg beraya nanti. Eh !! 😂🤣

    ReplyDelete
  15. Fuhh semua menu nampak menyelerakan sangat ni. Terliur tengok lagi lagi udang masak sambal tu.

    ReplyDelete
  16. dapur kak SAmmg superb laa..

    ReplyDelete
  17. Amboii klau resepi masakan kg SA ni mmg sgt buat Liez terliur.. yg udang tu tgk mmg rs nak cr udang betul2 besar mesti sedap

    ReplyDelete
  18. Ok fine kita jelous sangat kalau masuk kat blog ni tengok makanan kampung yang sangat sedap tapi tak pernah dapat nak rasa hehehehe. Mungkin boleh buat open house ker nanti jemput lah kita nak rasa sangat juara masak ehhh...

    ReplyDelete
  19. Semua menu tu saya suka sebab saya suka makan. memasak tu kalo dtg mood jek. bila nak buat jamuan kak oiii. panggil saya datang tau.

    ReplyDelete
  20. Selalunya kalau menu yang SA masak semua kena dengan selera Kak Sue tau.. laparrrr.

    ReplyDelete
  21. You have never failed to make me hungry....just looking at the udang galah petai and sotong kicap...I am salivating over here...

    ReplyDelete
  22. Resepi akak semua nmpk menyelerakan hahaha..kak ade resipi ayam yg best tak blh l share..hilma nak try masak la hehe

    ReplyDelete
  23. Amboi...sedap-sedap semuanya Kak SA ni.. Memang menguji tahap perut LeYa ni... hahaha... Adeh!!! Jom makan dulu..

    ReplyDelete
  24. semuanya menyelerakan belaka..Banyak menu tu..Makan ramai-ramai memang best kan..

    ReplyDelete
  25. Nape S.A masak semua nampak menyelerakan nie.. jeng jeng jeng...

    Betul la... time darurat... time tue la bala datang bertubi-tubi... Pernah kot time xde air... kena cirit birit yang melampau... apakah dosaku

    ReplyDelete
  26. sayang sis lebih..selalu bagi resepi..dah tu menarik je selalu..aah sis..selangor xde air..sedih..seksa sgt xde air..sobsob

    ReplyDelete
  27. That petai... Really a big oh my god to me. So drooling and memang my favorite. Geram nampak. Nak masak la

    Racheal

    ReplyDelete
  28. Petai petai petai... Can never request this and really my favorite. Thanks for the recipe... Wanna try it so bad!!

    Racheal

    ReplyDelete
  29. Bila la SA nak ajak Rawlins makan, especially masakan kampung memang makan bertambah la. Haha

    ReplyDelete
  30. Bila tengok akak punya menu2 ni kan..baru ada idea nk masak apa mlm ni..tq kak...
    Lauk2 akk nampak semua mnyelerakan

    ReplyDelete
  31. Ya allah allah kak..sedapnya..udang tu awat menggoda sgttt

    ReplyDelete
  32. Wahh sambal bilis petai tu menariknyaaaaa.. meleh ayaq liur

    ReplyDelete
  33. Terima kasih SA kongsi resepi, nanti sis try buat..tgok menjadik ke idok air tangan sis ni, kalau x jadik makna SA kena masakkan utk sis boleh? hehehe

    ReplyDelete
  34. Udang masak petai really syiok. Pedas and the bau of the petai memang merangsang taste bud. The sotong also so tempting. Yum.. Yum..

    ReplyDelete
  35. kekadang elok juga tgk entryy masak masak ni sebab kekadang tu tak tau nak masak ape hahaha .

    ReplyDelete
  36. SA you're really good with cooking, looking at your food is making me drool, I love spicy food and everything seems to be right for my appetitte! If there's something I could eat everyday that would be the sambal petai ikan bilis!

    ReplyDelete
  37. Sedap sedap menu kak SA masak. Boleh beri idea juga nak masak apa

    ReplyDelete
  38. Meleleh tengok nenu tu.. alahai..

    ReplyDelete
  39. Semua nampak sedap sangat. Huu lapar pulak malam malam mcm ni huu. Pandai akak masak hee.

    ReplyDelete
  40. Thank you kindly for these recipes! My husband is a big fan of prawns in a dish, so will definitely try making the Sambal Petai Udang Galah for him soonest.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah