Wednesday, March 28, 2018

Sedapnya Durian Kampung

Hi korang....

Last week memang betul2 rezeki la...rezeki terpijak kata orang tua...durian yang arwah atuk tanam ada sepokok yang berbuah..pokok2 yang lain buah tak menjadi..Mak Lang cakap pokok banyak keluarkan bunga..tapi sebab musim panas..bunga nyer luruh...yang jadi sepokok tu je ada buah dalam 20 biji...merasa la rezeki SA 2 biji buah yang gugur..memang idamkan sangat durian kampung..bukan takde orang jual durian kampung kat area rumah SA tapi tak tergerak hati nak beli walau harga RM10 sekilo..entah kenapa x tau masa tu..rupanya nak makan buah durian kat kampung...hahahaha...comel jer durian kampung...isi pun tak berapa tebal..boleh la lepaskan mengidam...



2 biji durian menyambut kepulangan SA selepas hampir 2 bulan tak balik kampung..


Selfie jap sebelum korbankan durian


Wangi baunya...

Teringat memori indah dengan arwah atuk dan masa kecik- kecik dulu..asal musim buah mesti cuti sekolah..memang lepak kampung jer..keliling rumah kampung ada banyak pokok durian macam- macam jenis..bila durian gugur jer berebut masing- masing pergi kutip...kalau bangun pagi pun mesti cepat- cepat keluar rumah pergi pungut durian gugur..paling SA suka kat kampung masa tu bangun tido..pergi merayau..pas tu dengan kabus, sejuk..bau plak wangi bunga durian yang gugur ke bumi...ya allah..really missed that moment la..kenangan sangat..sekarang dah tak dapat dah macam tu..semua tinggal kat bandar kan..sesekali je balik kampung...kena pi bercuti kat homestay yang tawarkan pakej2 menikmati keindahan alam la kalau macam ni...ye tak?

8 comments:

  1. SA nih zalim tau nunjuk buah derian time2 nih.... ngidam rasa walauupun tak ngandung

    ReplyDelete
  2. durian tu nampak cantik... bestnya ada pokok sendiri

    ReplyDelete
  3. Bestnya dapat makan buah durian kampung SA..

    ReplyDelete
  4. Sally nasib baik la dapat makan kat Pullman haa...xde la terliur tgk akk post!!

    ReplyDelete
  5. Suasana kampung waktu pagi is the best.. sanggup bangun awal semata2 nak menikmati suasana pagi.

    ReplyDelete
  6. sy pun suka durian kampung berbanding yang bandar hehe baunya sedapp walaupun ulasnya kecik2 je

    ReplyDelete
  7. Durian kampung memnag sedap kan kak

    ReplyDelete
  8. tak pernah tak suka durian. my fav fruit ever hee

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah