Tuesday, March 6, 2018

Lauk Untuk Bekal Pergi Kerja Semalam

Hi korang,

Penat macam mana pun jaga mak kat hospital SA tetap masak untuk bekal pergi kerja..sebenarnya Ahad SA dh balik KL dh sebab kerja Isnin kan..lepas ru ada la urgent matter nak kena settlekan kat opis..tak nak la nanti diorang ingat SA saje nak lepas tangan..walau diorang tau Mak SA masuk ward..dengan tak tido semalaman SA balik KL sampai rumah sewa sempat basuh baju, rendam daging lepas tu tido sekejap..Asar SA bangun kat luar rumah tgh hujan lebat..basuh baju kotor yang bertimbun lepas tu start masak..pukul 7 lebih makan lepas tu SA tido..
SA habiskan stok daging dalam fridge..tengok bahan ada..so SA buat masak lemak cili api letak serai je..itu je yg ada pun..lepas tu tengok peria macam nak layu di tasik madu..SA decided buat goreng berlada je..haih semua repeat menu je..dah tu itu yang ada dalam fridge kan..nanti la tambah stok lagi..


Daging masak lemak cili api


Peria goreng berlada..

Semalam text kawan opis ajak makan sama berdua..habis dua2 lauk.. alhamdulillah rezeki yang ada di kongsi bersama kan..eh ada yang mintak resepi la..rasanya dah banyak kali jugak SA share kat blog..nanti SA letak link je la kat bawah ni..korang refer je kat situ..menu SA masak ni memang tak ikut sukatan..ikut sedap tekak sendiri je..tak reti la SA nak sukat2..so korang nak cuba boleh la ikut resepi kat bawah..sama je kaedahnya...





35 comments:

  1. wahh sedapnya... hehehe...

    https://goo.gl/1rZr2j

    ReplyDelete
  2. repeat menu pun tapi sedap ok lah... semuga mak cepat sembuh

    ReplyDelete
  3. Sempat SA masak kan...Saya pun kalau ada lebihan lauk,saya akan bwak office..Tak payah nak keluar makan..jimat pun jimat...

    ReplyDelete
  4. Lauk yang sedap.. Peria tu bestnya.. Sha baru je makan peria juga pagi ini.. kikiki..

    ReplyDelete
  5. Wah.. bangun pagi pagi untuk masak.. best nya bekal pergi kerja... home cook food is the best!

    ReplyDelete
  6. Daging masak lemak cili api tu memang best! Fuhhhh kecur tengok weyy!

    ReplyDelete
  7. Wahh.. klu bab lauk pauk ni SA mmg win! Mmg bagus klu bawa bekal ni sbb lebih puas dinikmati malah lebih bagus utk kesihatan berbanding selalu makan di luar.

    Btw.. semoga mak SA cepat sembuh ye... aamiin.

    ReplyDelete
  8. Akak memang rajin...syok tengok akak makan sedap2 tapi steady je body tak naik... Moga mak akak cepat sembuh

    ReplyDelete
  9. Aloo...asyik singgah sini then asyik jamu mata masak lomak kegemaran saya. Sampai sekarang tak dapat yg betul betul sedap. Nak masak sendiri memangla tak boleh jamin rasa mutu dan ketelanannye. Saya kalau peria suka yg goreng dgn telur je.

    ReplyDelete
  10. Akk ni memang rajin..untung sapa dpt akk

    ReplyDelete
  11. Sedapnya lauk semalam akk..feberet kita tu... Rajin sungguh akk masak walau busy... Kdg2 busy2 pon smpt je masak kan kak.. Sbb kdg2 pk nk makan luar pon xbrpe lalu tekak.. Baik msk sendiri.. Anak2 smua leh makan air tgn kita kan..

    ReplyDelete
  12. peria tu sedapnya nampak. dengan nasi panas ni lajuu makan ni..
    semoga mak Kak SA cepat sembuh sihat.. dan dipermudahkan segala urusan =)

    ReplyDelete
  13. Saya kalau xdak idea nak masak apa..mesti tgk menu kak SA..sebab mmg taste tekak kita sama kak..sedapnya masak lemak daging ngn peria tu..

    ReplyDelete
  14. kirim salam mak ye. Semoga cepat sembuh

    ReplyDelete
  15. Sedapnya kak bekal akak...daging masak gulai

    ReplyDelete
  16. sedap tu bekal daging masak lemak cili api..mkn ngan nasi panas222

    ReplyDelete
  17. aida kurang pandai masak peria.
    masak pun, time dgn mak. tu pun abah nak kan peria dgn udang tau.
    kalau kat umah ni, memang tak pernah la masak peria.
    silap haribulan, anak2 x makan.
    masak lemak always my feveret, SA.
    keturunan NS jugak kat, so got masak lemak in my blood la :)

    ReplyDelete
  18. YaAllah lauk bawa bekal pun macam ni. untung kalau pandai masakkan. ajar kita masak pelis. hehe. menyelerakan betollah kak.

    ReplyDelete
  19. Peria goreng berlada tu memang nampak menarik. Rajinnya masak untuk bawa bekal. Kita biasa buat bekal untuk anak je

    ReplyDelete
  20. Hebatnya lauk2 kak sa.. tentu sedao

    ReplyDelete
  21. daging masak lemak cili api tu sangat mengancam, I selalu buat gulai tak jadi, kenapa eh, ikut resepi pun out, tak ada bakat masak gulai la I ni :(

    ReplyDelete
  22. Lauk-lauk ini nampak sedap. Saya tak pandai masak tetapi saya suka cuba resipi baru sebab suami selalu komplain masakan saya hampir sama setiap hari.

    ReplyDelete
  23. Alamakkkk tetiba terasa lapar.
    pepagi buta mana nak cari menu ni.

    ReplyDelete
  24. Rajinnya masak. uzu kalau nak bawak bekal. Malam tu dah extrakan dinner. esok tinggal panaskan kat ofis

    ReplyDelete
  25. Kalau makan time lapar ni, mmg layan SA.. Tmbh2 daging masak lemak tu my all time favourite...

    ReplyDelete
  26. Moga Mak SA cepat sembuh ya..ermmm masak lomak kegemaran Cik Eja tu!!!🤤🤤

    ReplyDelete
  27. So yummy when look at the daging masak lemak cili api. my stomach started feel hungry. Such an appetizing lunch you have.

    ReplyDelete
  28. Kecur air liur tengok masak lemak cili api tu kak. Sedapnyaaa!

    ReplyDelete
  29. when i cook i also prefer to cook and put in ingredients according to what I feel is right or tastes right...rarely do i measure anything. Hahaha I am sure even if you did a huge pot of it, your officemates will finish them all.

    ReplyDelete
  30. Oh this looks really good, and yes I do agree that its mostly based on estimation of the type of ingredient you would want to put in to make it taste well. Will certainly try out the recipe soon :)

    ReplyDelete
  31. I read this on my bed. Which means I just woke up and I'm drooling to the max on my hand phone. Anytime I would just swallow my hand phone. Lolz -Rach

    ReplyDelete
  32. Memang meleleh air liur tengok masakan Kak SA ni selalu.. Boleh merenggangkan diet LeYa di tengah-tengah malam... Hahaha... Ape2 pun... Memang lah sebagai anak tanggungjawab terhadap ibubapa kan... Salute lah ngan Kak SA... dalam penat2 tuh boleh buat byk kerja lagi...

    ReplyDelete
  33. Hujung minggu ini mungkin nak masak peria goreng berlada la. I suka makan peria, kadang makan mentah juga boleh tapi kalau terlalu pahit then I masak buat peria telut goreng or stir fry sahaja.

    ReplyDelete
  34. Daging masak lemak cili padi tu boleh buat makan bertambah

    ReplyDelete
  35. Lauk bawak bekal pun sedap sedap belaka. Baru tengok gambar dh terliur. Kalau rasa ni mesti lagi sedap hee.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah