Thursday, August 15, 2019

Menu Sempena Aidiladha 2019

Hi korang...

Dah hari Khamis baru sibuk nak update entry Aidiladha kan...sibuk dengan kerja dan kurang sihat la korang..hajat hati nak update masa Sabtu dan Ahad masa raya tu..dah terbaring jer plak..update kemana- mana ntah...penangan betul raya haji tahun ni...terlantar tak dapat nak bangun dan aktif macam biasa..kalau bangun pun pi toilet dan makan..nak buat apa kerja pun tak terdaya..bongkok salah, duduk salah, berdiri salah, baring lagi salah..entah kenapa la perut masa tu...dah tua- tua ni macam - macam plak kan...so Hari Raya Aidiladha adalah suram buat SA....

Tahun ni kami memang tak balik kampung buat lemang seperti kebiasaan...tahun ni abah plan buat lemang viral ni..lemang kukus tapi hasilnya sama macam lemang yang kita bakar tu..abah SA terjebak dengan lemang ni bila adik dia buat masa raya puasa tahun ni...memang senang la buat lemang ni..tak merenyahkan...takde la panas dan tak perlu jaga api...kukus jer sampai masak...masa abah buat ni adik SA cakap kukus dalam 1 1/2 jam macam tu....hasilnya memang superb dan SA rasa la seketul..sedap...so raya tahun ni tak payah bakar lemang dah...maybe boleh cari buluh dan masak guna buluh jer instead of tin minuman ni...


20 tin semuanya untuk percubaan aje...


Macam ni paras rupa lepas dah kukus dan keluarkan dari salah 1 tin


Dari sisi lain plak


Yang dah dipotong-potong


Ayam kampung masak lemak cili api


Sup gearbox


Sedap kan?SA rasa sikit je..


Cili kicap untuk dimakan dengan sup gearbox


Ayam kampung masak lemak cili api yang berkuah


Selebihnya keringkan jadi rendang


Kuah kacang sotong rendam...adik ipar masak


Rendang nasib...sedap..ni airtangan mak


Sambal udang untuk adik ipar yang x makan daging and ayam


Sayur kacang buncis goreng


Ikan patin masak tempoyak


Ikan Tilapia bakar...


Sawi Hong Kong Kukus


Ikan Tilapia Stim 

Itu lah semua menu masa hari raya Aidiladha dan jugak tambahan menu hari Isnin...SA tak menikmati sangat raya tahun ni...dengan menjaga pemakanan, dengan pantang 3 bulan sebab nak turunkan uric acid...tapi cheating gak rasa sikit- sikit..tak bleh tahan woooo....menung SA tengok diorang makan..SA banyakkan sayur jer la...nasib la kan...so Aidiladha kami tak kemana- mana...tahun ni memang kami tak buat korban..insyaallah nanti ada perancangan nak buat korban...bila tu tak tau la...seronok tengok orang tunaikan ibadah korban kan...meriah...paling best tengok masing- masing bergambar OOTD raya Aidiladha...bukan main erk korang....SA sepanjang hari ngan kain batik atas tilam menuam perut yang sakit...dah macam orang lepas pantang....sabar jer la...

18 comments:

  1. terlajak banyak menu ni... meriah raya ;-)

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap semua menu Aidiladha SA.. Bab masak lemang cara tu memang idea yang bernas.
    LZ teragak nak cuba suatu hari nanti. SA jaga diri & kesihatan, semoga kembali sihat seperti sediakala, aamiin..

    ReplyDelete
  3. Harap Perut Kak SA makin sihat.. Aamiin..

    Meriahnya menu raya akak.. Teringin pula nak buat lemang kukus tu.. Cam menarik dan mudah je.. Nak cubalah nanti..

    ReplyDelete
  4. Sekarang serba serbi senang, kan? Tinggal nak dengan tak nak buat je... :)

    ReplyDelete
  5. Meriah sungguh juadah Raya SA..😍

    Rendang nasib Tu rendang apa SA, baru pertama Kali tengok ni🤔

    ReplyDelete
  6. Tengs sharing SA, makanan ni semua kacau nafsu ai tau! HEHE. Datang singgah sini nak ucap salam sayang dari blog baru: ematunz.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. banyaknya makanan kak. Tapi tang rendang nasib tu...rendang apa sebenarnya?

    ReplyDelete
  8. Banyaknyaa menu kak. Sedap2 lak tu

    ReplyDelete
  9. Waaa lemang kukus tu nampak moist lemak2 gitu..macam pulut kelupis mak kita selalu buat lak, dia kukus gini la, tapi pulutnya dibungkus dalam daun lerek ataupun daun pandan saiz besar

    ReplyDelete
  10. sedap semua juadah tu...skrg ni dh mcm2 org improvice utk buat lemang dan tak payah masuk hutan cari buluh bagai..hehee

    ReplyDelete
  11. first time tengok lemang kukus

    ReplyDelete
  12. mcm2 menu SA di aidiadha tp kena kawla mkn sbb SA tkleh nk mkn sebarangan kan

    ReplyDelete
  13. Hehheehe... baru tahu ni masak lemang cara ni.
    Aidil Adha kali ni mak dan mak-mak sedara Mrs. A rajin pulak buat lemang Mrs. A tumpang makan jer... tapi tulah sebab buat dua hari sebelum raya so pagi raya tu dah tak berapa fresh sangat.

    ReplyDelete
  14. Banyak menu akak.. Memang lemang tu pernah tengok kak ipar buat senang.. Ekin x pernah buat lagi sebab x makan rasa rugi pulak

    ReplyDelete
  15. tp org kata masak dlm buluh lebih sedap baunya.. haha betul ke entah la tp memang tak makan kalau masak dlm periuk kera dikuatiri ada virus kelawar

    ReplyDelete
  16. Sedapnya. Tiba2 rasa nak makan rendang dan lemang pula😋.

    ReplyDelete
  17. leleh ayaq liur tengok macam-macam menu sedapnyaaa

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah