Sunday, December 4, 2016

Tip ke Program MAHA, MAEPS Serdang

KEPADA YANG INGIN PERGI KE PROGRAM MAHA 2016

Berikut merupakan tips untuk ke sana.. aku memang bla tak dapat pergi, hujan lagipun tengah ada infection kat mata..well..korang yang pergi tu ikutlah tips kat bawah tu ha..aku copy je dari grup whatsaap...kalau bleh tempat yang macam tu tak yah la bawaak budak- budak...kesian...kalau boleh jugak tak yah la bawah mak ayah kita yang kurang sihat...hujan lagi pun kan....

  1. Pakai flat shoes/sport shoes/sandal. No high heels please. Kesian tgk adik2 yg pakai kasut tinggi day 1.
  2. Bawa payung
  3. Kalau  bawa anak kecik bawa carrier@stroller
  4. Kene ready mental n fizikal utk bjalan skit.
  5. Macam xsesuai nak bawa mak ayah yg dah tua btongkat bjalan di Maha. Sian tgk. Tp kalau ada kerusi roda ok.
  6. Makanan dan air byk dijual. Xpayah bawa bekal.
  7. Bawa baby wipes kot2 emergency anak2 poo n ade toilet air perlahan
  8. Bagi muslimah, Bawa telekung sndiri senang. Telekung sgt limited dan org ramai.
  9. Make sure hari yg plan utk ke Maha xde plan lain2 lps tu. Biar sehari suntuk di sana so xde la rushing2. Boleh jln..n rehat kt mana2. Jln lagi n mkn pula..solat n baru balik..
  10. Kalau rasa nak shopping byk, nk beli pokok ka..etc..bawa troli siap2. Troli or bakul pasar pun ok
  11. Jgn segan makan tester. Alang2 kt maha..rasa je tester yg usahawan bg.
  12. Parking for visitor RM5. bayar di pintu nk keluar nnt
  13. Kalau nak beli makanan2 dulu.. boleh park dgn masuk dari pintu yg dkt hosp serdang. Tapi kalau nk beli pokok2 ..n jln2 ke taman2..rumah mokcun..kg durian runtuh upin ipin..parking di pintu besar hway dr puchong mhala ke bangi tu.
  14. Trem sll penuh. Kalau rasa xlarat jln..park yg hujung2 parking lot. So di trem nnt kita nak naik ada la tempat ddk. Kalau park depan2.. trem penuh..depa bye2 je kita nnt. Along mmg jln kaki prkg jauh atau dkt. Xpela.exercise. mak buyong mmg da lama xjalan2 jauh ni.
  15. Datang awal pagi pun xpe. 9am dah siap parking. Nnt pi pun dgn hati tenang.
  16. Bawa beg besar skit. So barang2 dibeli boleh sumbat dlm 1 beg. Tp ade trolley lg bgs
  17. Make sure anak dlm pengawasan kita. Dok dgr ada anak hilang masa di surau tadi.
  18. Mana2 anak2 kecil yg jenis kencing xleh tahan, elok dipakaikan pampers. Takut nk ke toilet nnt jauh skit nk jln.


Ok..selamat mencuci mata di Maha2016...beli jangan ikut hati dan nafsu...beli apa2 ikut yang perlu je ok...

14 comments:

  1. akak nak ke MAHA tapi maha sibuk dengan kerja sekolah, maha sibuk dengan anak2 dan poket maha penting utk keperluan sekolah utk anak2 jadi maha utama akak x perlu p ke MAHA kerana akak maha pandai mengeringkan poket kat MAHA...

    ReplyDelete
  2. Husband bawa orang g MAHA semalam, katanya cuaca panas.. tapi tu la memang jauh lah nak berjalan.. tak sesuai pakai heels.. better pakai sport shoes atau flat.. kalau tak memang sakit r..

    ReplyDelete
  3. nice sharing sis... tips yg sgt berguna

    ReplyDelete
  4. Pakai style org nak p sukan lagi senang kan..x yah berhandbeg..pakai je beg sekolah..galas la kau..hahaha..
    Teringin nak p..tp jauh sudah

    ReplyDelete
  5. bab kena jalan jauh tu yg akak tak tahan hehe..

    ReplyDelete
  6. Good tips kak.. baru plan nk g nanti... tp kalau pergi weekend confirm org padat yg Amat.. nk bwk baby Zara lagi... huhu kena fikir dulu. :)

    ReplyDelete
  7. nice sharing tpi jauh memang x pi la,

    ReplyDelete
  8. Memang betul tu. Saya dah pergi. Memang jauh kena jalan kaki. Kalau hujan payah gak la.

    ReplyDelete
  9. Tak berpeluang nak pergi pun tahun ni.

    ReplyDelete
  10. sy pernah pi maha sekali je .... waktu anak yg kecik tu baby lagi ..seklai tu je .. pastu mls dah nk pi tak larat nk menapak

    ReplyDelete
  11. Tak larat nak berjalan kalau pergi MAHA tu.. Haha.

    ReplyDelete
  12. Tak pernah pergi MAHA.. Kena berjalan.. Huhuhu.. Memang tak pergi le

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah