Thursday, December 29, 2016

Sambal Belacan Ku Yang Terlebih Bakar

Mamun...masak sorang- sorang pun bleh terlupa..entah ingat apa ntah..kalau ada orang tua kat dapur confirm kena jerit...tak pun kena bebel..paling sadis kena ketuk kepala dengan senduk...hahaha...ye aku mengelamun masa bakar belacan nak buat sambal belacan....boleh terlupa plak aku bakar kat dapur gas..takkan nak buang kan...pembaziran kan amalan syaitonnnn....so aku tumbuk je la belacan tu....kat bawah tu gambar yang last sekali rupa belacan aku yang terlebih bakar...rupa takde..tapi rasa tetap terangkat ko....

Aku masak sotong goreng oyster sauce je untuk bekal hari ni...dah muak plak makan berkuah maka buat goreng- goreng je...alaa...malas la nak letak resepi....korang nak resepi ke..ekceli sama je macam masak kicap cuma letak oyster sos...allah....sos tiram la...susah nak nak menyebut oyster sauce...


petua nak dapatkan sotong yang tak overcooked, sbelum potong basuh bersih2 pas tu lap sotong dengan tisu dapur..then potong..letak dalam mangkuk..make sure tapis air dari sotong tu lepas dipotong ye...then masa goreng jangan terlalu lama , 2-3 minit je..balik2 kan..pas tu tutup api...so dapatla result macam dalam gambar tu ha...kenyal dan sedap dimakan...


aku rebus kanggung untuk dicicah dengan sambal belacan....sedap gilos la...


Tadaaaa...ni la rupa sambal belacan aku yang terlebih bakar...gelap sikit tapi tak pahit...sedap...heheheh..aku guna belacan melaka ni...belacan kampung sebab tu sedap...haih..puji diri sendiri plak...eh takde la..belacan kampung memang sedap...nak- nak dari Melaka...memang aku ada je beli stok belacan melaka..kadang beli sendiri, kadang kirim kat officemate kalau dia balik kampung...
Korang kalau masak jangan mengelamun..kang jadi macam aku kang..tapi kebiasaan kalau masak tu dengan khusyuk dan tawadduk...makanya potential keterlupaan tu akan ada...nasib baik tak terbakar rumah...hehehe....kalau aku rajin aku kongsi la eh..resepi Sotong Goreng sos tiram aku tu....rasa macam malas..tapi rasa macam nak share plak...eh...nanti la....

21 comments:

  1. da lama Ju xmkn sotong huhu.. nyum nyum !

    ReplyDelete
  2. Fuhh sambal belacan dengan pucuk ubi memang ngam :D

    ReplyDelete
  3. Sedapnya makan sayur celur dengan sambal belacan..

    ReplyDelete
  4. Kecur airliur mak tengok lauk yang ringkas tapi menggoda itu... :)

    ReplyDelete
  5. Sedapnya..
    makan nasi panas2 pulak..
    Adeiii...

    Ikhlas dari
    AlongMisuari.com

    ReplyDelete
  6. resdung kita x leh makan belacan..
    tp kalau makan kat kedai bedal juga

    ReplyDelete
  7. lama tak makan sotong . Tak penah buat sotong masak sos tiram. Boleh jugak la buat idea bekal ni. thanks kak

    btw kalau masak memang tak leh mengelamun. kalau sesambil buat keje lain ke, tengok tv ke memang. tak pepasal hangit hehehe

    ReplyDelete
  8. Walau dikatakan belacan terlebih bakar tapi kakak tengok sambal belacan itulah yg terlebih pulak kecurnya:)

    ReplyDelete
  9. sy xmkn sambal belacan..gatal muka..:)

    ReplyDelete
  10. Sedapnya sambal belacan cicah dgn kangkung rebus tu..meleleh air liur dah ni

    ReplyDelete
  11. sotong tu nampak sedap tapi kan kite ni tak makan sotong..hihi

    ReplyDelete
  12. ok. baru tau cara masak sotong bagi kental & sedap cenggitu. tq for the info. 😘

    ReplyDelete
  13. Sedap nyer kangkung cicah sambal belacan...

    ReplyDelete
  14. hitam2 pun sedap tak pe kak ....

    ReplyDelete
  15. Tapikan tetap nampak sedap sambal belacan tu... hu hu hu

    ReplyDelete
  16. Memang favourite sambal belacan tu. Nyum

    ReplyDelete
  17. Sedapnya sambal belacan.. Dah lama tak makan sebab resdung T.T

    ReplyDelete
  18. Belacan ni lagi dia terbakar lagi terangkat bau dia

    ReplyDelete
  19. Kak menggoda sungguh sotong oyster tu. Terliur tgk. Sambal belacan jgn ckp lah. Pedas2 pun tak boleh nak berhenti makan. Hehe

    ReplyDelete
  20. sedapnya sotong tu. nampak menarik sgt😍

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah