Saturday, December 24, 2016

Petua Halau Cicak

Assalammualaikum....


Lintas langsung dari Muar..ekekeke..perasan sangat bersiaran langsung..well..hari ni aku kat Muar...lepak umah adik sebab esok dia buat kenduri anak lelaki nya bersunat...
Sesuatu yang pelik bermain di ruang mata..ternampak adik aku susun kulit telur kat atas sinki dapur..aku tanya la dh kenapa susun kulit telur ayam ni...untuk halau cicak katanya..macam pelik plak..macam tak masuk akal sebab katanya cicak takut ngan ayam...erm...ntah la..tp sepanjang aku kat sini mmg tak nampak sekor pun la cicak...adik aku cakap kulit telur tu kena di ganti setiap 2 minggu dan make sure basuh dulu sebelum susun kat tepi singki..agak2 leh pakai ke petua ni erk..bukan apa kat umah sewa aku tu cicak besar2 gemuk2..aku dh la takut cicak..kekadang tu sampai terkejut dibuatnya....silap hb confirm cicak tu semua bertukar besar macam biawak komodo....xde makanan dimakannya org plak nanti kan...ekeke..imaginasi aku mmg menakutkan...sebab aku mengaku..aku mmg penakut..

17 comments:

  1. wah..baru tau ni..tak pernah tau pun..tq for sharing

    ReplyDelete
  2. Tak pernah tahu pula kulit telur boleh halau cicak.. Tq for sharing!

    ReplyDelete
  3. Tq kak kongsikan ni. Nani nak try jugaklah. Rumah dekat Pahang ni ya tuhaan cicak besor besor. Dah lah geli tengoknya.

    ReplyDelete
  4. Takut cicak jadi dinasour. Hahaha
    nak cuba la.. btw nil dah follow.

    ReplyDelete
  5. Terbaik kak petua ni.. Kene cuba ni.. Kat umah tu meriah jugak cik cicak.. adehh

    ReplyDelete
  6. Petua menarik tp rimas jugak nengok kulit telur pulak ... huhuhu

    ReplyDelete
  7. Menjadi eh petua nie..
    Kat umah nie pun cicaknya gemuk-gemuk.. Dahlah Sha beli dgn cicak2 nie.. cam nak cuba gak lah petua nie..

    ReplyDelete
  8. haha..cicak ni kite tak takut sangat tapi paling kite takut lipas...hihihi

    ReplyDelete
  9. ye ke ... baru tau .... org ckp kulit telur di kisar halus boleh jd bhn utk halau serangga jg mcm semut

    ReplyDelete
  10. Saya pun guna petua ni. Memang tak nampak dah bayang cicak tu

    ReplyDelete
  11. Petua ni jadi... InsyaAllah. Pernah juga tengok petua ni di facebook..

    ReplyDelete
  12. Cicak ni memang bahaya.. Air liurnya sebenarnya beracun.. Sunat bunuh cicak malam Jumaat.

    ReplyDelete
  13. boleh try nanti. dlm bilik sha selalu sgt ada cicak😠

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah