Thursday, December 29, 2016

Dua Benda Penting Bagi Kelancaran Perjalanan Pengguna Pengangkutan Awam

Dua benda ni memang penting bagi pengguna pengangkutan awam..penting sebab semua sistem dah elektronik kan..even kat mana- mana tol pun dah fully elektronik atau cashless penggunaan kad touch and Go telah dikuat kuasakan..so dua kad ni memang sedia ada dalam bag...sekarang MRT dah ada..so boleh guna kad Touch n Go. Senang sebab tak perlu beratur nak dapatkan token ( machine token belum berfungsi, masih dalam penyelenggaraan). Then untuk kelancaran perjalanan memang perlu ada kad ni..yang takde pun takpe sebab dalam masa percuma ni boleh guna Mykad. Sentuh je Mykad boleh jalan dah...Parking kat stesen MRT pun cashless tau...kena guna Touch n Go...so senang kan?


Kad Myrapid plak aku gunakan kalau naik LRT, Monorel dan bas rapid...boleh jugak guna Touch n Go..senang hanya top up dan tak perlu beratur amik token..tapi kalau terlupa top up memang kena jugak la beratur.Cuma kalau naik Komuter tak boleh guna Myrapid kad ni...samada dapatkan token kat machine atau guna touch n Go.
Bagi pengguna kenderaan persendirian, Kad Touch n go penting sebab nak lalu kat tol sekarang dah fully elektronik. Kadang- kadang ada yang terlupa top up...lalu plak kat line smarttag...tiba kereta banyak tu yang jadi masalah...kena undur semula...tak ke menyusahkan namanya tu?Moral of the story kena la beringat, top up selalu untuk kelancaran perjalanan  dan tak menyusahkan orang lain...tapi kadang- kadang sistem Touch n Go ni problem gak...tak detect...maybe sebab tinted tebal sangat kot...sampai tak leh detech machine smarttag tu. Tu yang jadi stuck...sebab tu kena hon panjang2 kan....macam biasa kena je....#ehhh.....

15 comments:

  1. Tounch n Go tu memang sentiasa ada dalam wallet.

    ReplyDelete
  2. klu KG g sana takde touch n go ? ala......

    ReplyDelete
  3. kad rapid tu memang saya ada ..berguna sangat disaat tak bawa kereta hehe

    ReplyDelete
  4. Smarttag kekadang tak berapa smart...haha

    ReplyDelete
  5. sampai ke utara dah guna T&G ....xde dah lorong cash ....
    klu sini xde T&G jgn gatal nk msk hiway ... hahahha

    ReplyDelete
  6. oh selalu pakai touch n go je. yang myrapid tu pulak kena beli terpaksa sebab nak pakai masuk parking kat lrt . mana entah kad tu. heheheh

    ReplyDelete
  7. tng card saya sentiasa ada dalam kereta, wallet, beg galas sampai gantung dekat leher sama dengan ID card tempat kerja tapi nilai dalam tu ala2 je...cukup2 guna untuk seminggu 2 :D

    ReplyDelete
  8. Jadi masalah juga kalau kad tak detect kan

    ReplyDelete
  9. masa selalu dok naik kl dulu teringin jugak nak buat touch n go ni tapi tak terbuat gak..hahaha

    ReplyDelete
  10. Kad touch n go dah macam ic dah. Wajib ada dalam purse

    ReplyDelete
  11. Touch n go lebih mudah... Wajib kena ada setiap orang ^^

    ReplyDelete
  12. Kluang tak de tol.. Memang tak de tng nih. Hahaha

    ReplyDelete
  13. Smart tag kadang2 tak dpt nak detect. Susah juga. Terpaksa undurkan kereta. Selalu juga jadi mcm ni.

    Skrg kalau nk naik bas confirm ana tak tahu dh. Lama tglkan dunia bas ni sejak ada motor ke U. Kalau tak, semua route bas boleh hafal hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah