Thursday, December 1, 2016

Resepi Nasi Goreng Daging Suriaamanda

Hi korang..
Sambut hari pertama Disember dengan menu Nasi Goreng Daging...bekal untuk ke opis pagi ni...masak dengan kasih sayang utk orang tersayang jugak...sebenarnya semalam teruja dengan Nasi Goreng Daging blogger mana ntah..lupa plak nak save blog dia...terus pagi ni bangun subuh terus buat nasi goreng daging...meriah dengan daging dan jugak kacang buncis..hehehe....


Resepi Nasi Goreng Daging

Bahan-bahan

  • Nasi putih semangkuk besar
  • Bawang putih 2 ulas *
  • Bawang merah 2 ulas*
  • Kacang buncis hiris dadu
  • Planta 2 sudu
  • Cili api 6 biji di racik
  • Daging batang pinang hiris halus
  • 2 sudu sos tiram
Cara masak
  • Bahan bertanda * di tumis garing dengan planta yang dah dicairkan
  • Masukkan daging dan goreng seketika
  • Masukkan sos tiram dan cili api
  • Masukkan kacang buncis
  • Letak sedikit garam..jgn banyak sebab sos tiram dh masin
  • Masukkan nasi putih dan gaul mesra..
  • Biarkan seketika dan tutup api
  • Sedia dihidang
Selamat mencuba...hidangan untuk 2 orang makan dan alhamdulillah kenyang sampai tengahari...

Alhamdulillah...kenyang perut suka hati..

19 comments:

  1. bagusnya akak..sentiasa bawak bekal g opis..

    ReplyDelete
  2. Lazat dan cepat disediakan 😃

    Lagi bagus bawa bekal ke pejabat sebenarnya

    Bersih & jimat 😍

    ⛔⛔ Jemput singgah blog mazni & komen. Komen terbaik akan memenangi RM50 setiap bulan ⛔⛔

    ReplyDelete
  3. Ooo.. ada sos tiram dan planta rupanya. nanti nak cuba

    ReplyDelete
  4. Yg simple tu la sedap dan membuka selera kan akak.. :p

    ReplyDelete
  5. fav ni nasi goreng.. goreng guna planta Wangi kan... dapur unni x penah berasap memang tak bawa bekal la..

    ReplyDelete
  6. lapar la tgk nasi goreng daging SA..yummmm

    ReplyDelete
  7. sedap .... sy suka nasi goreng yg mcm ni ...klu pedas lagi sedap

    ReplyDelete
  8. Adoi!!! Lama tak kunyah daging nie..

    ReplyDelete
  9. Sedap kan kak..Fida dah pernah buat.byk pulak tu..tapi x sempat mkn..suami haniskan..

    ReplyDelete
  10. Sedapnya.... teringin pulak dah.. aisehh...

    ReplyDelete
  11. Sedapnya nasi goreng daging...tak pernah lagi goreng nasi daging selalu nasi goreng kampung jak...hihi

    ReplyDelete
  12. Nak masa nak juga try nasi goreng daging ni...

    ReplyDelete
  13. Kena cuba ni. Tak pernah try lagi ni

    ReplyDelete
  14. Nice sharing.. Boleh try nanti ^^

    ReplyDelete
  15. Wahhh resepi mudah yang boleh dicuba

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah