Tuesday, December 20, 2016

Resepi Sayur Tou Miu Goreng

Hi korang...pernah makan Tou Miu?ada yang panggil tauge Jepun..ada yang panggil tauge hijau..rasanya mmg mcm tauge..sedap.. chinese suka makan..apa kandungan khasiatnya tak tau ler teman...teman pun baru cuba ni...sedap la pada tekak aku ni...ikut reswpi asal kena letak udang kering...tp udang kering mahal bebenor...makanya letak aje ler udang basah...


Resepi Tou Miu Goreng

1. Bawang putih 2 ulas - hiris
2. Bawang merah 2 ulas- hiris
3. Udang 5 ekor - buang kulit dan potong kecik
4. Capsicum kuning - hiris memanjang
5. Cili api racik halus- ikut suka nak pedas mana
6. Sos tiram - 2 sudu
7. Lada sulah satu sudu kecil
8. Tou Miu sepeket

Cara2 memasak

1. Tumis bahan no 1,2 dan 5 sampai naik bau
2. Masukkan sos tiram
3. Masukkan udang
4. Masukkan capsicum
5. Masukkan lada sulah
6. Masukkan Tou Miu..gaul dan balik2 kan..
7. Perasakan garam
8. Siap

Selamat mencuba.....



19 comments:

  1. wohoooo! taugeh ni mmg sedap sbb dia macam panjang, rangup kan

    ReplyDelete
  2. selalu udang basah lagi mahal dr udang kering..btw jadikan menu diet bolh jugak nie..

    ReplyDelete
  3. Suka taugeh nie.. tapi jarang jumpa..
    selalu Sha tumis je dengan udang.. memang best..

    ReplyDelete
  4. biasa nmpak syr ni tp tak penah try kak.... kwn kata sedap ini yg kene try nih... nk tau jgk kan camne rasa syr hijau2 ni

    ReplyDelete
  5. Peberet kami...selalu buat goreng ikan bilis

    ReplyDelete
  6. Kak SA ni masak apa pun semua nampak sedap :D

    ReplyDelete
  7. hampir pelat nak menyebut tou miu...berapa ringgit sepeket tou miu tu...

    ReplyDelete
  8. Salam singgah sini SA...wahh..sedapnya....

    ReplyDelete
  9. Salam singgah sini...wahh..sedapnya...

    ReplyDelete
  10. makan tauge nie pun di sebabkan officemate chinese ajar makan n bagi resepi biasa dia orang masak dekat rumah

    ReplyDelete
  11. penah makan..tp xnah masak pun
    sllu lupa nak beli sayur ni
    nti SA tulun peringatkan iols ye hehe

    ReplyDelete
  12. sllu togeh cengini depa wat western kan

    ReplyDelete
  13. resepi senang.. boleh book :) thks akak :P

    ReplyDelete
  14. selalu tgk bhn organik tp tak reti nk masak ... nanti boleh try resepi ni

    ReplyDelete
  15. Banyak kali masak tou miu ni. Sedap.. tapi kita sorg je yang makan huhu

    ReplyDelete
  16. Nanti boleh try resepi ni ^^ Thanks!

    ReplyDelete
  17. Biasanya yang simple tu le yang sedap

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah