Monday, December 19, 2016

Kuih Keria Antarabangsa..Sedap Sangat ke?

photo credit to google : blog http://surayasulatin.blogspot.com

Rata- rata sana sini duk viral pasal Kuih Keria Antarabangsa Melaka ni...sampai nak dapatkan kena beratur panjang dan di tempah awal- awal..puluh- puluh ribu katanya sehari diorang jual...amboiiii...viral betul ni...ada yang frust sampai belajar buat sendiri...ada jugak yang datang dari jauh semata- mata ingin merasai keenakkan kuih keria ni...
Aku bukan tak makan kuih keria...makan tapi tak boleh banyak sebab keledek angin kan..aku kalau makan keledek kena la standby puff lepas tu tak pun bersiap sedia amik gas...kuat anginnya keledek ni kan...tapi bila dah viral cenggini...memang keinginan nak rasa tu memang ada..cuma yang tak sanggupnya...nak pi melaka semata- mata nak makan kuih keria ni...agak payah la...rasanya cik abg aku tu tak hingin layan de..nak- nak melaka kan cuaca panas..pas tu nak beratur panjang...memang tak la dia nak melayan aku...Harap- harap dua orang adik aku yang pregnant tu takde la baca bab kuih keria ni...kalau nak..sila buat sendiri eh...

30 comments:

  1. Kuih keria ni memang fav aina. Tak silap aina ada runner jual keria antarabangsa ni, dia ulang-alik dari Melaka untuk jual kat KL. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak oiii..siap ada runner..hebat betul ni kuih keria ni

      Delete
  2. Nampak sedap. Tapi fiza xmakan kuih keria .heee

    ReplyDelete
  3. nampak sdap tp xpernah cuba lagi..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat sendiri la cik nor..jauh nau nak pi melaka

      Delete
  4. Most kata rasanya sama jek mcm keria biasa... cuma keriaNGAN berganda sebab viral... ha ha ha...

    ReplyDelete
  5. Haa prasan juga keris ni jd top bbrapa mggu kblkgn ni =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena buat atau nak yg ori kena pi melaka la kan

      Delete
  6. bnyk tngok kt fb.. mmg femes ka. tp busyra sndiri belum pernah rasa lg.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan...rata2 ada yg buat sendiri sbb keria bukan susah pun just gula sira dia tu dari gula merah kan

      Delete
    2. Kan...rata2 ada yg buat sendiri sbb keria bukan susah pun just gula sira dia tu dari gula merah kan

      Delete
  7. kita orang melaka pon kesian tengok orang berbaris panjang nak membeli
    bila dah viral itu la. semua nak merasa. sanggup dengan tak je nak berbaris tu

    ReplyDelete
  8. dkna pun ada kisah disebalik kuih keria ni kak.. baru je share kat blog hihiii

    ReplyDelete
  9. Memang semakin glamer skrg nie.. Tapi tak lah nak beratur lama2 tu..
    Ada je tempat lain yang buat sedap juga.. Kena pandai cari..

    ReplyDelete
  10. dah jadi pemes dah kuih keria nie.. tapi belum terasa teringin lagi nk makan...

    ReplyDelete
  11. xpnh try kak... klu dana pun xsanggup lh nk beratur berejam2 semata2 nk mkn keria ni

    ReplyDelete
  12. my favourite..buat sndiri dh la..hehe..dari kena isi duit tol dan mnyk plak..huhu

    ReplyDelete
  13. aritu dh dpt mkn tu pn sbb ada org bg ...die dr melaka smp kl dh lewat ptg..walaupun dh sejuk tp tetap sedap ...xkeras

    ReplyDelete
  14. naniey suke makan kuih keria yg xde gula.. :)

    ReplyDelete
  15. pakat semua nak makan keria n ada yg cuba resepi keria ni
    iols pun teringin nak wat..1st time buat pakai ubi oren
    kali ni nk try ubi putih ..n jd x keria viral ni nti
    hihi

    ReplyDelete
  16. ramainya dok share pasal keria ni.. viral dh

    ReplyDelete
  17. Nani baca sehari berapa puluh ribu diorang jual itupu tak cukup lagi. Perghhh!

    ReplyDelete
  18. teruk jg kan asthma kak suria mkn keledek pun boleh attack ... sy pun tak pernah mkn tp org vviral sungguh

    ReplyDelete
  19. Aritu ada g melaka. Lupa pula nak singgah

    ReplyDelete
  20. Viral kuih keria ni haritu.. Kalau sesiapa yang mengidam tu.. Kena p beli jugakla..

    ReplyDelete
  21. Kuih keria... Dah sira gula melaka rasa gula melaka le.. Hehehe. Benda dah viral. Rasanya biasa aje

    ReplyDelete
  22. next 2 weeks ana ke melaka. kalau sempat nak juga merasa. hari tu beli yang di alor gajah je sedap juga kak.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah