Wednesday, December 7, 2016

Tips Menjaga Persahabatan Di Group Whatsaap

Group whatsaap memang hangat sekarang...memang aku ada banyak grup..grup adik beradik, grup sekolah, grup opis, grup sedara mara...so hari ni dapat la tips ni melalui whatsaap..terpanggil nak share kat sini gak...ye la dalam semua grup yang aku ada tu macam2 perangai ada...kadang2 nak gelak, nak marah, nak jeles, nak menyampah semua pun ada...
Untuk itu jom baca tips kat bawah ni..

1. pahami bahawa kita memiliki perbezaan iaitu, beza
 - pendidikan
 - hobi
 - sifat
 - agama ๐Ÿ‘ณ๐Ÿป
 - latar belakang
 - kedewasaan rohani
 - pola pikir dll

2. Dari perbezaan2 tersebut, harap maklum jika ada ahli yang:
 - suka humor,
 - serius ada pula yg santai,
 - suka ceramah agama, ๐Ÿ‘ณ๐Ÿป
 - suka menasihati,
 - tukang kritik,
 - politik,
 - suka artikel yg bermanfaat
 -loyar buruk

3. Keaktifan posting para anggota:
 - Sangat aktif,
 - sedang2 saja,
 - sekali2 posting (jarang),
 - malu2 (tak nk) posting,
 - rajin baca posting,
 - malas buka watsapp
 - tukang ngintip (tak pernah posting, tapi slalu buka watsapp

4. Jangan mudah terpengaruh dengan isi posting sehingga kita jadi:
 - emosi,
 - tersinggung,
 - tak mau kalah,
 - percaya begitu saja

5. Jika ada posting yang isinya  keliru, kita perlu luruskan.. Maka jangan menambah gaduh/keruh suasana & yg posting tak betul jika diluruskan jangan cepat tersinggung.✌๐Ÿพ

6. Jika ada posting yang kurang berkenan di hati kita, misalnya:
 - humor, gambar denyut2, video gerak2, citer seks,
 - artikel terlalu panjang,
 - atau berjela hela
 Biarkan aje atau delete ๐Ÿ‘๐Ÿพ

7. Fokus saja pada 1 tujuan iaitu menjalin tali silaturahmi dan persaudaraan ✅

SEMOGA ADA MANFAATNYA

Indahnya persahabatan ๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜

14 comments:

  1. Takut jugak yang gaduh gaduh disebabkan group ws ni kan :B Nad banyak jadi silent reader je heheh.

    ReplyDelete
  2. kurang dah grup wassap skrg ni ... alhamdulillah lebih tenang hidup hehe

    ReplyDelete
  3. Betul!
    Sebab ramai org pasti banyak ragam
    Jgn cepat melatah hingga putus silaturrahim/ukhuwah

    ReplyDelete
  4. sy follow satu group sahaja itupun group family..malas nak join group lain sebab banyak sangat notification nanti..payah..huuhu

    ReplyDelete
  5. sokong sgt..hahaha
    janji kita x emo sgt apa yg dibincangkan dlm grup tu

    ReplyDelete
  6. Betul. Dalam group WhatsApp ni kena saling memahami antara satu sama lain. Hehe

    ReplyDelete
  7. dlm wa slalu jd silent reader mls nk berbunyi ..... sesekali je menaip

    ReplyDelete
  8. Setuju tu. Dulu ada wasap ni. Sekarang tak lagi. Fon salu heng

    ReplyDelete
  9. Boleh dimanfaatkan bersama.. Kalau saya jenis senyap je.. Kalau kena point, baru bunyi. Haha

    ReplyDelete
  10. Yang penting bersederhana.. jangan ekstrem sangat.. Kadang terlajak kata tak sedar.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah