Monday, December 2, 2019

Jalan- Jalan Pekan Ahad Tanjong Ipoh

Hi korang...

Lepas jer sarapan kat tepi sawah area Seri Menanti tu kan...SA terus ajak mak abah pi Pekan Ahad Tanjung Ipoh...lama tak pergi pasar tani...kali ni pergi ramai plak orang...kiri kanan kereta penuh...SA takde pun nak beli banyak barang, just nak cari sayur kampung sikit dan saje jenjalan...melayan mak abah kan...orang tua - tua ni macam- macam yang diorang berkenan kalau bawak pergi pasar tani. Sementara mak abah jenjalan...SA sempat la amik gambar untuk SA share kat blog...

Jom tengok gambar...


Buah kundang...x tau la musim ke apa..sebab kat rumah kampung pokok x berbuah pun, kat pasar tani banyak plak...


Burung puyuh salai...tak beli pun..tanya mak abah nak ke...depa geleng kepala


Kunyit hidup..cantik plak kejadiannya..so beli 3 piring...


Dania tak ready...


Haaa baru ready...


Geramnya tengok buah durian belanda tu..tak beli pun..cenadawan pun tak beli...


Bunga kantan dan serai


Sayur2 kampung..


Ikan sungai dan ayam kampung RM20sekilo...mak aii mahalnyaaaa


Ni pun ikan sungai



Ikan baung...SA beli 2 ekor...RM20


Ikan tilapia merah..


Sayur kampung


Terung apa ntah ni..lupa namanya


Abah beli pucuk pegaga..3 ikat RM5


Buah bacang...sebiji RM1


Siput sedut...malas nak beli sebab malas nak cuci lumpur dia tu..


Telur Burung puyuh


Suasana pasar tani


Selipar jahit tangan...RM13 sepasang


Mak abah beli sepasang sorang..


Lepas jalan- jalan dan beli apa yang patut kami terus balik kampung kejap..mak nak pi jenguk Mak Lang...SA bila sampai je kampung, letak tepi handbag..amik plastik terus pi petik kacang botor..amik bunga kantan...ahahaha..selamat kacang botor buat ulam..cuma bunga kantan tu je blom masak lagi..ingat nak masak asam pedas ikan baung tu..tapi mak plak nak masak lemak cili api campur bacang...erm..kita layankan aje..as long as mak ada selera nak makan...gambar makanan kali ni SA x amik..nak cepat masak dan SA agak sedikit penat..petang SA terlelap kejap....hujan lebat plak..terus tarik selimut la sambil tengok citer Goblin...

22 comments:

  1. betul kak. mak ayah ana kalau g memana mesti tnya ada pasar pagi atau pasar tani tak.nk shopping brg dapur katanya.

    ReplyDelete
  2. bestnya pi pasar pagi gini SA, semua rasa nk beli... dana tak pernah jumpa buah kundang yang masih hijau gitu

    ReplyDelete
  3. seronok g pasar tani..macam-macam ada. rambang mata nak memilih..:)

    ReplyDelete
  4. terima kasih kerana singgah dan baca blog bilis saya. izizn saya letak url SA ke bloglist saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan...terima kasih sudi singgah ke blog picisan saya juga...

      Delete
  5. nama ulam tadi yg bulat2 tu terung pipit SA hehe
    hishhh jelly betul lah tengok barang2 kampung.

    ReplyDelete
  6. Sejiwalah kita SA. PH pun suka kalau pergi pasar tani, segala macam sayur kampung ada.

    Buah bacang tu sedap buat sambal belacan :)

    ReplyDelete
  7. Bestnya gi pasar tani. Ikan dan sayur segar bugar

    ReplyDelete
  8. IbuAyah LeYa pun kalau ke Pasar Tani, macam-macam sayur segar dibawa balik.. Hehe.

    Tu kalau xsilap Terung Belimbang / Terung Pipit kan kak..😁😁

    ReplyDelete
  9. terung tu wak panggil terung pipit.

    ReplyDelete
  10. ye SA.. betul kata wak tu. Terung Pipit. celur dan cicah sambal belacan.

    ReplyDelete
  11. Beranang still ada pasar ahad & pasar rabu. Dedua tu jual sayur kampung. Syoknya rasa pergi. Tu yang saja cuti hari rabu sebab nak pegi pasar je, hehe.

    ReplyDelete
  12. sesekali pi pasar camni, best gak. cuci mata & kenal jenis-jenis ikan. saya lah. hehe.

    ReplyDelete
  13. Lama dah tak pergi pasar tani. Yang bestnya pergi beli barang dapur di pasar tani ialah sayur selalunya segar dan baru.

    ReplyDelete
  14. Seronok gi pasar tani, mcm2 sayur kpg ada..bila hujan, mmg best le tarik selimut..hihi..

    ReplyDelete
  15. terung pipit namo eh.
    ammi selalu gi pasar tani kat stadium tu je. boleh tahan gak mahalnya.
    nanti sekali nak ajak mama & husband gi ke pilah ni lah. boleh gak cuci mata diawal pagi

    ReplyDelete
  16. lama tak jalan-jalan tempat macam ni. asyik pergi beli dkt pasaraya je. kena cari waktu ni nak pergi terjah pasar tani.

    ReplyDelete
  17. masuk mesin basuh kak nak basuh lumpur siput sedut tu...hahahahahhahaha

    ReplyDelete
  18. sonok pergi pasar kat kg ni kan..sayur segar2..bunga kantan, kunyit..cantik segar lagi...murah plak tu..dok bandar ni dpt yg dah kecut huhuh

    ReplyDelete
  19. selipar jahit tangan tu rare.. Kalau dapat memang best.. Tahan lama dipakai..

    ReplyDelete
  20. masa kak long transit kat Kuala pilah selalu la singgah tg Ipoh ni SA memang seronok menu2 kampung nya kan :)

    ReplyDelete
  21. Sedapnya siput sedut...tp malas nak cuci dan potong ekor dia tu satu persatu... kalai tinggal nak makan je rajin la

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah