Thursday, December 26, 2019

Akibat Bosan Berambut Pendek...

Hi korang..

Ini la masalah nya kalau jadi seorang SA yang cepat bosan..elok rambut panjang pergi potong rambut..lepas tu menyesal potong..then bila dah potong rambut asal SA sebenarnya curly..tebal dan mengembang..dekat 2 bulan lebih macam tu dan SA rasa bosan sangat..hari- hari pergi kerja ikat rambut. kalau lepaskan pun bila shampoo jer la..lepas tu dia jadi buruk sangat..Geram punya pasal SA pergi buat Relaxing dan treatment..3 jam setengah SA menadah kepala kat salon. Hambek ko...terbang RM400 untuk rambut sahaja. Mahal? Memang mahal la sebab SA pilih ubat yang mahal serta kualiti. Buat relaxing ni tahan 2 tahun cuma 3 bulan sekali kalau rajin dan ada bajet boleh buat treatment. Takde makna la 3 bulan sekali nak buat treatment. Banyak plak maintenance rambut dari keperluan untuk hidup..SA buat rambut ni pun sebab dah terpaksa. Kerja sebagai secretary penampilan kena jaga. Kita bawak image syarikat kan. Dah tau kena jaga penampilan dah kenapa gatal pi potong rambut hari tu kan...haaa...padankan la muka sendiri....


Sessi letak ubat pertama


tunggu 30 minit


Jenuh menunggu


Dh cantik....belum lagi yeee....ini sessi pertama, lepas letak ubat dan cuci serta iron rambut..


Ni sessi kedua dimana ubat ni kena tunggu 10-15 minit. lepas tu kepala tak leh gerak- gerak dan kena statik je...


Tadaaaaaa....dah siap....nampak okey dah kan? baru puas hati...

Puas hati?

Of course puas hati...takde la rambut macam hape jer...SA pernah buat rebonding sekali, lepas tu pernah digital perm jugak..nak jaga digital perm lagi seksa dari jaga rambut rebonding. Sekali tu je la SA rebonding dan lepas tu terus buat relaxing je sebab relaxing lagi nampak natural compare rebonding. Rebonding nampak macam pakai rambut palsu je...dah iron rambut SA tadi nampak panjang balik rambut SA kan....bila iron, stylist tu cakap dia akan tarik rambut kita..so nampak x..sebenarnya rambut SA yang asal adalah curly...hehehe...lepas ni tak nak dah gunting rambut paras bahu..x tahan mata ni sakit tengok rambut kembang macam hape..stylist td tu pun cakap SA x sesuai rambut pendek...apa2 aje la..masa tu dah rimas sebab tu gunting..tak sangka plak dia jadi kembang macam tu...nasib ada simpan duit lebih...boleh la buat relaxing..kalau takde simpan duit..x tau la apa jadi rambut ni...so sekarang dah puas hati..tahun baru nanti dengan semangat baru...yeayyy....kira rambut tahun baru la ni walaupun orangnya dah lama..hahaha...

8 comments:

  1. cantik la kak..berkenan plk kita tgk rambut lurus mcm tu..:)

    ReplyDelete
  2. Zaman i fee hair pun mcm tu SA.. maintenance rambut je dekat RM1k sebulan atau 2 bulan sekali. Buat rambut kepok2, coloring, treatment, scalp treatment, beli hair serum & etc.. semua style dah pernah buat. Nasib baik rambut i jenis lurus.. sekarang dah pakai tudung tak payah nak fikir pasal hair maintenance lagi dah.. fikir beli shampoo je hehehe

    ReplyDelete
  3. Cantik je, agak2 kalau SA potong pendek paras bahu atau ala2 jaclyn victor mesti lain betul kan

    ReplyDelete
  4. Saya sekarang selesa pendek sebab cepat rasa rimas. Dulu pernah bela rambut panjang paras pinggang. Jenuh nak jaga. Pendek mudah sikit

    ReplyDelete
  5. Bila musim panas memang agak rimas kalau rambut panjang. Time tu gak rasa nak potong rambut. Nak try lah buat relaxing. tak pernah buat relaxing lagi..Biasa buat rebonding je. Treatment pun jarang buat.huhu

    ReplyDelete
  6. nampak kemas dan betul lah natural gitu ek kalo relaxing ni...tak tau lak rebonding akan nampak macam rambut palsu...hahahahahhaha

    ReplyDelete
  7. ammi faham masalah rambut kembang tu...dulu pernah gak potong pendek pastu rambut jadi mcm hapa je ntah walaupun rambut ammi bukanlah kerinting.

    tp sekarang semenjak bertudung ammi kasi pendek je ala-ala misha omar gitu.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah