Wednesday, December 4, 2019

Misi Mencari Ikan Segar Di Pantai Bagan Lalang..

Hi korang...

Ada orang tak suka pergi pasar kan...tak kisah la pasar apa pun..tapi SA satu family memang suka je pergi pasar dan cari ikan- ikan fresh untuk stok seminggu atau 2 minggu. So baru- baru ni SA berkesempatan ke Pantai Bagan Lalang waktu petang semata- mata nak cari ikan segar. Kat sini petang- petang memang ada nelayan hantar ikan. Gerenti fresh dan harga memang sangat mahal la..mana- mana tempat pun ikan memang mahal sekarang ni..ayam je murah tapi letih la asyik makan ayam kan...sesekali nak gak makan ikan...Korang kalau pi Pantai Bagan Lalang ni kalau singgah pasar jual ikan diaorang memang geram jer dengan hasil laut yang diorang jual...fresh- fresh..so pergi sini kena bawak duit lebih skit eh...




Ikan kering pun diorang jual..


Ketam


Ikan parang 


Ikan Siakap


Ikan merah dan ikan pari tetuka


Ikan tenggiri


Ikan Cencaru


Sotong


Udang 


Ikan Mambong


Ikan Jenahak dan Ikan Kerapu


Abah tengah pilih ikan mambong..

So SA beli ikan apa...SA beli ikan merah seekor dan Ikan Siakap besar tu..tambah yang abah pilih ikan mambong tu.. SA habis kat sini untuk 3 jenis ikan tu aje dah RM150...ok la sebab ikannya fresh..berbaloi beli..harga pun lebih kurang macam kat Pasar Parit Jawa Muar je..this week SA akan ke Muar..so seperti biasa sure ada aktiviti ke Pasar Parit Jawa..nanti SA update eh masa kat sana..abah dah hint- hint nak cari ikan baru tu...

19 comments:

  1. bestnya ikan segar..kita suka pi pasar

    ReplyDelete
  2. bestnya dapat beli ikan fresh2 macam ni..ikan siakap tu menggiurkan...

    ReplyDelete
  3. Bestnya...sy selalu pergi pasar taman ni je...mahal sikit la tapi

    ReplyDelete
  4. heaven nih kalau dpt pilih ikan fresh.
    terbaik.
    masak pun sedap makan nyer :)

    ReplyDelete
  5. ya ampun kak, geram nengok semua ikan yang fresh-fresh tu, kira murah la rm150 3 jenis ikan tuh, ikan merah dengan siakap dahla mahal...

    ReplyDelete
  6. syiok kak beli ikan fresh, kami belum ada kesempoatan lagi nk ke mana-mana hujung minggu. Ada je aktiviti hujun gminggu

    ReplyDelete
  7. Eh! LeYa tak pernah lagi singgah Pasar kat Bagan Lalang..
    Selalu datang sana makan seafood dia je kat kedai-kedai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada Leya, dia macam kedai2 biasa je..tp tulis pasar ikan..hehehe...

      Delete
  8. bestnya dapat beli ikan segar ni..:)

    ReplyDelete
  9. bestnya dapat beli ikan segar ni..:)

    ReplyDelete
  10. bestnya dapat beli ikan segar ni..:)

    ReplyDelete
  11. Brst dapat ikan fresh ni. Isi lagi sedap. Akak beli ikan 3 jenis rm150 tu berapa ekor semua kak. Mesti dapat banyakkan

    ReplyDelete
  12. Ikan siakap laut lepas susah jumpa
    Biasa yang dijual tu siakap ternak.

    ReplyDelete
  13. bestnyaaaaa ikan fresh fresh.
    last time pernah jg beli seafood kat pasar ni.

    ReplyDelete
  14. baru je duk sebut2 nak g makan seafood kat bagan lalang. suami dah sound "kat Jeram pun tak habis makan lagi" hahaha

    ReplyDelete
  15. Seronoknya bila dapat ikan fresh macam nie.. puas makan..

    ReplyDelete
  16. Mesti sedap makan ikan yang fresh macam ni.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah