Tuesday, December 3, 2019

Tips Masakan Bersantan Tidak Terbit Minyak..

Hi korang...

Hari ni SA nak share tips untuk x bagi masakan kita kita yang berasaskan santan terbit minyak..apa tu terbit minyak? Maksudnya santan x memekat dan lemak dari santan tu x keluar dan terapung dalam masakan. Tak kisah la masak lemak cili api atau masakan kari..asalkan bersantan ye...kalau orang NS sebut 'tahi minyak'. Kalau orang NS memang dalam seminggu mesti ada lauk bersantan..ikutkan memang la x sihat tapi memang dh itu masakan popular turun temurun kan..Sedap memang la sedap tapi jangan la makan hari-hari. Berpada-pada la...kurangkan santan. SA dh start buat dah sebab dalam rumah SA tu bukan semuanya sihat ..kadang-kadang masak rebus-rebus je..kalau jemu baru la tukar...haaa...satu yang x tinggal kat rumah SA kan..menu ayam...dalam fridge tu banyak ayam je...ye la ayam je murah sekarang compare ikan kan? harga ayam sekarang kat Family Store baru RM5 sekilo...Abah SA tau cucu semua suka ayam...dibelinya la ayam seminggu 2 ekor...jadi la menu ayam je tu...



Tips dia senang je..sejurus je korang masukkan santan jangan dibiarkan macam tu aje..gaul dan kacau sampai kuah betul-betul menggelegak, kena sabar la berdiri lama sikit kat depan periuk hanya nak pastikan kuah masakan korang tak terbit minyak..Dah menggelegak betul2 baru la korang tinggalkan sekejap...mana tau nak buat kerja lain kan..tapi kena kerap jugak kacau masakan tu...haaa..senangkan? Ada sesetengah orang tu x tau and biarkan aje lepas masukkan santan..nanti masakan tu jadi x cantik kejadiannya sebab terbit minyak..orang tua-tua marah kalau masak macam tu...mak SA dan arwah nenek SA memang ajar masak macam mana. Masa budak2 dulu asal cuti sekolah je suka sangat balik kampung..masa tu tu belajar la masak dengan arwah nenek. Makan pun takde la mewah macam sekarang..bayangkan kami adik beradik sepupu dalam 6 orang duduk rumah arwah nenek time cuti sekolah..apa yang ada je la arwah nenek bagi makan. Hari-hari lauk telur goreng pun takpe..nak pergi pekan jauh..terpaksa naik basikal..kalau ada sardine pun dh sujud syukur dah...

Kenangan zaman kecik betul...seronok...

21 comments:

  1. sama laa..tapi kolin pakai santan kotak 0 Kolesterol. Memula aje rasa tak sedap, lelama sedap aje.. selalu masak daging salai masak lemak ler

    ReplyDelete
  2. dulu masa 1st time masak lomak.. mmg pecah santan. skrg alhamdulillah..dah bolehlah.

    tp kan SA..mak mertua along ammi kalau masak lomak dia main tinggal2 je. siap gi mandi lagi. tp elok je kejadian masak lomak dia.

    ReplyDelete
  3. kitwg panggil timbuk bahasa pahang..heee dlu mase tak reti masak lemak tu selalu la timbul minyak..hehe

    ReplyDelete
  4. i pun belajar dari arwah my mom . dia ckp kena selalu kacau lepas masuk santan. takut nanti pecah minyak. Sodap eh masak lomak ayam.. balik ni nak masak masak lomak ayam jg lah hehehe

    ReplyDelete
  5. Mak suka ayam masak lemak dengan kentang. Sekarang pula mak ubahsuai campur mangga asam boi...hahaha

    ReplyDelete
  6. betul, kalau masak lemak mmg kena selalu kacau jgn bagi dia naik minyak, silap2 santan pun berketul kalau tak jaga api dan tak kacau..

    ReplyDelete
  7. kalau tak jaga betul nnt keluar minyak. kita pon masak lemak gigih berdiri timba kuah. heheh salam kenal

    ReplyDelete
  8. oh tak pernah tau pun pasal santan tak terbit ni. haha. selalu pakai masak ja, takda law yg diikutnya. hahahaha

    ReplyDelete
  9. kalau dana selalu dana akan masukkan santan dekat nak last2, dan guna api yang kecil je... kecuali masak gulai memang kene kacau selalu... tapi tulah kalau keluar minyak dia tu jadi tak cantik kan

    ReplyDelete
  10. haah, pak cik mat gebu pun bagi tips macam tu, taknak terbit minyak santan tu kena gaul selalu...

    ReplyDelete
  11. terbit minyak dengan pecah miyak tu sama eh? Okey, uncle bukan tau hal masak2 ni... hahaha

    ReplyDelete
  12. terima kasih tip nya .. boleh dicuba nanti

    ReplyDelete
  13. pernah buat macam SA share ni..kena kacau selalu mmg tak terbit minyak..masak berlemak or besantan ni mmg bukak selera..masak ikan goreng, sayur lemak cili padi pucuk paku, ada ulmam dan sambal belacan..fuhh mmg TERANGKAT

    ReplyDelete
  14. tips ni slalu gk mamaku pesan tp anknya bkn slalu masak pn hehe

    ReplyDelete
  15. Bab nak kacau dan tunggu tu yang lemah.. hehehe..

    ReplyDelete
  16. Memang kena kerap kacau kan kak kalau masak lemak ni

    ReplyDelete
  17. memang kena kacau selalukan SA pastu api kena kecil kan kalau tak pecah minyak lah santan nya kan :)

    ReplyDelete
  18. Aah...mak saya pun memang ajar masak macam ni... berpeluh peluh kacau santan nak masak lemak kat dapur.

    ReplyDelete
  19. lama ler skit nak mengacau, tapi berbaloi!
    sgt suka masak lemak, SA.
    darah nismilan mengalir dlm diri kan hi hi hi :)

    ReplyDelete
  20. Betul3x... Memang kena bersabar sikit untuk nak tunggu dia menggelegak tu. Hehe...
    Aah LeYa pun tak selalu makan bersantan. Jauh kan jugak jarak lauk bersantan ni

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah