Friday, October 25, 2013

Sotong Bakar Seksi...

ini bukan resepi aku yer macam yang pernah aku kongsikan di SINI


Hendak buat sotong bakar senang, tetapi mungkin masih ramai yang tidak tahu bahan-bahan atau perasa untuk menjadikan sotong yang dibakar lebih sedap daripada biasa. Jom cuba bahan-bahan sotong bakar kali ini!

 Bahan-bahan:

2 tangkai serai (ditumbuk lumat)
Sedikit halia (tumbuk)
Seulas bawang putih
3-4 ulas bawang merah
Cili kering (kisar) / cili boh
Serbuk kari 1-2 sudu besar
Sedikit serbuk kunyit
Serbuk lada hitam..
Garam secukup rasa
Air asam jawa atau air perahan asam limau
 
Cara Membuat:

Tumbuk semua bahan-bahan di atas dan lumurkan pada sotong.
Perap selama 30 minit.
Kemudian anda boleh panggang

Ada plan nak buat BBQ minggu ni???meh share resepi tu yer...


22 comments:

  1. Replies
    1. SA terbaca kat mingguan wanita online..terus rasa nk share. ..Hihihihi cuba x lg..biasa guna resepi sendiri je

      Delete
  2. wah.. sedapnya.. menyelerakan nampknya.. boleh cuba... nih..

    ReplyDelete
  3. Wahhh... suke..suke....suke.. malam ni nk gi pasar borong, bole masuk dlm list sekali.. kecur la nampakkkk sedap bangettt :) Thanks ya^^

    ReplyDelete
  4. Kakak jarang membakar sotong, tapi kalau BBQ adalah.
    Tengok gambar yga Amanda tepek aduhai terliur pulak kakak dibuatnya:)

    ReplyDelete
  5. menarik gilos sutun tu SA.. leleh ailiyok

    ReplyDelete
  6. Tengah berkira-kira nak buat bbq hujung minggu ni. Thanks for the recipe!

    ReplyDelete
  7. ha dalam banyak2 masakan belum pernah cuba buat sotong bakar...ni boleh cuba ni, thanks akak diva sebab kongsi resipi...

    *nak tau ke apa lagi jadi kat irham, sherry ngan zaara??? boleh jer citer sampai habis...ahaks... saja jer menyakat...

    ReplyDelete
  8. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaadapppnyerrrrr

    ReplyDelete
  9. mmg seksi sotong tuuu
    dpt sekor best ni kena baham nyamss!

    ReplyDelete
  10. hihihi...perkataan seksi itu menarik perhatian...mcm sedap pulak tgk sotong nie...bolehlah try...hihihi

    ReplyDelete
  11. oooo tidak terasa sangat le lapar skrg ni

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum suria....wah sedapnya tengok sotong tu...:)

    ReplyDelete
  13. nyum3...sedap tuh ..hehe.. resepi sotong bakar seksi ...seksi belah2...hehe

    ReplyDelete
  14. hadoii kecur ayaq liuq.... puasa puasaaaa

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah