Thursday, October 28, 2010

Sambal Udang Petai

Saje nak share..menu malam tadi...sharing is caring kan...sapa nak resepi sila ambil la yer..jangan segan2 ...rasanya dah ada Lisa publishkan resepi ni..tapi xper..blog Lisa so Lisa punya suka..sejak mengandung ni Lisa memang suka masak la...pelik lak..
Sambal Udang Petai
resepinya
1/2 kg udang segar( buang hujung kepala sajork)
3 ulas bawang merah (kecil) - tumbuk
4 ulas bawang putih -tumbuk
2 labu bawang besar - Hiris
cili kering yang dah dikisar -ikut suka kepedasan
1 papan petai
1 inchi belacan -tumbuk sekali dgn bawang td
sedikit asam jawa
sedikit gula
garam
cara memasak
1. tumis bahan yang dikisar dan ditumbuk hingga garing dan naik bau
2. masukkan udang
3.curahkan air asam jawa
4. masukkan sedikit gula dan garam
5. masukkan bawang
6. masukkan petai
7. kacau hingga rata
8. dah masak sedia utk dihidang
makan dengan nasi panas..fuhhh sedap....

6 comments:

  1. sedap betul nampaknya sambal udang ni.. besar2 pulak tu

    ReplyDelete
  2. cik pah kalau sambal petai mmg makan lah..tapi kalau petai mentah mmg tak leh..kalau makan musti cirit birit

    ReplyDelete
  3. wah bagus ko lisa...akak lak ngandung takleh masuk dpr...tang nak menumis bawang tu yg tak tahan...muntah2 dibuatnyer...he he he...

    ntah2 ko ni pregnant kat girl kot...akak dulu mase mia mija pun rajin masak...tapi time nak menumis bawang tu kene tutup idong ngan kain heheeheh

    ni nak share ngan ko

    http://bidanbersalin.blogspot.com
    ataupun
    www.babycenter.com

    mcm2 info ade....

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah