Friday, August 16, 2013

Rendang daging Nismilan


Pagi sehari sebelum raya tu lepas sahur kami x tido...terus buat persiapan utk masak rendang..mak2 buat lemang...segala mak nenek persiapan lemang sume mak2 buat...
Yang lain2 tolong sediakan bahan buat rendang...aku sempat pi pungut cili api kat kebun...byk yg tgh masak ranum...giler aku kena hurung dek nyamuk...damn....

Bawang untuk buat rendang

Cili kering...pijar tangan weh...

Lengkuas dgn halia...

Cili api tanam sendiri tau.....

Rendang daging....gambar sebelum x amik...penat dan panas....

Lemang yg dh masak mkn ngan rendang time buka posa....

Berjaya jugak masak rendang...bukan rendabg daging je...ada rendang ayam pencen....tp yg sponsor ayam tuh lambat sampai....ha...masak la sendirirendang ayam...
Tp sedap jugak walau dh lambat masak...kul 10 mlm baru siap....haha...
Aku lak petang tu kul 3 lebih sempat pi Giant...panas punya pasal.. 
Teman makcik shopping baju sampai aku pun terjebak..
Sabar je la....


13 comments:

  1. Sedapnya lemang makan dgn rendang.....

    ReplyDelete
  2. cantik2 eh cili api tu. Kat pasar jarang jumpa yg cantik cam tuh

    ReplyDelete
  3. salam.. rendang npgpri mmg terbaikkk...
    den pun oghang noghoghi yo ;)

    ReplyDelete
  4. Rendang memang fav shaila..yum..yum..yum...

    ReplyDelete
  5. sedap dan yummy nampak rendang tu...

    ReplyDelete
  6. Kat rumah tahun ini terpaksa le belajar skill balut ketupat palas kesian mak dok membalut sorang2. Balut sambil gelak2 pasai 10 kali balut tak mau jadi jugak.

    ReplyDelete
  7. cili padii.....
    kami kat Perak rendang camni gak, tp takde cili padi.

    ReplyDelete
  8. best kan dok kampung, everything ada kat belakang rumah, just pick your own..

    ReplyDelete
  9. rendang hijau ker??
    my SIL org bangi suka sgt buat rendang hijau..
    Tiap2 thn 1st raya bawak rendang ayam pencen. sedappppp

    ReplyDelete
  10. Kami di kedah x buat rendang.. Kami biasa serunding ayam dan daging.. Tpi yg pasti dging cepat lh hbis.. Hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah