Friday, August 16, 2013

Lemang Raya 2013


Sambungan Entry raya...
memang every year lemang buat sendiri...tahun ni banyak skit..lebih dari 40 batang termasuk lemang tepung...lemang pulut tahun ni licin hari raya pertama...tersedap sangat plak...rendang daging pun licin habis...

 orang2 kuat or specialist buat lemang
 awalpagi dah bakar dah...
 ini separuh jer ni
 dah 1 jam lebih di bakar..
 panas giler last posa ari tuh...
 orang kuat part menjaga lemang...
dah siap masak....

tahun ni semua merasa lemang kecuali Pak Uda...diorang kat Langkawi...mmg x pernah beraya ngan Pak Uda and family...if diorang balik confirm meriah dan x muat rumah dah...
disebabkan lemang ni jugak la mak aku demam teruk raya ke 2, terbaring je...effect nya sampai hari ni...
mak x berapa nak sihat...tu la..pi makan lemang banyak sangat....mak aku tu ada darah tinggi ngan kencing manis kronik...adik beradik dia semua ada penyakit tu...semua pun bantai makan lemang...
bukan x leh makan...boleh...tp jang terlebih makan....
siap ckp..penat buat tp x makan apa kes...
if dah ckp mcm tu...x dapek acik nak nolongnya...


9 comments:

  1. Allahyarham bapa dan mak kakcik dulu pun pakar buat lemang. Selain lemang pulut, ada lemang tepung dan lemang jagung...

    ReplyDelete
  2. sis i cukup jeles ok kalo tengok org bakor lemang sendiri...
    sbb seumur hidup i tak pernah merasa pengalaman tu...
    slalu beli yg siap masak huhuhuhuhuhu....
    rugi kan.....

    ReplyDelete
  3. bila dah berbunyi macam tu, memang kelu ler lidah nak berkata2...

    ReplyDelete
  4. Bestnya suasana buat lemang dan bakar lemang tu, keluarga saya tak pandai buat lemang, selalu ketupat je hiihi.

    Kadang2 tumpang jiran buat 3-4 batang. nak buat sendiri risau tak jadi hiihi.

    ReplyDelete
  5. memang meriah ngan Lemang la..sronoknya nengok..x pernah buat sendirik lemang..teringin pulak nak buat sendirik bila tengok camni..hehehe..

    ReplyDelete
  6. Byknye.. Thun ni kami x buat lemamng... Tapi dpt merasa gak sbb org bg..

    ReplyDelete
  7. byknya kak.
    ada tak dengar citer yg ibu mengandung meninggal masa makan lemang sbb dalam tu ada ular

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah