Tuesday, March 28, 2017

Dari Dapur Suriaamanda - Menu Weekend

Hi korang,

SA busy sikit la hari ni...tapi tetap nak up jugak menu weekend lepas yang sempat SA masak. Abah tak berapa sihat so abah tak masak..memandangkan SA balik so dapur itu SA yang punya...hehehe...alhamdulillah dapat berkongsi rezeki makan udang galah..tak tau la udang galah betul ke tak tapi rasanya udang laut ni..kalau udang galah lagi besar..cuma bentuk rupa paras udang ni lebih kurang sama ngan udang galah so kita panggil je dia udang galah eh...harga untuk udang galah ni RM55 sekilo..dan SA memang beli sekilo..dapat la dalam 17 ekor macam tu..pilih yang gemuk2 sebab udang jenis ni kepala je besar badan eh kecik je...tapi part kepala tu memang SA suka...hehehe...suka sedut menyedut...

Jom la tengok gambar


Udang galah masak lemak cili api


Ikan kembung masak lemak cili api campur peria


Sambal Belacan


Sayur kangkung rebus

Dalam family SA cuma SA dan Dania je makan udang ni..yang lain semua tak makan...jenuh dua beranak menghabiskan lauk udang tu 2 hari..kira puas la makan sebab orang lain tak makan..hahaha...SA plak puas menyedut kepala udang...banyak isi plak tu..pas tu darah naik tinggi...padan muka...tapi sedap punya pasal memang menanggung la...hahaha...so itu jer la menu yang sempat SA amik gambar, ekceli ada je menu lain yang SA masak...tapi sebab ada tetamu datang rumah dari Perlis makanya memang tak dan nak amik gambar...tapi menu yang SA masak time tu dah banyak kali up kat blog la...

12 comments:

  1. Kt umh ni ana sorang je yg mkn udang. Jd kalau nk masak udang kena pikir byk kali.

    ReplyDelete
  2. Okey, laparr..nak masak skrg juga..hehe..sedap menu2 SA tu..pembuka selera betul...

    ReplyDelete
  3. Udang galah tu.. Rupa dan paras udang tu menurut pandangan saya adalah udang galah.. Hehehe

    ReplyDelete
  4. menu dan lauk udangla yang paling win sekali...

    terliur juga nak tengok..

    ReplyDelete
  5. menu yang menarik ...terliur tengok ..kangkung rebus ..

    ReplyDelete
  6. menu-menu SA masak ni semua bikin air liur melelehlah.. bagi tisu plz...

    ReplyDelete
  7. Menu semua sedap... paling tak tahan sambal belacan dan kangkung rebus.. sedapnya..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah