Friday, March 3, 2017

Dikatakan Orang Nismilan Celop Kerana Tak Tahan Pedas..

Menu Dari Dapur Suriaamanda Ikan Keli Berlado, Sayur Kagkung Goreng & Ikan Masin Tenggiri Jeruk Goreng

Hi korang...

Ye la...aku ngaku la..aku sebenarnya tak kuat pedas...selalu kena kutuk ngan kawan- kawan kat opis..diorang cakap aku orang Nismilan celop....tak kisah la tu..celop pun celop la...tak sanggup aku nak lepak toilet kalau sakit perut makan pedas- pedas kan...selalunya aku tahan pedas..kalau tak pedas rasa tak lengkap hidup..tapi lepas aku bangun dari koma 7 tahun lepas..aku akui memang aku tak kuat pedas..kalau aku makan pedas makanya aku akan jadi pengunjung setia cik Jamban...hehehe....tak nak citer bab aku pernah koma lama...hari ni nak citer semalam aku main masak- masak kat rumah...beli ayam, kangkung dan cili akar. Ingat nak masak ayam berlado...tapi 2 hari lepas baru makan ayam masak lemak cili api..kasik tukar la..habiskan stok ikan dulu...now tinggal daging ngan ayam jer la dalam fridge...minggu depan settle la tu...


Singgah Sam's Grocer beli 3 barang ni je...pas tu bergegas balik rumah  masak...


Ikan keli goreng berlado


Sayur kangkung goreng


Ikan masin tenggiri jeruk goreng

Habis ke makan semua ni...

Takde maknanya habis...aku makan 2-3 ketul ikan..pas tu lebihnya aku simpan untuk bekal hari ini...sayur memang dah settle la...Ye aku nyer perangai sejak dulu kalau makan x kisahlah tengahari ke malam ke..sayur kena ada...takde sayur kalu memang tak lengkap hidup...alhamdulillah...hari ni dapat la kawan- kawan geng makan bekal sendiri kat opis merasa lauk Keli Berlado aku...memang aku buat pedas..diorang tu semua dah kebal...cili pun kunyah jadi ulam..ahaks...

Jangan tanya aku bab resepi...korang google la resepi kat blog aku ni...dah ada dah rasanya aku up resepi Keli Berlado....Aku tak berapa nak rajin nak share lagi...nanti aku share resepi lain plak...asyik resepi yang sama jer kan...tapi korang jangan risau...resepi aku selama aku berkecimpung dalam dunia masakan ni memang sempoi je...campak- campak je..aku tak berapa suka resepi yang complicated...pendek kata aku tak suka followers aku rasa susah nak ikut resepi aku....haaa...baik tak aku?

14 comments:

  1. sayangilah perut anda.. hehehe.. saya dah tua-tua nih kurang juga makan pedas.. dulu masa muda memang kunyah aje cili tu.. sekarang tak lagi.. penyakit kat luar kita boleh nampak.. penyakit dalam perut??? nak tengok macammana.. hik hik hik

    ReplyDelete
  2. Keli berlada memang terbaik. Boleh buat tambah nasi berpinggan pinggan 😊😊

    ReplyDelete
  3. sy pun tak berapa suka pedas , tp kalau masak nak kena ada pedas jugak skit...suami pun tak suka pedas,kalau terpedas terus sendu hehehe

    ReplyDelete
  4. Peneman sepanjang hayat tak kuat makan pedas, ditambah pulak anak no dua, dak Adik tak boleh makan pedas sangat, maka sikit sebanyak terjejas rentak ai yang suka gile makan pedas.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. Samolah SA. Kalau makan takdo sayur...macam tak sempurna jer. At least timun hiris...kok dah takdo sangat la....

    Keli tu sodap ehhhh nampak

    ReplyDelete
  6. Ikan keli berlado tu tersangat la fav...tapi anything berlado mmg fav sgt2...kita mmg kuat pedas..tpi husband pulak tak tahan pedas

    ReplyDelete
  7. Alamak.. Tak boleh nak makan pedas.. Tapi gambar nie menggoda betul..

    ReplyDelete
  8. Hehehe kita tak makan keli kak..kita tengok cam sedapp jer tu

    ReplyDelete
  9. sedapnya..tak pernah makan lagi ikan keli goreng berlado tu

    ReplyDelete
  10. nismilan & cili api mano bleh dipisahkan :)

    ReplyDelete
  11. samalah dengan sha, sayur wajib ada. sha takpernah lg try ikan masin tenggiri jeruk goreng tu macam best je

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah