Monday, March 27, 2017

Ikan Cencaru Goreng Kunyit Resepi Bonda

Masakan Simple, Mudah Dan Sedap

Hi korang...3 hari SA sepi tanpa ada entry resepi kan..hahaha..migrain la last weekend sampai tak bleh nak buat apa dah..tapi gigih jugak masak kat rumah...sebenarnya banyak menu yang SA masak cuma ada yang dah pernah share..ikutkan resepi ikan cencaru goreng kunyit ni pun SA dah share banyak kali dah tapi sebab fikir takde entry kan..hahaha..terus buat jer janji blog berupdate dari takde langsung...

Resepi ni mak SA yang ajar dan memang menjadi kegemaran kami sekeluarga..kalau Mak buat lagi sedap kot..sebab dah Mak tak sihat so SA jer la yang masak..jom kita tengok resepi bergambar dan bahan- bahan yang SA gunakan..ini yang paling mudah tau...

Bahan- Bahan
  1. Ikan Cencaru - 4 ekor
  2. Kunyit Hidup - sejengkal
  3. Bawang Putih - 7 ulas
  4. Garam
Cara masak

  1. Tumbuk kunyit sampai hancur
  2. asingkan suku dari kunyit yang ditumbuk untuk lumur pada ikan
  3. then tumbuk pula 7 ulas bawang putih sekali dengan kunyit hidup baki yang ada dalam lesung batu
Jom tengok gambar


Lumurkan separuh kunyit tadi pada ikan..jangan lupa campur garam sekali


Goreng dalam minyak yang panas, dah masak ikan angkat dan ketepikan


Bawang putih dan kunyit hidup tadi di goreng garing dan perasakan garam juga


then gaulkan pada ikan macam dalam gambar..

Dah siap...

Mudah kan? makan panas- panas..anak dara SA suka la ni...kalau dapat lauk ni memang makan bertambah...tapi tak boleh la buat selalu nanti muak..dalam sebulan tu buat la 2 kali..memang laku lauk ni...kalau dicicah dengan budu pun memang laju jer bertambah nasi...sedap....

Selamat mencuba ye...resepi simple dari Bonda SA...

15 comments:

  1. sy dari dulu tak suka ikan cencaru, tak reti nak mask apa..huhuu

    ReplyDelete
  2. kita pun menu Cencaru jugak kak. bakar cicah dengan air asam. yummy. anak anak pun suka.

    ReplyDelete
  3. Cicah dengan sambal kicap cili api pun sedap AS..
    Akak selalu goreng kunyit biasa ajer..
    Nak cuba pulak cara AS ni pulak..

    ReplyDelete
  4. Sedapnya.. makan lak dengan nasi.. pergh!!

    ReplyDelete
  5. Ada resipi bonda . wah! Macam sedap jeee nampak <3

    ReplyDelete
  6. aishhh lapar pulak ada yang makan laptop kejap lagi nie hahaha

    ReplyDelete
  7. Kak Sue memang suka ikan cencaru, selalu makan ikan sumbat tu kan.. yang nie lain sikit.. boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  8. ikan jaket goreng.. menu wajib masa duk asrama dulu..

    ReplyDelete
  9. Senangnya..Nanti bila2 nak try la...

    ReplyDelete
  10. Ikan jacket ni dulu masa dok hostel tak teringin nak makan sebab dorang cuma goreng biasa jer.. Menu paking boring. Tapi kalau buat masak sambal atau buat mcm resepi bonda SA ni ok jugak. Boleh try.. Ada la kelainan sikit kan. Thanks

    ReplyDelete
  11. yang simple itu lebih sedap.

    ReplyDelete
  12. simple tapi dah berjaya buat saya terliur :p

    ReplyDelete
  13. Lepas tu buat sambal kicap cili padi. Memang padanan yang sesuai sebab ana selalu buat. Goreng ngan kunyit je ikan tu.

    Kalau yg bersumbat mak ana je pandai buat. Hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah