Saturday, March 18, 2017

Nak Jadi Food Blogger? Boleh...Tapi Jiwa Kena Kental...Berani Ke?

Dulu masa mula- mula blogging..memang agak kucar kacir tak tau nak fokus niche yang mana satu...so..lepas dah beberapa tahun dan blog mula dikenali ramai...baru lah aku jumpa Niche yang sesuai dengan jiwa aku iaitu Lifestyle Blogger...tapi x semua bab personal citer kat dalam blog..mana yang rasa ok je maka jadilah sebuah entry..lepas tu hari demi hari terlibat pulak dengan event dan jugak terpanggil untuk product review..bab product mmg banyak sangat..dah x leh nak ingat apa product..sampai la satu ketika awal tahun 2015 aku dah mula di panggil untuk food review..



Selalu bila up aje pasal food review semua cakap wah bestlah akak selalu pergi food review...best memang la best korang...adakala dapat la Paid Review  dan selalunya takde bayaran...macam mana aku bleh berkecimpung dalam dunia food review?So kena pandai- pandai la atau orang putih cakap win- win situation..dari situ slowly aku dapat paid review...tips paling penting semasa buat review...kalau kena pada tekak korang dan betul- betul sedap..komen la seikhlas hati..kalau tak kena dengan tekak korang...tapi sedap pada tekak orang lain...pun komen la sejujurnya...bagi pandangan ikhlas dan jangan menjatuhkan reputasi sesebuah restoran yang korang review...adakal aku perasan ada gak blogger lantang sangat bersuara...jangan....jangan....bahaya...aku dah ada pengalaman dah..bab tu aku tak perlu cerita..yang dah berlalu biar berlalu...


Aku banyak keluar modal untuk pergi makan kat mana2 je restoran aku nak pergi...aku mulakan ambil gambar dan describe sikit tentang makanan dan share kat media sosial..dari situ aku dapat job- job review..bukan senang nak senang kan...ada jugak aku dapat job dari rakan- rakan blogger yang lain..



Dan yang penting sekali....biasanya aku up pasal resepi yang aku masak...kadang- kadang aku masak guna product2 tertentu..dari situ pun aku dah dapat product review sekaligus kena buat review masakan jugak la...



Lately ni...maybe sebab faktor umur kot...aku lebih suka memasak..aku lebih ke arah dunia masakan...tak tau la kenapa...aku suka masak..aku suka orang rasa masakan aku walau aku tau ada yang tak sedap kot..aku lebih ke arah masakan lauk pauk...kalau korang suruh aku baking..memang la aku tak reti de...buat cekodok pandai la...ni aku dalam proses nak olah resepi aku cipta sendiri...nanti la bila dah siap aku share ngan korang...

Cukup la bebelan aku hari ni...kenapa aku kata korang kena bertabah kalau nak jadi food blogger?

1. Sebab godaan makanan...

2. Korang kena keluarkan sedikit modal..

3..Bersabar untuk dapat jemputan dari mana- mana restoran..

4. Perah otak untuk hasilkan review terbaik

5. Korang nak jaga hati klien dan jugak readers korang

6. Seelok- eloknya korang jujur...


Cukup la ni kan....

See ya....

23 comments:

  1. betul. kadang2 lagi suka review secara sukarela drpd yg dibayar. bukan apa, kalau yg dibayar atau sponsr ni pihak rest punya presentation mak ai macam hotel 5 bintang, tapi kalau org biasa pergi macam tak kena pulak dengan review. alih2 blogger yg dpt nama ckp tak jujur pdhl dari pihak rest jugak.

    ReplyDelete
  2. baru sembang pasal ni semalam dengan kawan-kawan yang non blogger. Since saya suka makan n suka blogging, diorang suruh jadi food blogger.tapi tulah, bak kata kak SA, nampak je macam senang,tapi jiwa kena kental.buat waktu ni, buat review sesaja lah, tak berbayar.kotlah ada rezeki orang panggil. Hehe. good entry!

    ReplyDelete
  3. bestnya pndai masak.. x mampu lagi jadi food blogger... tapi suka sgt review akak pasal makanan ni

    ReplyDelete
  4. Kan..kena review jujur, tapi macam Kak Sue pun kadang nak tulis kata tak berapa sedap kena tapis sikit kan macam kata SA tu..ehehe

    ReplyDelete
  5. Betul tu...jiwa kene kental..hehehe

    ReplyDelete
  6. wah jiwa kena kental ye nk jadi food blogger..tapi pendapat saya walaupun makanan yang korang nak review tu kurang kena denagn tekak korang janganlah terlampau jujur sangat bgitau dlm blog..betoi kata kak su kena tapis juga.

    ReplyDelete
  7. Jujur yang tidak menyakitkan sebaliknya mengeratkan..tapi betul...blogger yang rajin review berkaitan makanan serius PC kagum kerana bukan mudah untuk kita menarik perhatian orang agar mencuba apa yang kita suka..kegigihan itu..bernilai.

    ReplyDelete
  8. Satu lagi kalau buat food review kena selalu kuar duit buat beli baju n seluar baru sebab selalu makan badan pon cepat naik.kihkih.

    ReplyDelete
  9. Jadi food blogger enak, banyak makan :D

    ReplyDelete
  10. Betul tu SA. Bukan senang nak senang.. .kipidap sis...❤️❤️

    ReplyDelete
  11. sekadar makan n sukarela aje la yang mampu...hehee

    ReplyDelete
  12. Makan macam2 tapi tp body menten tu yg best tu..

    ReplyDelete
  13. Tak pernah lagi nak review food yang berbayar. Kebanyakan sukarela je. Mana2 kedai yang kena dengan tekak baru review.

    ReplyDelete
  14. kita pun tak pernah food review berbayar.. sesaja review sebab memang suka JJCM..hehehe.. masak2 sendiri post kat blog tu memang selalu la hehehe..

    - JOM JOIN GIVEAWAY MARCH BY HERNEENAZIR.COM -

    ReplyDelete
  15. Memang best, dan memang kena tabh, fuhh, terbaik sis ~

    Review filem takdak? hehe..meh singgah sini...

    http://nonasani.blogspot.my/2017/03/lazada-birthday-blogger-contest.html

    ReplyDelete
  16. sronok dpt pegi food review sbb kita bole share info ngan readers ..kita ms awal2 blogging mmg suka share tmpt mkn...alhamdulillah skarang byk juga dpt jemputan food review cuma kdg2 kalo weekdays yg jauh2 mmg kena tolak la...kalo dkt2 bole consider lg...smlm tgk SA pegi yg thai food review publika..ingt aritu nk pegi tp xdpt join sbb ada wedding..kalo tk, bole jumpa SA sama2 food review kn hehe...suka tgk blog kwn2 yg suka masak...almaklum la kita ni jrg2 masak..skali skala masak so bole tgk resepi kwn2 share

    ReplyDelete
  17. xpernah lagi dapat job untuk food review..:)

    ReplyDelete
  18. bab nak review dgn jujur tu payah sikit.. sebab taknak tipu readers. tapi dlm masa yg sama nak jaga nama baik restoran

    ReplyDelete
  19. kejujuran adalah polisi terbaik..

    ReplyDelete
  20. saya tak boleh jadik food blogger.. tak reti ambik gambar makanan:))

    ReplyDelete
  21. Salam, haa berguna tips ni utk sape2 blogger yg suka makan dan review psl restoran tu :D btw, sedap nyeee tgk lauk lemak udang tu...nyum2!

    ReplyDelete
  22. Seronoknya kalau dapat review berbayar

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah