Thursday, January 2, 2020

Jogging Dan Dapat 5893 Langkah....

Hi korang...

Aktiviti SA di hari pertama tahun baru semalam selain pagi pergi balik kampung...petang SA paksa mak ikut SA pi Taman Tasik Seremban atau Lake Garden Seremban untuk keluarkan peluh..SA dah 5 hari tak jogging. Kata tahun ni nak focus on kesihatan kan..so kenalah gigih mulakan langkah...Kenapa SA pilih Lake Garden Seremban? Sebab luas dan mencabar sikit laluannya. bukan landai aje tapi ada sedikit bukit2 dan kena lalui tangga..memang puas hati semalam sebab banyak peluh keluar..basah baju...

Mak plak mulanya tak nak jalan..nak duduk je kat pondok tengok pemandangan dan berehat..eh..eh..sekali ada ahsoh yang lalu lalang dan lebih tua plak dari mak..so mak rasa tercabar..ahsoh tu laju je jalan walau keadaan dia pun x kuat macam mak. Then mak pun mula la jalan slowly...nak plak kasut masa ni x sesuai. Nanti SA nak belikan mak kasut sarung la..senang dia nak jalan..mak x boleh jogging sebab perut mak dah di tebuk untuk tube CAPD tu.. so mak cuma boleh brisk walk je...


alololo suweetttt angat ni....abah pimpin mak jalan...


Kat sini memang kawasan riadah..siap ada yang sambut birthday dan ada yang buat family gathering..


Pandai MPS sediakan daya tarikan....


Tasik buatan yang luas




Anak dara ni jogging beria betul..sebelum ni kaki dia retak kan kat buku lali..ni dah ok so dah boleh bersukan dah


Abah setia teman mak jalan slow2


Abaikan muka berkilat sebab peluh


Sedih je muka mak..hahaha...


Nak pujuk mak terus berjalan kena guna ayat puji2 skit..bg la kata kata semangat...


Berhenti jap..dia penat


Asal berhenti je selfie..hahahaha...


Seremban ni dh banyak bangunan tinggi...


Yang tu rasanya rumah Prima 

Okeh mak lepak kat tepi so SA teruskan bersenam...dah puas jogging 1 1/2 round..SA just buat senaman yang ringan je...









Kami habiskan masa 2 jam kat Lake Garden ni...dah hampir senja kami gerak balik...sebelum tu singgah kedai 2 ringgit jap sebab Dania nak beli barang skit..botol air la apa la...Siyes kesian kat mak mengadu penat..tapi kami kena keras hati skit...sebab mak tak bergerak langsung kan..takut nanti langsung x leh gerak...susah...kalau boleh kami nak mak sihat macam dulu..boleh jalan...mak ni kena kuat semangat dan dapat galakkan dari anak- anak..kalau tak..dia tak nak buat..jalan sampai depan rumah pun dia mengah...so kena la dia rajin berjalan lepas ni..kalau korang nampak perut mak tu besar kan..sebenarnya ada air dalam tu..2kg air dalam tu sampai masa dia dialysis dan keluarkan balik ganti dengan air baru...tiap kali dialysis memang kena tukar air...bayangkan sehari 3 kali dialysis dan 3 kali tukar air...CAPD namanya..orang sakit buah pinggang tau la...

Malam tadi dia mengeluh mengadu penat je..kesian betul tengok..abah pun urut la kaki dia...hari ni tak tahu macam mana sebab SA x call lagi...oh ye untuk jogging semalam SA dapat 5893 langkah...1 jam lebih je..target 8000 langkah..hahaha nampak macam susah nak capai je..kena jalan lagi jauh agaknya....

15 comments:

  1. Bila peluh dah keluar badan rasa cergas. Emak SA kena berjalan jarak dekat dulu, nanti dah biasa baru ambil jarak yg jauh sikit. Semoga emaknya baik baik aja.

    ReplyDelete
  2. jogging ke, berjalan ke, janji kuar peluh, freshkan tubuh.. Mak saya berjalan petang2, taknak bagi keras lututnya kalau kurang berjalan..

    ReplyDelete
  3. Kalau buat aktiviti santai2 gini, tenpat lak lawo memang tak perasan sangat kan tau2 dah beribu2 langkah...

    ReplyDelete
  4. best nya joging sambil cuci mata. terasa nikmatnya kurniaan Illahi ^_^

    ReplyDelete
  5. sweetnya abah dgn mak akak semoga mereka sentiasa sihat dan kekal berkasih sayang til jannah .. byk tu 5800 kak

    ReplyDelete
  6. Rajin betul Kak SA perfi jogging.

    ReplyDelete
  7. Wah bestnya SA buat aktiviti macam nie. Kak Sue pun plan nak brisk walk dulu nanti, bila peluh rasa ringan badan kan. Seronok juga dapat bawak Mak senam sama-sama, semoga Mak SA diberi kesihatan yang lebih baik ya SA..

    ReplyDelete
  8. bestnya kawasan perumahan akak ada tempat jogging..snang nak kluarkan pluh..:)

    ReplyDelete
  9. sesekali keluar peluh macam ni, rasa segar badan. tambah2 jalan kat kwsn taman macam ni, lagi laaa best. sedut udara segar, gituu..

    ReplyDelete
  10. Lama tak pergi Taman Tasik Seremban nih, makin lama, makin cantik pemandangan dekat situ.. ada kelapangan nanti nak pergilah jalan-jalan situ

    ReplyDelete
  11. Wah...lama tu jogging 1jam lebih. Tinggi stamina SA.

    Part mak SA nampak ahsoh tu lawak..hahaa

    ReplyDelete
  12. Last datang Taman Tasik Seremban masa dating dulu haha. Now nampak cantik, banyak tempat boleh bergambar 😊. Btw untuk sejam dapat 5 ribu lebih langkah banyak tu kak. Saya selalu 4 ribu lebih je 😅

    ReplyDelete
  13. Nanti habis pantang nakbstart balik rutin saya ni. Kesian mak akak tapi nak buat macam mana kita kena keraskan hati supaya dia sihat macam dulu kan

    ReplyDelete
  14. Tempat yang best untuk riadah.. Sambil bersenam dapat tengok keindahan juga.. Sha pun nak kena mula balik jalan kaki nie..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah