Friday, January 17, 2020

Apple Of My Eyes..

 Ainnul Dania Huda


Ada yang tanya SA...berapa umur anak dara SA ni....eh...bawah umur lagi ni..baru nak masuk 16 tahun September nanti...haaa..jangan macam-macam eh...

Okey SA nak update pasal persekolahan dia..baru-baru ni kan dia gelabah puyuh bab aliran yang sekolah dan tentukan..nama dia tersenarai dalam kelas aliran Sains..a bit though for her kan...mulanya dia macam cuak..termasuk SA la..sebab dia tau kemampuan diri dia..samada dia boleh adapt atau tak matapelajaran yang pada SA..SA pun x suka..Add math, Biology, Fizik, Kimia dan Prinsip Akaun. Aje giler la semua susah..tapi selepas melalui minggu orientasi, dah selidik kelas aliran lain..dah fikir masak-masak..dan dah dapatkan nasihat cikgu-cikgu..dia kekal dalam kelas aliran Sains atas keputusan dia sendiri.. SA tanya jugak la..awak buat keputusan ni ikut kawan ke ikut kata hati awak?So dia jawab..ikut kata hati dan dan pendirian dia..ye la masa SA tanya cikgu hari tu..banyak plak cakap cikgu tu siap dengan kepoyoan dia suruh tukar sekolah la apa la...dia ingat senang nak tukar sekolah..so sepanjang minggu orientasi tu dia dh mula belajar aliran Sains dan dia rasa selesa..tanya balik nak tukar ke tak..dia kata tak payah la mama..ada buruk dan baiknya la dia buat compare kelas sekarang dengan kelas lain..kalau masuk kelas sains pertanian dia x minat, Sains rumahtangga pun dia tak minat dan kelas sastera ada Ekonomi pun dia x minat..So dia nekad teruskan aliran sains..

SA bagi la nasihat kat dia.SA cakap ngan dia masa pillow talk malam-malam dengan dia..SA cakap..u have to proof to me yang u boleh buat..mulai tahun ni u have to put more effort on your study..ini bukan main-main..kena ingat kakak..awak yang pilih dan tentukan masa depan awak..awak kena usaha kalau nak terus berjaya..buktikan yang awak boleh dan cakap kosong je..once you nekad sahut cabaran cikgu..u have to work hard to achieve your target..bukan senang nak pandai..yang penting awak usaha lebih lagi form SPM..bersedia dari sekarang..

Alhamdulillah...dia janji ngan SA nak more focus dalam pelajaran...so dia dh janji dan kena la buktikan..SA x paksa sangat..just bagi galakkan je..ye la dia kan membesar dengan SA..siapa lagi nak bagi galakkan ye tak...semoga allah terangkan hati dan permudahkan urusan pembelajaran Dania ..amin...

Seorang ibu hanya mampu mendoakan dan menyediakan segala keperluan pembelajaran dia ..moga allah permudahkan dan lapangkan rezeki SA.. Amin...

19 comments:

  1. Alhamdulillah.. Dania yakin dengan keputusan dia.. semoga dipermudahkan urusan pembelajaran dan diterangkan hati Dania.. Aamiin..

    ReplyDelete
  2. Selagi mama dia sokong dengan cara apa pun..inshaAllah semua berjalan lancar dan baik-baik sahaja.

    ReplyDelete
  3. anak dara SA ni memang nampak dewasa lagi dari umurnya, manis je macam emaknya jugak...
    moga dipermudahkan semuanya buat pembelajaran Dania

    ReplyDelete
  4. oh skarang aliran sains campur skali ngan akaun ek...kita dlu aliran akaun..insya allah dania ok tu dh die rasa selesa ms orientasi tu

    ReplyDelete
  5. Doa ibu sang at mustajab. Doakan Dania banyak-banyak. Insya Allah.

    ReplyDelete
  6. doa dan restu ibu tu la yg terbaik..besar dh anak dara kak SA

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah..dia yakin dgn kata hati dia..semoga dipermudahkan urusannya

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah... Membesar dengan sihat✌️✌️

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah... She deserve it! InsyaAllah. Dania boleh.. Dulu LeYa pun aliran Sains juga. Okay je.. Dont worry ye Mama SA.. hehe..

    ReplyDelete
  10. Mmg berat kalau aliran sc + acc. Insya Allah dgn sokongan SA, Dania dpt lalui semua dgn bersemangat. Kalau jatuh, SA ada utk bangunkan dia.

    ReplyDelete
  11. Bagus pillow talk dengan anak bab pembelajaran, semoga Dania makin bermotivasi dalam aliran yang dia tentukan.

    ReplyDelete
  12. dia confident tu SA.. insyaAllah dia boleh buat... done follow back SA :)

    ReplyDelete
  13. Bagus kak saya sokong dgn ppendekatan akak tu.. kita sokong apa yg dia minat dan persuade dia buat yg terbaik. saya doakan yg terbaik utk dania

    ReplyDelete
  14. piihan yg terbaik..all the bset utk Dania!! you can do it..

    ReplyDelete
  15. ye..kita as parents ikut jelah mana yang anak-anak rasa bolehkan.

    ReplyDelete
  16. Semoga dania berjaya dunia akhirat amen

    ReplyDelete
  17. insya'Allah.....DIA letakkan kita pada tempat yang kita mampu tangani...moga Dania success dalam aliran sains with flying colours!

    ReplyDelete
  18. ikut minat dia jer kak..xblh nak paksa2..mcm cik nor dlu aliran sains jgk tp xambik add math & fizik.. tukar dengan ekonomi asas dan lukisan kejuruteraan..:)

    ReplyDelete
  19. Memang subject killer.. Yg paling kilerr tuh add math and biology. Masa saya dulu memang saya tak boleh biology. Drop biology amik prinsip akaun.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah