Saturday, January 4, 2020

Dilema Bawang Merah Mahal


Hi korang....

Sana sini hebih kisah harga bawang merah mahal kan..ada aada kata mahal nak mati ada kata harga yahudi.. ye la korang dari harga mampu milik terus jadi macam takut nak beli bawang kan..ada kata plak sebab ada arg selusup bawang, musim sejuk, banjir dan macam-macam lagi la..ada gak kaitkan dengan politik bagai...x tau la mana satu yg betul...tapi memang terasa mahalnya...sebungkus kecik tu biasa RM2- RM3, la ni dah jadi RM4 ke atas. 
Sekarang bawang memang barang yang mahal la..mahal pun terpaksa jugak beli belak la sebab bawang kan memang bahan penting dalam masakan. korang bayangkan la kalau orang meniaga macam mana. tak mustahil lepas ni makanan lebih mahal harganya...ye la bahan asas pun dah mahal kan..ada aawan nak order paru goreng berlada pun SA x berani nak amik..x tau nak letak harga macam mana nanti. Kang mahal sangat sebekas orang order sekali tu je la kan...serba salah..so dari hubungan baik dengan kawan jadi teruk sebab harga sebekas paru goreng berlada baik SA x yah amik order. Bukan tolak rezeki..tapi lebih kepada x sampai hati..paru sekilo pun dah berapa kan..bahan-bahan lain? 

sape nak jawab tu...

12 comments:

  1. Betul la tu. Memang mahal sekarang harga bawang. Bawang kecik sekilo smpai RM12-13 kaw.. Adeh! Pitam..

    ReplyDelete
  2. Betul tu. memang mahal sgt bawang skrg. Mahal melampau

    ReplyDelete
  3. Akak suka boh bwg merah byk2 ,kalau buat sambal tumis..tp nk mkn sendiri,kan...

    ReplyDelete
  4. Semua naik hrga.. Gaji je x naik. Hmm

    ReplyDelete
  5. Betul tu nak berniaga takleh kurangkan bahan. Takpelah bagitau kawan harga bawang merah mahal. Kalau dia kata takpe dia nak beli juga bolehlah ambil pesanan tu.

    ReplyDelete
  6. Bila semua barang jadi mahal kita yang berniaga pun tak berani nak ambil order sebab naikkan harga orang persoalkan nanti.sayangnya barang asas makin mahal gaji pekerja masih ditakuk lama

    ReplyDelete
  7. bawang merah naik harga pun kena beli, sebab pakai hari2.

    ReplyDelete
  8. Tu lah.. sekarang nie bukan setakat bawang, segalanya nak naikkan harga. Kami yang berniaga nie memang kena buat costing betui-betui.. kena bandingkan harga kat mana lagi murah ambik barang..

    ReplyDelete
  9. saya selalu beli kat checkers ok la harganya hihi

    ReplyDelete
  10. Orang Malaysia memang gunakan bawang dalam banyak masakan. Nak tak nak kena jugak beli bawang.

    ReplyDelete
  11. memang mahallll banget bawang sekarang ni.. I beli 30 kilo bawang last week utk masak sambal yang i jual tu.. mmg terasa sangat

    ReplyDelete
  12. memang terasa sangat dengan kenaikan harga barang ni...bukan aje bawang, barang2 kek pun...telur...kadang tu tak balik modal sangat pun...berjaya amek tempahan tapi duit tak nampak....huhuhu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah