Tuesday, May 10, 2022

Update Pengalaman Dania First Day Kerja...

Assalamualaikum...

Hi korang...

Seperti yang SA share semalam, Dania start kerja la kan...mula kerja pukul 9.00 pagi dan habis kerja pukul 6.00pm. Kelakarnya kan Atuk risau giler ngan cucunya sampai beberapa kali dia pi pasaraya tu tinjau-tinjau cucu dia kerja...apa ntah atuk dia...balik kerja semalam Pak Zain ngadu ngan nada sedih..biasa la Pak Zain kan drama lebih..hahaha...dia kesian tengok cucu dia kerja..belum jadi cashier just tolong bungkus barang orang je. Memang la..kena la training dulu kan...takleh la terus pegang machine cashier tu..sekuruang- kurangnya sebulan training baru bleh jadi cashier..



Balik semalam sampai je rumah SA cari dia dulu..tk sabar nak dengar experience dia bekerja..memang nampak la dia tengah kepenatan...jom baca conversation SA dengan dia yang SA update kat FB..


Sampai2 je kat rumah td lepas bagi salam..

Me : Mana anak mama tu...xde punnn....

Nia : Ada ni....

Me : Amacam first day kerja?

Nia : Okey la...penat skit...Nia x leh duduk...duduk time rehat je 1.00pm - 2.00pm..

Me : Alahai...syian dia....penat kan...nak mama urutkan kaki tak?

Nia : x yah la..sikit je...

Me : Macam tu la mama, atuk and semua makcik2 awak rasa penat bekerja cari rezeki...bukan senang kan...so...nak teruskan ke bekerja..

Nia : Eh kerja aje la....

Me : Mula2 mmg rasa penat...lama2 okey la tu...kerja cashier memang x leh duduk...banyak berdiri..

Nia : Ye tau...Nia ok je...

Me : Nanti dh dapat gaji mesti seronok..

Nia : Mesti dania x dapat gaji penuh sebab baru start hari ni..

Me : Takpe la..as long as dapat gaji...dia bayar prorate la nanti....

Nia : Ma...Nia nak tido la..penat...esok nak kerja lagi...

Me : so rehat la...


Dalam hati memang mama rasa kesian...x sanggup plak tengok dia penat...tapi tu la..dia sendiri nak cari pengalaman dan nak belajar berdikari...nak rasa susah senang cari rezeki kan...

Sedih jugak tengok sebab dia sangat- sangat kuat semangat nak bekerja. Orang tak pernah susah kan..sekali dah bekerja dan rasa jerih perit bekerja macam mana. Syukur ramai yang support dan ramai yang bagi semangat. Dia baca tu post tu sebab dia pun ada FB..hehe..semoga dia kekal bersemangat dengan pengalaman baru kan..Bukan senang nak senang...so dari awal kena belajar...


6 comments:

  1. Bagus la Dania, cari pengalaman. Kesian tu memanglah atok, tapi kena keringkan hati dan terima hakikat yg cucu atok dah besar dan boleh cari duit sendiri, hehehehe.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..bagusla Dania... 💪 💪 💪

    ReplyDelete
  3. tapi nnti jadi surirumah lagi fenatt tauu nia.. 😅😅

    ReplyDelete
  4. alahai..sian dania. takpe, mula2 je...lama2 biasa la tu

    ReplyDelete
  5. x pe dania..slow2..mula mmg rasa penat..dh dpt gaji nnti baru rasa best & semangat nak kerja...yg penting cari experience...

    ReplyDelete
  6. Semoga dipermudahkan urusan Dania untuk mencari pengalaman dalam bidang pekerjaan.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah