Tuesday, May 10, 2022

Kisah Misteri Atuk Yang Dah Meninggal Lama Muncul Kembali.....

Assalamualaikum...

Hi korang...

Saje la SA nak citer kisah seram yang kami sekeluarga alami beberapa tahun lepas tak ingat tahun bila. masa tu kami rajin balik kampung hujung minggu...pada kami sekeluarga ni la kisah seram yang nyata dan memang susah nak lupa. Bukan sorang yang nampak tapi kami masa tu dalam kereta ada 5 orang..SA, adik bongsu, Mak Abah dan Dania...eh ada Dida jugak masa tu...

source from google.com


Kami balik kampung biasanya hari Sabtu...masa tu Mak Pah masih sihat. Gerak dari Seremban dalam pukul 10 pagi dan lebih kurang sampai kampung dalam pukul 11.30 pagi lebih kurang sebab kami banyak tempat menyinggah. Kat area rumah kampung tu memang ada sorang atuk tua ni..dah tua tapi gagah lagi tubuh badan dia..bertongkat dan jalan slow2 ditemani 2 ekor anjing yang dia bela..SA memang x suka atuk tu sebab dia garang. Dari SA kecik memang SA tak suka dia..Atuk ni memang duduk sorang- sorang kat rumah dia tau..anak- anak jauh kat Bukit Rokan sana...

Nak lalu ke rumah kampung yang didiami oleh Mak Lang, memang kena lalu kubur...slowly je adik SA drive..x ingat plak adik bongsu ke atau Ateh mommy si Dida. Tak kisah la tu..dari jauh memang kamia nampak dia slowly jalan tepi kubur tu...laluan adalah sempit dan muat- muat satu kereta je..kalau kereta besar memang kena slow la sebab kiri kanan ada pokok dan semak serta pagar kawat kubur. Kang x pasal- pasal bercalar kereta ko...so sampai je kereta kat sebelah atuk tu adik SA turunkan tingkap. Bukan satu tapi semua tingkap..Pak Zain macam biasa tegur la...Pak Zain panggil Atuk tu Pak Lang. Entah ada kena mengena ke x ngan family SA.

Pak Zain : Assalamualaikum Pak Lang

Atuk : ( Tak jawab salam) Dia jengah ke dalam kereta and cakap ..OOO...kau ko Zain

Pak Zain : Iyo...Pak Lang nak kemano ni...

Atuk : Nak pi boli nasik kek kodai dopan tu..( depan simpang tu memang ada kedai makan)

Pak Zain : Haaa yo la...jalan dulu yo..

Atuk : Ekau balik umah Maziah ko...

Pak Zain : Iyo...jalan dulu yo Lang...

Atuk : Ha...iyo la...

Kami memang dah biasa dengan Atuk tu...so takde la rasa hairan ke tak....tapi memang seram la bila sampai kat rumah kampung...Pak Zain pun borak- borak macam biasa....borak biasa pasal kampoung..orang- orang kampung..while kami sibuk prepare nak masak apa...SA plakkejap- kejap pi kebun belakang tu petik apa yang patut untuk masak tengahari..Lauk basah kami dah siap beli...nak cari la ulam- ulam.

Pak Zain pun mula la citer..

Pak Zain : Kitorang terserempak ngan Pak Lang Ghani kat tepi kubur tu...kuat lagi orang tua tu ye...

Mak Lang ngan Pak Lang berpandangan, senyap seketika...kami pun pelik la..

Mak Lang : Abang biar boto bang...bilo abang jumpo

Pak Zain : Balik ni tadi la...kek kubur dopan tu...

Mak Lang : Bang..abang x tau ko Pak Lang Ghani tu dah lamo meninggal tahun lopeh...

Pak Zain : Haaaa!!! (Pak Zain terkedu)

Kami serentak : Haaaa!!meninggal!!! (Kami berpandangan sesama sendiri)

Mak Lang : Iyo..tahun lopeh meninggal eh...dio sakit...anak eh bawak balik Bukit Rokan...lopeh tu dapek tau dah meninggal..

Aahhh...sudahhhh....

SA plak cakap...habis yang tadi tu...kami jumpa tu siapa? masa ni dah meremang bulu roma dah...sampai sekarang kejadian ni jadi satu misteri...tiap kali balik kampung dan lepak ramai- ramai sure akan bercerita pasal kejadian tu...

Seram kan?

Kejadian bukan waktu malam tau...kalau waktu malam memang la boleh fikir gangguan syaitan ke apa ke kan..ini kejadian ni waktu siang nak masuk tengahari rembang. Kalau Pak Zain sorang yang nampak lain la citer kan..masalahnya kami semua yang nampak...

Aduhai...korang rasa? Apa perasaan kami lepas tu...hahahaha....siapa yang kami nampak?

Hantukah? Jelmaan saka kah?

Misteri kan? sampai sekarang misteri tu tak terjawab....

Habessssss......


10 comments:

  1. Ya Allah, ini betul2 misteri seram ni SA. Nasib baik semua ok tak ada yg demam ke apo, adehhh!

    ReplyDelete
  2. tiap kali lalu tpt tu cfrm ingat kan SA. geli2 juga rasa kan. anyway, selamat hari raya

    ReplyDelete
  3. Allahu..seram tu.mesti meremang bulu roma semua time tu...
    al fatihah tuk arwah atok tu..

    ReplyDelete
  4. Wawww, Kak Mah pun masa kerja dulu selalu mengalami cerita seram gini, maklumlah selalu bawak kereta sorang diri, tengah malam, pagi buta, siang, tengahari pulak tu....aduh, masa tu tak reti takut, redah je semua.

    ReplyDelete
  5. misteri nunsantara di siang hari ni..seram plk baca..huhu

    ReplyDelete
  6. pehh seram gile kak, semuanya nampak pula tu. ada la tu belaa ke apa tu

    ReplyDelete
  7. sempat tgk kaki atuk tu jejak tanah x? hmmm

    ReplyDelete
  8. Teringin nak baca tapi saya ni penakut....Risau terbawa dalam tidur....so,skip...hihihi

    ReplyDelete
  9. hah..seremmm...meremang bulu roma baca...

    ReplyDelete
  10. Serammm... lebih kurang cerita kawan kat Raub. Kat depan kampung ada sorang pakcik tua duduk sorang. Lepas dia meninggal, ramai gak selalu terserempak dia duduk dekat tangga rumah. Orang kampung kata dia bela saka, tak sempat nak turunkan kat anak dia (atau anak dia tau camane nak elakkan diri daripada mewarisi saka dia, wallahualam) so yg dieorang nampak tu mungkin saka dia.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah