Tuesday, May 10, 2022

Resepi Ayam bakar ala- ala Kenny Rogers Roaster

Assalamualaikum..

Hi korang...

SA kalau nak makan apa ajer yang terasa di tekak, memang akan cuba buat sendiri...maca sebelum ni fenomena daging harimau menangis..SA google buat sendiri dan menjadi...pas tu baru ni nak makan ayam bakar ala2 Kenny Rogers Roaster. Jumpa la resepi ni...tapi tu la...ghairah sangat buat and nak makan kan...sampai lupa nak amik gambar...eh..dah tinggal tulang masa ni baru ingat tak amik gambo dari awal...ah lantak la..cukup la sekeping tu je gambo...janji hado....

SA nak guna kepak aje..sebab bahagian kepak ni yang sedap dan cepat masak kan..SA bakar dalam oven je...senang...set2 pas tu bunyi Ting!! baru pi tengok...osah giler pemalas SA masa ni...hahaha...ehhh..ada plak orang tu....sibuk suruh letak montot ayam jugak...SA pandang dia kecik besau kecik besau je...sengeh sipi2 dia tu kan...sape tak kenal Pak Zain...suka ubah plan orang...dah cakap nak kepak je..dia tetap nak montot ayam...sabao jer la....




Meh tengok resepi...memang senang je...kalau ada rasa malas dalam diri tu, resepi ni memang sesuai..sebab masa buat ni memang SA tengah malas...


Ayam bakar ala- ala Kenny Rogers Roaster

Resepi:

Madu

Bawang putih tumbuk

Halia tumbuk

Lada hitam tumbuk

Sos bbq

Sos tiram

Sos manis abc

Kicap cap udang

Serbuk cili/paprika

Minyak bijan 1 sudu

Minyak jgung / butter 1 sudu - SA letak butter sebab minyak jagung kat kedai mahal...


Kaedah Masak : oven , panaskan oven 250 °c selama 15 minit , baru masukkan ayam, suhu 170°c 45 minit atau hingga masak 

NOTA: pada minit ke 30, keluarkan  ayam & salutkan semula dengan sisa perapan tadi dan sambung masak ayam 

Tips : sebelum perap pastikan ayam xberair, kalau ada berair sit tu korang lap la ngan tisu paper dapur tu...alaa..takkan itupun SA nak ajar...lap aje janji takde lebihan air...


SA amik resepi ni kat orang yang share kat grup mana ntah 2 tahun lepas...FB kan ada memories...bila tengok balik..ehhh....nak buat la...maka terjadilah ayam bakar tu ha....sedap..korang cuba la..SA derhaka skit kat resepi tu...letak secukup rasa ngan rosemary skit...skit je x banyak nak bagi aroma dia lagi best...resepi ni kalau nak buat open house pun bleh gak ni..kalau rajin lagi korang buat BBQ style depan rumah...lagi best korang jemput gak SA.....hahahaha...

Jumpa lagi next entry ye....


6 comments:

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah