Saturday, May 14, 2022

Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api Campur Tomato

Assalamualaikum...

Hi korang..

SA terlebih rajin hari ni nak share ngan korang resepi Udang masak galah lemak cili api. Kalau korang tengok gambar, udang tu ada pelbagai size..ada besar ada kecik..itu udang galah anak buah pancing dan dijual RM80 sekilo. sebab teringin nak makan udang galah...beli je la baru-baru ni dan semalam baru masak. Pas tu takde bahan campuran..nampak ada tomato so letak je la tomato, belasah je masukkan tomato ha...nampak ? Kita yang buat dia..bukan dia yang buat kita kan...hehehe...janji masak sudah....nak masak untuk jamu tetamu datang rumah pun ok..murah rezeki tuan rumah kan...

Korang pun tau kan udang galah ni harap kepala je besor gedabak..badan kecik...tapi sedap la makan kepala dia tu..sedut2...dalam rumah ni ramai x makan ..kalau makan pun seketul je...bagusssss....puas SA makan sorang...



Boleh tahan besar...yg besar tu semua SA habiskan ..org lain makan kecik2 je sbb x suka dan takut sakit perut
..amenda ntah


Kasik zoom skit


Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api

Bahan2 nya

1 kg udang galah sederhana besar
1 kotak santan Ayam Brand
*2cm kunyit hidup
*Cili api ikut kepedasan
2 biji tomato 

Bahan bertanda * di tumbuk lumat..nak kasi cili cepat hancur letak sikit garam kasar masa tumbuk..

Cara2 memasak

Campurkan bahan yg ditumbuk lumat bersama santan dlm periuk atau kuali..SA prefer kuali sebab senang nak kacau.

Then masak dengan api perlahan hingga santan agak pekat...kacau jangan sampai santan terbit minyaknya..

Santan dh menggelegak..masukkan udang...
Dah kemerahan udang tu masukkan tomato ..biarkan 3 minit..jangan kacau selalu takut tomato lembik..perasakan garam dan tutup api...

Sedia dihidang 


Nak lg best goreng ikan masin bulu ayam bagi selera makan...tak pun buat la sambal belacan ke..cencaluk ke..budu ke..huiiiiii...bertambah- tambah nasi nanti..badan naik jangan salahkan SA ye....larikkkkk......

Selamat mencuba.....selamat berhujung minggu... 

12 comments:

  1. Sedapnya.. Aini hantu udang..haha.. dpt yg kepala besar best mkn tu..

    ReplyDelete
  2. Fav udang galah. Yang besar besar tu best lah makan. Lagi lagi masak lemak cili api ni. Lajuuu makan.

    ReplyDelete
  3. Udang Galah sedapnye SA... lama tak makan udang galah macam ni

    ReplyDelete
  4. akak..kenapa menu akk ni kejam sangat2 ni..huwaaa kita dah la diet kunun2 nya..kejamnyaaa

    ReplyDelete
  5. mak aiii..sedapnya..besar2 plk tu udang dia..:)

    ReplyDelete
  6. Wawwww, sodapnyagulai Udang Galahh...

    ReplyDelete
  7. Udang galah masak apa pun sodap

    ReplyDelete
  8. Sedap meratah udang galah. Kepalanya yang besar tu sedap dihisap2 hahaaaa.

    ReplyDelete
  9. Masakan Kak SA selalu menarik. Memang tak dapat diet ni.

    ReplyDelete
  10. fuhhh sodappp ni! balik kampung kali ni takde menu udang galah sebab balik raya..kalo balik hari bukan raya, mamak mesti ada beli udang galah...huhu

    ReplyDelete
  11. ehhhhhh dah suruh org makan macam2 pastu taknak bertanggungjawab pulak dia ye. nak main lari-lari plak ye

    ReplyDelete
  12. tu dia melingkar udangnya.. sedapnya lahaii

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah