Sunday, May 22, 2022

Resepi Mee Rebus Campak Campak Je By Mak Pah

Assalamualaikum...

Hari ni kelakar betul...masing2 x tau nak makan apa....elok puasa je kata Pak Zain ..aduyaiii...last2 Mak Pah cakap jom la buat mee rebus biasa mak buat tu..SA okey je..bahan semua ada...rasanya sebab musim panas ni kot kan...selera semua kelaut dalam...mood nak masak pun xde...

Mee rebus a.k.a mee sup version Mak Pah ni memang biasa masak kalau kami dh buntu x tau nak makan apa...kadang-kadang masak bila ada yang x sihat...berpeluh-peluh oiii makan mee rebus ni sebab bahan utama adalah lada hitam...

Jom tengok gambar..



Bahan-bahan 3 ulas bawang putih, 4 ulas bawang merah kecil dan lada hitam 2 sudu..tiga bahan ni ditumbuk lumat ye..nak tumbuk sekali pun boleh tapi SA prefer asingkan


Sayur sawi kena banyak...x banyak sayur x sedap dan memang sesuai sayur sawi aje...


Guna seafood aje ye..udang kertas yang kecik2 tu dan sotong..best sotong beli kali ni sebab penuh telur...mahal wey..sotong sekilo RM37



Mee kuning sekilo di celur


Tumis bawang putih dan bawang merah sampai naik bau...


Masukkan lada hitam yg dh ditumbuk tadi..x perlu tumbuk halus..asal pecah cukup


Masukkan airdan biar sampai mendidih


Masukkan sayur dulu...kemudian baru seafood semua..kalau masuk awal2 sotong tu akan jadi getah basikal sebab liat..perasakan garam...


Dah siapppppppp......


Mangkuk SA...nampak x telur sotong tu?sedap uiiiii...puas makan...

 

Itu aje la menu lunch kami hari ni ...lepas makan tadi SA bertapa kat atas...anak kerja ni mama jadi mati akal x tau nak buat apa...baca novel lepas tu novel baca SA...

Petang baru SA turun lepak bawah...hahaa....anak dara tu call bagi tau balik pukul 10 malam...dia overtime...orang xde...dh berapa hari dah dia overtime ni...seronok betul dia kerja....hehehe....

11 comments:

  1. Wah senang.campak campak je.

    Sedapnya telur sotong

    ReplyDelete
  2. Nampak sedap walau campak-campak gitu

    ReplyDelete
  3. Gaya macam mee rebus tgganu kak...sedap hirup kuah ni kak

    ReplyDelete
  4. simple je tp kompom sedap dimkn panas²

    ReplyDelete
  5. nmpak rencah pun dah tahu sedap..:)

    ReplyDelete
  6. oh, mee sup la ni, kita suka jugak makan mee sup guna mee kuning. Mesti peluh2 sebab ada lada hitam 3 sudu tu, nanti nak cubalah resepi Mak Pah ni. Kalau guna daging, sesuai tak?

    ReplyDelete
  7. Meriah dengan bahan-bahan mee rebus versi Mak Pah ni.

    ReplyDelete
  8. ooo macam ni mee rebus gaya mak pah...

    ReplyDelete
  9. mee rebus ke mee sup ni SA?

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah