Tuesday, May 10, 2022

Kisah Sehari Sebelum Hari Raya 'Terkejut'

Assalamualaikum...

Hi korang...

Memandangkan gambar terlampau banyak...SA cuba la siapkan sikit- sikit entry hari raya SA tahun ni...hari raya kita tahun ni memang serba serbi terkejut...Besar betul dugaan semua kan..ada yang beraya atas jalan raya, beraya kat airport, ada yang tengah shopping last minute tau- tau esok raya...SA plak...petang tu memang penat melampau. Lepas berbuka puasa memang SA lepak depan tv. Badan memang letih litka kata orang tua..sambil- sambil tengok 7 hari menyintaimu 3 dan hampir- hampir terlelap. Tiba- tiba Lissa call..Longgggg.....esok raya la....SA masa tu relaks je lagi cakap jangan nak mengarut la....lepas tu mak dapat call dari Ateh plak cakap Makkkkk...esok rayaaaa....rendang apa segala x siap macam mana...SA masih relaks lagi sebab nak tunggu pengumuman raya....hati dah rasa dup dap dup dap ni...dengar announcement kat TV3 yang giler punya lambat....dalam hati masih berharap...tolong la raya Selasa...aku penat ni oiii...rendang apa segala x buat lagi ni...sekaliiiiiii.....confirm raya hari Isnin....Blurrr....menung jap...

Bahan basah semua dah ada, bahan- bahan nak buat rendang segala mak nenek rencah semua ada cuma takde Santan...terpaksa la bergegas Pak Zain cari santan kotak, adik yang shopping pun beli gak santan kotak lagi takut tak cukup sebab naka buat 3 jenis rendang...sudaahnya guna 4kg je Santan...hahahah..kelakar betul..sempat la SA jadi model santan. tau- tau dah pukul 11 malam pasar semua buka...kelakar tak?

Jom la tengok gambar apa yang ada....macam ni la kami tiap kali nak sambut raya...memang bergotong royong. SA part dapur...dapur memang my territory...jangan orang lain kacau...masa tu la nak lap dapur, lap kitchen kabinet...Pak Zain x tau tu sampai hari ni ada banyak benda SA buang...hahahha....


Tugas rasmi Pak Zain setiap tahun...settlekan tulang gearbox


Percaya tak...untuk daging, tulang rusuk dan tulang gearbox kami berhabisan RM500. 
Itik 3 ekor adik lelaki sponsor...harga hampir RM200. Tahun ni takde ayam ye....





Memandangkan pengumuman Isnin tu raya...cepat- cepat la siapkan rencah- rencah untuk Sup Gearbox dulu, SA hiris-hiris jer semua bahan nak buat sup..lagi sedap..xde nak blend, kalau blend nanti sup cepat basi...petua orang tua- tua tu dan Ateh ditugaskan untuk tumis bahan sup gearbox...lepas tu SA siapkan  bahan untuk rendang plak...triple rencah untuk 3 rendang, rendang daging, rendang itik dan rendang udang.


Bahan sup Gearbox di tumis sampai naik bau


Bagi garing2 skit..baru sedap


Model santan kara


Bukti rendang kami pakai santan kotak je..jenama KARA dan Ayam Brand





Bahan untuk rendang


Pak Zain tengah cuci daging 


Naib pokok daun puding ada depan rumah...dalam gelap tu SA patah- patahkan aje...gondol jadinya



Sup dah mendidih


Rendang daging tengah di kecutkan dagingnya...dah kering air baru masukkan santan


ni version dah letak santan...

Mana rendang itik?

Rendang itik atas dapur masa ni..SA dah tak larat nak amik gambar..pukul bearpaa dah SA dah x rasa pijak lantai..dah penat sesangat.. SA senyap2 larikan diri naik atas and tido...hahahaa.....bangun pagi tengok semua dah siap...wah..bagus adik- adik along..

Nanti next entry SA share juadah raya kami erk....

Stay tune...nak sambung buat kerja plak....


10 comments:

  1. Semua pun kalut malam raya tu, rasa tak cukup nafas. Haha. Kenangan betul, Allah bagi surprise raya tetiba

    ReplyDelete
  2. Cik nor hanya dapat buat nasi lemak sambal sotong jer..haha

    ReplyDelete
  3. Oh, baru tahu kalau blend bahan sup cepat basi. Tapi kita mmg selalu pakai hiris jer, hehehe.

    ReplyDelete
  4. selalunya saya dh siap booking pati santan utk masak juadah raya tp tahun ni boleh pulak xde pati santan... pegi ke pasar tamu nak beli buat stok pun cakap xde santan sampai hari raya... alamatnya mmg guna yg kotak jugak la... samalaaa sy peminat brand kara jugak

    ReplyDelete
  5. Memang mahal, daging tahun ni. Sekilo harga RM44. Jadi, kalau tulang, gearbox campur daging cecah sampai 500 ringgit untuk ramai orang makan, standard. Saya sempat beli santan segar. Simpan dalam freezer.
    Banyak SA masak tu. Memang penat. Semua orang masak malam. Esoknya, qada tidor. :)

    ReplyDelete
  6. wah terasa kemeriahan raya bila tgk gambar2..

    ReplyDelete
  7. Memang semua kelam kelibut
    Tahun ni sambut raya terkezut

    ReplyDelete
  8. meriah masak2 kan? Ayu pun kul dekat kul 3 baru settled masak semua...memang penat. wah sampai 3 jenis rendang..mesti dapp...

    ReplyDelete
  9. Banyak modal tu dan banyak jugak tu kuantitinya. Santan kara okay sebab pekat santannya. Tak ada ayam pun takpe, janji ada yang lain :)

    ReplyDelete
  10. Wah, ada pelbagai jenis rendang. Tak pernah jumpa lagi rendang itik.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah