Thursday, May 5, 2022

Masak Kuih Besopang Dipetang Raya Ke 3


Assalamualaikum...

Hi korang....

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin..
A quick update la ye...nanti dh masuk kerja semula SA update secara berhemah..ya allah rumah kami diserbu sedara mara x tau nak kata apa...penat SA ngan adik2 masak macam-macam..kaki x rasa jejak ke tanah...
Then kami buat plak project kuih besopang ni ha...Pak Zain la tu yang mintak...

Jom la tengok gambar..


Kuih ala2 badak berendam cuma bentuknya lain..


Inti kelapa manis ..kelapa inti yang dibuat hari yg sama..kuih ni guna tepung pulut tau..


Dh letak inti, then satukan sudut ke sudut mcm tu...make sure alas ngan plastik ye supaya x melekat


Yang dh siap dikukus bersama dengan santan..bila tepung tu dh berubah jadi macam tu tandanya kuih dh masak...make sure santan tu letak garam sikit untuk rasa yang lebih sedap..lemak2 gitu...

Tertunai la hajat Pak Zain nak makan kuih Besopang di petang raya ke 3...nasib anak-anak nak melayan..SA x pandai bab kuih muih ni...adik no 3 ngan 4 yang pandai..itupun masih dalam pantauan Mak Pah la...
Nanti la bila-bila kalau buat lagi SA buatkan video..

14 comments:

  1. Wow.. Menarik... tak tahu lak namanya itu ekk.. Nampak sedapp.. beelemak lemak.. hehee

    ReplyDelete
  2. Menariknya kuih besopang ni SA. Teringin pula nak merasa.

    ReplyDelete
  3. mood raya lagi la SA. Kedai runcit pun banyak yang tak buka lagi ni. menarik nampak kuihnya!

    ReplyDelete
  4. Macam menarik. Tak pernah lagi cuba kuih ni.

    ReplyDelete
  5. Belum pernah rasa. Kalau ada kelapa manis, harus lah sedap.

    ReplyDelete
  6. Wawww, ala ala badak berendam tu, sedappp

    ReplyDelete
  7. Selamat hari raya SA! Nak datang raya boleh? =p Thanks share cara bentukkan kuih tu sebab kita buat caca merba bentuknya.

    ReplyDelete
  8. Selamat Hari Raya, Maaf Zahir & Batin SA
    Samalah kita SA, sampai ke malam layan tetamu. Sakit pinggang, kaki semua :)
    Sedap pulak nampak kuih ni.

    ReplyDelete
  9. hari tu jumpa & ada beli... teringat SA nya entry..

    ReplyDelete
  10. nampak macam lemak dan sedap je kuihnya tu kak..

    ReplyDelete
  11. first time ammi dengar nama kuih ni SA..

    ReplyDelete
  12. tak pernah makan.. nampak sedap

    ReplyDelete
  13. jarang nampak kuih ni rasanya xpenah makan kak.. mcm ala2 dimsum

    ReplyDelete
  14. Sedap ni. Suka makan. Dulu rajin gak mak mentua buat. Nak buat sendiri kena guna yang fresh semuanya baru sedap. Santan kotak tak onz sangat rasa dia.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah